Research Article

Alanya Ekolojik Koşullarında Yetişen Cistus creticus L. Bitkisinin Taze ve Kuru Yaprak Örneklerinde Bazı Biyoaktif Bileşenlerin, Pigment İçeriği ve Antioksidan Kapasitenin Belirlenmesi

Volume: 25 Number: Ek Sayı 1 December 30, 2022
EN TR

Alanya Ekolojik Koşullarında Yetişen Cistus creticus L. Bitkisinin Taze ve Kuru Yaprak Örneklerinde Bazı Biyoaktif Bileşenlerin, Pigment İçeriği ve Antioksidan Kapasitenin Belirlenmesi

Öz

Cistus creticus L. Türkiye’nin kuzey, güney ve batı kıyıları boyunca yayılım gösteren önemli tıbbi bitkilerden birisidir. Antik çağlardan beri antimikrobiyal, antiinflamatuar, sitotoksik ve antiülserojenik özellikleri nedeniyle halk tıbbında kullanılmaktadır. Bitkinin taze ve kuru yaprakları genellikle çay olarak tüketilmektedir. Bu çalışma, Alanya ekolojik koşullarında doğal olarak yetişen Cistus creticus L. bitkisinin taze ve kurutulmuş yapraklarının bazı biyokimyasal özelliklerini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla bitkinin vejetatif gelişiminin en yüksek olduğu ilkbahar döneminde hasat edilen yaprak örneklerinde; toplam askorbik asit, toplam fenolik, toplam flavonoid, toplam klorofil ve toplam karotenoid içerikleri ile antioksidan aktivite araştırılmıştır. Toplam askorbik asit miktarı dışındaki tüm parametreler kuru yaprak örneklerinde taze yaprak örneklerinden daha yüksek bulunmuştur. Bitkinin yüksek derecede biyoaktif bileşen içermesi ve % 50 civarında radikal süpürücü aktiviteye sahip olması bakımından tüketiminin önemli olduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Acıbuca V, Bostan Budak D 2018. Dünya’da ve Türkiye’de Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yeri ve Önemi. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 33(1): 37-44.
  2. Akkol EK., Orhan IE, Yesilada E 2012. Anticholinesterase and antioxidant Effects of The Ethanol Extract, Ethanol Fractions And Isolated Flavonoids from Cistus laurifolius L. Leaves. Food Chemistry. 131(2): 626-631.
  3. Amensour M, Sendra E, Pérez-Alvarez JA, Skali-Senhaji N, Abrini J, Fernandez Lopez J 2010. Antioxidant Activity and Chemical Content of Methanol and Ethanol Extracts From Leaves of Rockrose (Cistus ladaniferus). Plant Foods Hum Nutr. 65:170–178.
  4. Anonim 2021. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinden Yerli Pastil. https://www.dha.com.tr/ saglikyasam/ konya-gida-ve-tarim-universitesinden-yerli pastil/haber-1808546 (Alınma Tarihi: 04.11.2021)
  5. AOAC, 1990. Official Methods of Analysis of The Association of Official Analytical Chemists 15th ed., Arlington VA, USA, 1058-1059.
  6. Bakhshi D, Arakawa O 2006. Effects of UV-B Irradiation on Phenolic Compound Accumulation And Antioxidant Activity in ‘Jonathan’ Apple Influenced by Bagging, Temperature and Maturation. Journal of Food, Agriculture & Environment. 4(1): 75-79.
  7. Barrajón-Catalán E, Tomás-Menor L, Morales-Soto A, Bruňá NM, López DS, Segura-Carretero A, Micoli V 2016. Rockroses (Cistus sp.) Oils. Essential Oils in Food Prevention. Flavor Saf, 74: 649-657.
  8. Benzie IFF, Strain JJ 1996. The Ferric Reducing Ability of Plasma (FRAB) as a Measure of Antioxidant Power: The FRAB Assay, Analytical Biochemistry, 239: 70-76.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Structural Biology

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 30, 2022

Submission Date

November 30, 2021

Acceptance Date

February 24, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 25 Number: Ek Sayı 1

APA
Kaya, A., & Murathan, Z. T. (2022). Alanya Ekolojik Koşullarında Yetişen Cistus creticus L. Bitkisinin Taze ve Kuru Yaprak Örneklerinde Bazı Biyoaktif Bileşenlerin, Pigment İçeriği ve Antioksidan Kapasitenin Belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 25(Ek Sayı 1), 108-113. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1030368


International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year



88x31.png


KSU Journal of Agriculture and Nature

e-ISSN: 2619-9149