Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Muğla Yöresinden Selekte Edilen Dikenli İncir (Opuntia ficus-indica L.) Genotiplerinin Agromorfolojik ve Pomolojik Karakterizasyonu

Yıl 2023, Cilt: 26 Sayı: 4, 711 - 721, 31.08.2023
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1073982

Öz

Köyceğiz ve Ortaca (Muğla) yöreleri doğal yetişme alanlarındaki dikenli incir (Opuntia ficus-indica L.) genotiplerinden klon adayı bitkilerin seçimine yönelik yapılan bu çalışmada; agromorfolojik ve pomolojik özellikleri UPOV protokolüne göre belirlenen 60 birey içerisinden üstün/farklı özellikleri bakımından ıslahçının amacına uygun görülen 15 genotipe ait bulgular sunulmuştur. Fenolojik dönemler; tomurcuk patlaması mart sonu ve nisan başı, tam çiçeklenme mayıs-haziran ayları süresince, derim zamanı ise ağustos-eylül ayları olarak gözlemlenmiştir. Kalitatif morfolojik özellikler; bitki büyüme şekli “dik”, bitki boyu “uzun”, klatod şekli “dar eliptik”, klatod dikenlilik durumu “çok az”, bir areolden çıkan diken sayısı “az”, meyve şekli “eliptik” meyve kabuk rengi “turuncu”- “sarı”, olarak gözlemlenmiştir. Pomolojik özellikler bakımından en yüksek değerler; meyve ağırlığı 155.59 g (KH1), meyve boyu 86.68 mm (OO6), meyve çapı 53.76 (KB3) mm ve meyve kabuk ağırlığı ise 61.36 g (KH1) olarak elde edilmiştir. En fazla tohum sayısı 231.66 adet ile KH1 genotipinde sayılmıştır. SÇKM değerleri %10.16 (KH4) ile %14.20 (KH1) arasında, ortalama TA %0.03 (KH4, OO7) ile % 0.11 (KH1) arasında bulunmuştur. Meyve et rengi (L* a* b*) değerlerine göre genotiplerin meyve et renklerinin koyu sarıdan (KD5) turuncu-açık kırmızıya (OO4) kadar değiştiği belirlenmiştir. Dikenli incir meyvelerinin askorbik asit içeriği 6.51 mg 100 g-1 ile 17.25 mg 100 g-1 arasında değişen miktarlarda bulunmuştur. KH1 genotipi ise meyve ağırlığı, meyve iriliği, tohum sayısı ve pomolojik birçok kalite parametresi bakımından en yüksek özelliklere sahip olmuştur.

Teşekkür

Bu çalışma, Yüksek Lisans Tezinin bir bölümünden hazırlanmıştır.

Kaynakça

  • Ak, B.E. (2006). Cactus Pear (Opuntia ficus-indica L.) in Turkey. Growing Regions and Pomological Traits of Cactus Pear Fruits. Acta Horticulturae 728, 51-54. https://doi.org 10.17660/ActaHortic.2006.728.5.
  • Al-Juhamini F., & Özcan, M. (2013). Determination of Some Mineral Contents of Prickly Pear (Opuntia ficus-indica L.) Seed Flours. Environmental Monitoring and Assessment 185(5), 3659-3663. https://doi.org/10.1007/s10661-012-2817-4.
  • Allegra, A., Gallotta, A., Carimi, F., Mercati. F., Inglese. P., & Martinelli, F. (2018). Metabolic Profiling and Post-Harvest Behavior of Dottato Fig (Ficus carica L.) Fruit Covered With an Edible Coating From O. ficus-indica. Frontiers in Plant Science 9, 13-21. https://doi.org.10.3389/fpls.2018. 01321.
  • Anonim, (2019). Dünya Geneli Şehirlerde İklim Verileri. https://tr.climate-data.org. (Alınma Tarihi: 04.12.2021).
  • Anonymous, (2006). UPOV. Internationol Union For The Protection of New Varieties of Plants. https://www.upov.int/edocs/tgdocs/en/tg217.pdf. (Alınma Tarihi: 18.11.2021).
  • Balcı, G., & Keles, H. (2019). Bazı Ahududu Çeşitlerinin Yozgat Ekolojisinde Adaptasyon Yeteneklerinin Belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 22(6), 823-829. https://doi.org/10.18016/ksutarim doga.vi.532643.
  • Barbera, G., Carimi, F., & Inglese, P. (1992). Past and Present Role of Indian-Fig Prickly-Pear (Opuntia ficus-indica (L.) Mill. Cactaceae) in The Agriculture of Sicily. Economic Botany 46(1), 10-20. https://doi.org/10.1007/BF02985249.
  • Barbera, G., Carimi, F., & Inglese, P. (1993). Effects of GA3 and Shading on Return Bloom of Prickly Pear (Opuntia ficus-indica (L.) Miller). Journal of the Southern African Society for Horticultural Sciences 3, 9-10.
  • Berger, H., Rodriguez-Felix, A., & Galletti, L. (2013). Field Operations and Utilization of Cactus Cladodes. Agro-Industrial Utilizations of Cactus Pear. Roma, 21-29 sy. https://repositorio.uchile.cl/ handle/2250/186304.
  • Cemeroğlu, B.S. (2010). Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları. Ankara 34, 657 sy.
  • Dengiz, T., & Zengin, H. (2016). Hint inciri (Opuntia ficus-indica) Meyve Suyunun Kimyasal ve Antioksidant Özelliklerinin İncelenmesi. İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi 30, 125-150. https:// dergipark.org.tr/en/pub/iaud/issue/30078/324641.
  • Doğan, N. (2019). Dikenli İncir (Opuntia ficus-indica) Meyvesinin Bazı Fizikokimyasal ve Fonksiyonel Özelliklerinin Belirlenerek Gıda Sanayisinde Kullanım Olanaklarının Araştırılması (Tez no 547295). [Yüksek Lisans Tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Duru, B., & Türker, N. (2005). Changes in Physical Propartice and Cheminal Composition of Cactus Pear (Opuntia ficus-indica) During Maturation. Journal of The Professiona Association for Cactus Development 7, 22-33. https://doi.org/10.56890/ jpacd.v7i.285.
  • El Finti, A., El Boullanı, R., Fallah, M., Fouad, M., & El Mousadık., A. (2013). Assessmentof Some Agrotechnological Parameters of Cactus Pear Fruit (Opuntia ficus-indica Mill.) in Morocco Cultivars. Journal of Medicinal Plants Research 4(35), 2574-2583. https://doi.org 10.5897/JMPR12.1236.
  • El Mannoubi, I., Barrek, S., Skanji, T., Casabianca, H., & Zarrouk, H. (2009). Characterization of Opuntia ficus indica Seed Oil From Tunusia. Chemistry of Natural Compounds 45(5), 616-620. https://doi.org/ 10.1007/s10600-009-9448-1.
  • Eroğlu, E., Arslan, R., Güleç, A., & Aksay, S. (2021). Determination of Physical and Phyochemical of Prickly Pear (Opuntia ficus-indica L.). Journal of Food Processing and Preservation 46(6), e15990. https://doi.org 10.1111/jfpp.15990.
  • Fernandez-Lopez, J., Almela, L., Obon, J., & Castellar, R. (2010). Determination of Antioxidant Constituents in Cactus Pear Fruits. Plant Foods for Human Nutrition 65(3), 253-259. https://doi.org/ 10.1007/s11130-010-0189-x.
  • Feugang, J., Konarski, P., Zou, D., Stintzing, F., & Zou, C. (2006). Nutritional and Medicinal Use of Cactus Pear (Opuntia spp.) Cladodes and Fruits. Frontiers Bioscience 11(1), 2574-2589. https://doi.org/ 10.2741/1992.
  • Galati, E., Mondello, M., Giuffrida, D., Dugo, G., Miceli, N., Pergolizzi, S., & Taviano, M. (2003). Cheminal Characterization and Biological Effects of Sicilian Opuntia ficus indica (L.) Mill. Fruit Juice: Antioxidant and Antiulcerogenic Activitiy. Journal of Agricultural and Chemistry 51(17), 4903-4908. https://doi.org/10.1021/jf030123d.
  • Garcia, F., Coll, L., Cano-Lamadrid, M., Lluch, D., Barrachina, A., & Murcia, P. (2020). Valorization of Prickly Pear (Opuntia ficus-indica (L.) Mill.) Nutritional Composition, Functional Properties and Economic Aspects. (In: Invasive Species Introduction Pathways, Economic Impact and Possible Management Options. Eds: El-Shafie, H) Intechopen Limited London, 170 sy.
  • Ghazi, Z., Ramdani, M., Tahri, M., Rmili, R., & Elmsellem, H. (2015). Chemical Composition and Antioxidant Activity of Seeds Oils and Fruid Juice of Opuntia ficus indica and Opuntia dilenii From Morocco. Journal of Materials and Environmental Science 6(8), 2338-2345. https://orbi.uliege.be/ handle/2268/189343.
  • Gouws, C., Mortazavi, R., Mellor, D., McKune, A., & Naumovski, N. (2020). The Effects of Prickly Pear Fruit and Clodode (Opuntia spp.) Consumption on Blood Lipids: A Systematic Review. Complementary Therapies in Medicine 50, 102-384. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2020.102384.
  • Güven, C. (2017). Doğu Akdeniz Bölgesi'nden Selekte Edilen Bazı Dikenli İncir (Opuntia ficus indica (L.) Mill.) Genotiplerine Ait Meyve Sularının Kimyasal Özelliklerinin İncelenmesi (Tez no 466574). [Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Güzel, Ü. (2019). Mersin ve Çevresinde Yetişmekte Olan Bazı Dikenli İncirlerde (Opuntia ficus-indica L.) En Uygun Hasat Dönemlerinin Saptanması (Tez no 553939). [Yüksek Lisans Tezi, Bingöl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Jana, S. (2012). Nutraceutical and Functional Properties of Cactus Pear (Opuntia spp.) and its Utilization for Food Applications. Journal of Research and Studies 3(2), 60-66.
  • Karababa, E., Coşkuner, Y., & Aksay, S. (2004). Some Physical Fruit Properties of Cactus Pear (Opuntia spp.) That Grow Wild in the Earstern Mediterranean Region of Turkey. Journal of The Professional Association for Cactus Develop 6, 1-8. https://doi.org/10.56890/jpacd.v6i.293.
  • Kigel, J. (1995). Seed Germination in Arid Semi-Arid Regions. (In: Seed Development and Germination. Eds: Kigel J, Galili G) 645-699.
  • Lee, Y., Hwang, K., Han, D., & Kim, S. (1997). Compositions of Opuntia ficus indica. Korean Journal of Food Science and Technology 29(5), 847-853.
  • Jimenez-Aguilar, M D., Mujica-Paz, H., & Welti-Chanes, J. (2014). Phytochemical Characterization of Prickly Pear (Opuntia spp.) and of its Nutritional and Functional Properties: A Review. Current Nutrition & Food Seience 10(1), 57-69.
  • Mashope, B. (2007). Characterization of Cactus Pear Germplasm in South Africa. [Doctoral Thesis, Department of Plant Sciences, University of the Free State Bloemfontein South Africa]. http://hdl.handle.net/11660/1415.
  • Mcintosh, M. (2002). Flowering Phenology and Reproductive Output in Two Sister Species of Ferocactus (Cactaceae). Plant Ecology 159(1), 1-13. https://doi.org/10.1023/A:1015589002987.
  • Mejia, A., & Cantwell, M. (2003). Prickly Pear Fruit Development and Quality in Relation to Gibberellic Acid Applications to Intanct and Emasculated Flower Buds. Journal of the Professional Association for Cactus Development 5, 72-85.
  • Nadia, C., Hayette, L., Safia, M., Yasmina, M., Yasmina, H., & Abderezak, T. (2013). Physico-Chemical Characteisation and Antioxidantactivity of Some Opuntia ficus-indica Varieties Grown in North Algeria. African Journal of Biotechnology 12(3), 299-307. https://doi.org 10.5897/AJB12.1946.
  • Park, C., Kwak, B., Park, S., Kim, H., & Rhyu, D. (2013). Comparison of Biological Activites of Opuntia humifusa and Opuntia ficus-indica. Korean Journal of Plant Resources 26(5), 519-525. https://doi.org/10.7732/kjpr.2013.26.5.519.
  • Piga, A. (2004). Cactus Pear: A Fruit of Nutraceutical and Functional Importance. Journal of the Professional Association for Cactus Development 6, 9-22. https://doi.org/10.56890/jpacd.v6i.294.
  • Ramadan, M., & Mörsel, J. (2003). Oil Cactus Pear (Opuntia ficus-indica L.). Food chemistry 82(3), 339-345. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(02) 00550-2.
  • Saenz, C., Mecklenburg, P., Estevez, A., & Sepulveda, E. (1996). Natural Liquid Sweetener From Cactus Pear: Obtention and Characteristics. In: III. International Congress on Cactus Pear Cochineal Publication date:1 March 1997 438, 135-138. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.1997.438.18.
  • Saenz, C., Sepulveda, E., & Matsuhiro, B. (2004). Opuntia spp. Mucilage's: A Functional Component with Industrial Perpectives. Journal of Arid Environments 57(3), 275-290. https://doi.org/ 10.1016/S0140- 1963(03)00106-X.
  • Stintzing, F., Schieber, A., & Carle, R. (2002). Indentification of Betalains from Yellow Beet (Beta vulgaris L.) and Cactus Pear (Opuntia ficus-indica (L.) Mill.) by High-Performance Liquid Chromatography Electrospray Ionization Mass Spectrometry. Journal of Agricultural and Food Chemistry 50(8), 2302-2307. https://doi.org/10.1021/jf011305f.
  • Tilahun, Y., & Walegerima, G. (2018). Pharmacological Potential of Cactus Pear (Opuntia ficus indica) a Review. Journal of pharmacognosy and phytochemistry 7(3), 1360-1363.
  • Toplu, C., Serçe, S., Ercişli, S., Kamiloğlu, Ö., & Şengül, M. (2009). Phenotypic Variation in Physico-Chemical Properties Among Cactus Pear Fruits (Opuntia ficus indica (L.) Mill) from Turkey. Pharmacognosy Magazine 5(20), 400-406.
  • Tütüncü, M. (2014). Adana ve Çevresinden Selekte Edilen Dikenli İncirlerin (Opuntia ficus-indica (L.) Mill.) Fenolojik, Morfolojik ve Pomolojik Özellikleri ile Moleküler Yapısının İncelenmesi (Tez no 374591). [Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Tütüncü, M., Sarıer, A., İmrak, B., Çömlekçioğlu, S., & Küden, A. (2016). Adana Bölgesinden Selekte Edilen Dikenli İncirlerin Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 31(2), 183-190. https://doi.org/10.7161/omuanajas. 260973.
  • Uzun, H., & Şengül, S. (1994). Frenk İnciri Yetiştiriciliği. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Dergisi 7, 73-89.
  • Üzümcü, S., & Koyuncu, F. (2017). Response of Maturity and Fruit Quality of ‘Angeleno’ Plum to Pre-Harvest AVG Applications. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University 34(2), 29-35. https://doi.org/10.13002/jafag4302.
  • Valente, R. (2017). Avaliaçao Qualitativa dos Frutos de Ecotipos /Cultivares de Opuntia ficus indica L. Colhidos a Sul de Portugal. Universidade Do Algarve, Faculdade de Ciências e Tecnologia Doctoral dissertation, 83 p. http://hdl.handle.net/ 10400.1/10040.
  • Yılmaz, C. (2010). Dikenli İncir (Opuntia ficus-indica L.) Yetiştiriciliği. Tarım Türk 24, 14-16.
  • Zurnacı, M. (2017). Doğu Akdeniz Bölgesinde Dikenli İncir (Opuntia ficus-indica (L.) Mill.) Tür İçi Çeşitliliğinin Morfolojik ve Moleküler Olarak İncelenmesi (Tez no 463892). [Yüksek Lisans Tezi, ESOGÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi

Agro-morphological and Pomological Characterization of Native Cactus Pear (Opuntia ficus-indica L.) Selected from Muğla District

Yıl 2023, Cilt: 26 Sayı: 4, 711 - 721, 31.08.2023
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1073982

Öz

In this study, for the selection of clone candidate plants from the cactus pear (Opuntia ficus-indica L.) population in the natural growing areas of Köyceğiz and Ortaca (Muğla) regions, the agromorphologic and pomological characteristics of 60 cactus pear genotypes were evaluated according to the UPOV protocol. Research data of 15 genotypes that are considered suitable for breeder purposes as superior/different characteristics were presented. Qualitative morphological characterizations were described as; plant growth habit “upright”, plant height “tall”, cladode shape “narrow elliptical”, cladode spiny “very little”, number of thorns protruding from an areole is “few”, fruit shape is “elliptical”, fruit skin color is “orange”-“yellow”. The highest values according to pomological characteristic; fruit weight were 155.59 g (KH1), fruit length was 86.68 mm (OO6), fruit diameter was 53.76 (KB3) mm, fruit skin weight was 61.36 g (KH1). The highest number of seeds was counted in KH1 genotype with 231.66. The total soluble solid was found between 10.16 % (KH4) and 14.20 % (KH1), and the mean titratable acidity was detected between 0.03% (KH4, OR7) and 0.11% (KH1). According to the L* a* b* values of the fruit flesh color of genotypes ranged from dark yellow (KD5) to orange-light red (OO4). The ascorbic acid content of cactus pear fruits was detected ranging from 6.51 mg 100 g-1 to 17.25 mg 100 g-1. KH1 genotype had the highest characteristics in terms of fruit weight, fruit size, number of seeds and many pomological quality parameters.

Kaynakça

  • Ak, B.E. (2006). Cactus Pear (Opuntia ficus-indica L.) in Turkey. Growing Regions and Pomological Traits of Cactus Pear Fruits. Acta Horticulturae 728, 51-54. https://doi.org 10.17660/ActaHortic.2006.728.5.
  • Al-Juhamini F., & Özcan, M. (2013). Determination of Some Mineral Contents of Prickly Pear (Opuntia ficus-indica L.) Seed Flours. Environmental Monitoring and Assessment 185(5), 3659-3663. https://doi.org/10.1007/s10661-012-2817-4.
  • Allegra, A., Gallotta, A., Carimi, F., Mercati. F., Inglese. P., & Martinelli, F. (2018). Metabolic Profiling and Post-Harvest Behavior of Dottato Fig (Ficus carica L.) Fruit Covered With an Edible Coating From O. ficus-indica. Frontiers in Plant Science 9, 13-21. https://doi.org.10.3389/fpls.2018. 01321.
  • Anonim, (2019). Dünya Geneli Şehirlerde İklim Verileri. https://tr.climate-data.org. (Alınma Tarihi: 04.12.2021).
  • Anonymous, (2006). UPOV. Internationol Union For The Protection of New Varieties of Plants. https://www.upov.int/edocs/tgdocs/en/tg217.pdf. (Alınma Tarihi: 18.11.2021).
  • Balcı, G., & Keles, H. (2019). Bazı Ahududu Çeşitlerinin Yozgat Ekolojisinde Adaptasyon Yeteneklerinin Belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 22(6), 823-829. https://doi.org/10.18016/ksutarim doga.vi.532643.
  • Barbera, G., Carimi, F., & Inglese, P. (1992). Past and Present Role of Indian-Fig Prickly-Pear (Opuntia ficus-indica (L.) Mill. Cactaceae) in The Agriculture of Sicily. Economic Botany 46(1), 10-20. https://doi.org/10.1007/BF02985249.
  • Barbera, G., Carimi, F., & Inglese, P. (1993). Effects of GA3 and Shading on Return Bloom of Prickly Pear (Opuntia ficus-indica (L.) Miller). Journal of the Southern African Society for Horticultural Sciences 3, 9-10.
  • Berger, H., Rodriguez-Felix, A., & Galletti, L. (2013). Field Operations and Utilization of Cactus Cladodes. Agro-Industrial Utilizations of Cactus Pear. Roma, 21-29 sy. https://repositorio.uchile.cl/ handle/2250/186304.
  • Cemeroğlu, B.S. (2010). Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları. Ankara 34, 657 sy.
  • Dengiz, T., & Zengin, H. (2016). Hint inciri (Opuntia ficus-indica) Meyve Suyunun Kimyasal ve Antioksidant Özelliklerinin İncelenmesi. İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi 30, 125-150. https:// dergipark.org.tr/en/pub/iaud/issue/30078/324641.
  • Doğan, N. (2019). Dikenli İncir (Opuntia ficus-indica) Meyvesinin Bazı Fizikokimyasal ve Fonksiyonel Özelliklerinin Belirlenerek Gıda Sanayisinde Kullanım Olanaklarının Araştırılması (Tez no 547295). [Yüksek Lisans Tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Duru, B., & Türker, N. (2005). Changes in Physical Propartice and Cheminal Composition of Cactus Pear (Opuntia ficus-indica) During Maturation. Journal of The Professiona Association for Cactus Development 7, 22-33. https://doi.org/10.56890/ jpacd.v7i.285.
  • El Finti, A., El Boullanı, R., Fallah, M., Fouad, M., & El Mousadık., A. (2013). Assessmentof Some Agrotechnological Parameters of Cactus Pear Fruit (Opuntia ficus-indica Mill.) in Morocco Cultivars. Journal of Medicinal Plants Research 4(35), 2574-2583. https://doi.org 10.5897/JMPR12.1236.
  • El Mannoubi, I., Barrek, S., Skanji, T., Casabianca, H., & Zarrouk, H. (2009). Characterization of Opuntia ficus indica Seed Oil From Tunusia. Chemistry of Natural Compounds 45(5), 616-620. https://doi.org/ 10.1007/s10600-009-9448-1.
  • Eroğlu, E., Arslan, R., Güleç, A., & Aksay, S. (2021). Determination of Physical and Phyochemical of Prickly Pear (Opuntia ficus-indica L.). Journal of Food Processing and Preservation 46(6), e15990. https://doi.org 10.1111/jfpp.15990.
  • Fernandez-Lopez, J., Almela, L., Obon, J., & Castellar, R. (2010). Determination of Antioxidant Constituents in Cactus Pear Fruits. Plant Foods for Human Nutrition 65(3), 253-259. https://doi.org/ 10.1007/s11130-010-0189-x.
  • Feugang, J., Konarski, P., Zou, D., Stintzing, F., & Zou, C. (2006). Nutritional and Medicinal Use of Cactus Pear (Opuntia spp.) Cladodes and Fruits. Frontiers Bioscience 11(1), 2574-2589. https://doi.org/ 10.2741/1992.
  • Galati, E., Mondello, M., Giuffrida, D., Dugo, G., Miceli, N., Pergolizzi, S., & Taviano, M. (2003). Cheminal Characterization and Biological Effects of Sicilian Opuntia ficus indica (L.) Mill. Fruit Juice: Antioxidant and Antiulcerogenic Activitiy. Journal of Agricultural and Chemistry 51(17), 4903-4908. https://doi.org/10.1021/jf030123d.
  • Garcia, F., Coll, L., Cano-Lamadrid, M., Lluch, D., Barrachina, A., & Murcia, P. (2020). Valorization of Prickly Pear (Opuntia ficus-indica (L.) Mill.) Nutritional Composition, Functional Properties and Economic Aspects. (In: Invasive Species Introduction Pathways, Economic Impact and Possible Management Options. Eds: El-Shafie, H) Intechopen Limited London, 170 sy.
  • Ghazi, Z., Ramdani, M., Tahri, M., Rmili, R., & Elmsellem, H. (2015). Chemical Composition and Antioxidant Activity of Seeds Oils and Fruid Juice of Opuntia ficus indica and Opuntia dilenii From Morocco. Journal of Materials and Environmental Science 6(8), 2338-2345. https://orbi.uliege.be/ handle/2268/189343.
  • Gouws, C., Mortazavi, R., Mellor, D., McKune, A., & Naumovski, N. (2020). The Effects of Prickly Pear Fruit and Clodode (Opuntia spp.) Consumption on Blood Lipids: A Systematic Review. Complementary Therapies in Medicine 50, 102-384. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2020.102384.
  • Güven, C. (2017). Doğu Akdeniz Bölgesi'nden Selekte Edilen Bazı Dikenli İncir (Opuntia ficus indica (L.) Mill.) Genotiplerine Ait Meyve Sularının Kimyasal Özelliklerinin İncelenmesi (Tez no 466574). [Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Güzel, Ü. (2019). Mersin ve Çevresinde Yetişmekte Olan Bazı Dikenli İncirlerde (Opuntia ficus-indica L.) En Uygun Hasat Dönemlerinin Saptanması (Tez no 553939). [Yüksek Lisans Tezi, Bingöl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Jana, S. (2012). Nutraceutical and Functional Properties of Cactus Pear (Opuntia spp.) and its Utilization for Food Applications. Journal of Research and Studies 3(2), 60-66.
  • Karababa, E., Coşkuner, Y., & Aksay, S. (2004). Some Physical Fruit Properties of Cactus Pear (Opuntia spp.) That Grow Wild in the Earstern Mediterranean Region of Turkey. Journal of The Professional Association for Cactus Develop 6, 1-8. https://doi.org/10.56890/jpacd.v6i.293.
  • Kigel, J. (1995). Seed Germination in Arid Semi-Arid Regions. (In: Seed Development and Germination. Eds: Kigel J, Galili G) 645-699.
  • Lee, Y., Hwang, K., Han, D., & Kim, S. (1997). Compositions of Opuntia ficus indica. Korean Journal of Food Science and Technology 29(5), 847-853.
  • Jimenez-Aguilar, M D., Mujica-Paz, H., & Welti-Chanes, J. (2014). Phytochemical Characterization of Prickly Pear (Opuntia spp.) and of its Nutritional and Functional Properties: A Review. Current Nutrition & Food Seience 10(1), 57-69.
  • Mashope, B. (2007). Characterization of Cactus Pear Germplasm in South Africa. [Doctoral Thesis, Department of Plant Sciences, University of the Free State Bloemfontein South Africa]. http://hdl.handle.net/11660/1415.
  • Mcintosh, M. (2002). Flowering Phenology and Reproductive Output in Two Sister Species of Ferocactus (Cactaceae). Plant Ecology 159(1), 1-13. https://doi.org/10.1023/A:1015589002987.
  • Mejia, A., & Cantwell, M. (2003). Prickly Pear Fruit Development and Quality in Relation to Gibberellic Acid Applications to Intanct and Emasculated Flower Buds. Journal of the Professional Association for Cactus Development 5, 72-85.
  • Nadia, C., Hayette, L., Safia, M., Yasmina, M., Yasmina, H., & Abderezak, T. (2013). Physico-Chemical Characteisation and Antioxidantactivity of Some Opuntia ficus-indica Varieties Grown in North Algeria. African Journal of Biotechnology 12(3), 299-307. https://doi.org 10.5897/AJB12.1946.
  • Park, C., Kwak, B., Park, S., Kim, H., & Rhyu, D. (2013). Comparison of Biological Activites of Opuntia humifusa and Opuntia ficus-indica. Korean Journal of Plant Resources 26(5), 519-525. https://doi.org/10.7732/kjpr.2013.26.5.519.
  • Piga, A. (2004). Cactus Pear: A Fruit of Nutraceutical and Functional Importance. Journal of the Professional Association for Cactus Development 6, 9-22. https://doi.org/10.56890/jpacd.v6i.294.
  • Ramadan, M., & Mörsel, J. (2003). Oil Cactus Pear (Opuntia ficus-indica L.). Food chemistry 82(3), 339-345. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(02) 00550-2.
  • Saenz, C., Mecklenburg, P., Estevez, A., & Sepulveda, E. (1996). Natural Liquid Sweetener From Cactus Pear: Obtention and Characteristics. In: III. International Congress on Cactus Pear Cochineal Publication date:1 March 1997 438, 135-138. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.1997.438.18.
  • Saenz, C., Sepulveda, E., & Matsuhiro, B. (2004). Opuntia spp. Mucilage's: A Functional Component with Industrial Perpectives. Journal of Arid Environments 57(3), 275-290. https://doi.org/ 10.1016/S0140- 1963(03)00106-X.
  • Stintzing, F., Schieber, A., & Carle, R. (2002). Indentification of Betalains from Yellow Beet (Beta vulgaris L.) and Cactus Pear (Opuntia ficus-indica (L.) Mill.) by High-Performance Liquid Chromatography Electrospray Ionization Mass Spectrometry. Journal of Agricultural and Food Chemistry 50(8), 2302-2307. https://doi.org/10.1021/jf011305f.
  • Tilahun, Y., & Walegerima, G. (2018). Pharmacological Potential of Cactus Pear (Opuntia ficus indica) a Review. Journal of pharmacognosy and phytochemistry 7(3), 1360-1363.
  • Toplu, C., Serçe, S., Ercişli, S., Kamiloğlu, Ö., & Şengül, M. (2009). Phenotypic Variation in Physico-Chemical Properties Among Cactus Pear Fruits (Opuntia ficus indica (L.) Mill) from Turkey. Pharmacognosy Magazine 5(20), 400-406.
  • Tütüncü, M. (2014). Adana ve Çevresinden Selekte Edilen Dikenli İncirlerin (Opuntia ficus-indica (L.) Mill.) Fenolojik, Morfolojik ve Pomolojik Özellikleri ile Moleküler Yapısının İncelenmesi (Tez no 374591). [Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Tütüncü, M., Sarıer, A., İmrak, B., Çömlekçioğlu, S., & Küden, A. (2016). Adana Bölgesinden Selekte Edilen Dikenli İncirlerin Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 31(2), 183-190. https://doi.org/10.7161/omuanajas. 260973.
  • Uzun, H., & Şengül, S. (1994). Frenk İnciri Yetiştiriciliği. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Dergisi 7, 73-89.
  • Üzümcü, S., & Koyuncu, F. (2017). Response of Maturity and Fruit Quality of ‘Angeleno’ Plum to Pre-Harvest AVG Applications. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University 34(2), 29-35. https://doi.org/10.13002/jafag4302.
  • Valente, R. (2017). Avaliaçao Qualitativa dos Frutos de Ecotipos /Cultivares de Opuntia ficus indica L. Colhidos a Sul de Portugal. Universidade Do Algarve, Faculdade de Ciências e Tecnologia Doctoral dissertation, 83 p. http://hdl.handle.net/ 10400.1/10040.
  • Yılmaz, C. (2010). Dikenli İncir (Opuntia ficus-indica L.) Yetiştiriciliği. Tarım Türk 24, 14-16.
  • Zurnacı, M. (2017). Doğu Akdeniz Bölgesinde Dikenli İncir (Opuntia ficus-indica (L.) Mill.) Tür İçi Çeşitliliğinin Morfolojik ve Moleküler Olarak İncelenmesi (Tez no 463892). [Yüksek Lisans Tezi, ESOGÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi
Toplam 48 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

Taliye Sert 0000-0002-3231-8051

Fatma Koyuncu 0000-0001-5803-6944

Sultan Filiz Güçlü 0000-0003-0561-7037

Funda Özüsoy 0000-0002-5520-0857

Erken Görünüm Tarihi 15 Mayıs 2023
Yayımlanma Tarihi 31 Ağustos 2023
Gönderilme Tarihi 21 Şubat 2022
Kabul Tarihi 2 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023Cilt: 26 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Sert, T., Koyuncu, F., Güçlü, S. F., Özüsoy, F. (2023). Muğla Yöresinden Selekte Edilen Dikenli İncir (Opuntia ficus-indica L.) Genotiplerinin Agromorfolojik ve Pomolojik Karakterizasyonu. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 26(4), 711-721. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1073982

21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149