Tarımsal ve Hayvancılık Desteklemelerinin Kırsal Kalkınmaya Etkisi: Batman İli için Bir Araştırma
Öz
Tarım ve hayvancılık sektöründeki desteklemelere ilişkin problemleri tespit etmek ve bu desteklemelerin kırsal kalkınmaya etkilerini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmada Batman ili ve ilçelerinde desteklemelerden faydalanan 410 çiftçiden/üreticiden anket yoluyla veriler temin edilmiştir. Veriler frekans/yüzde dağılım analizleri, t ve Anova fark testleri ve Pearson korelasyon testi ile analiz edilmiştir. Analiz bulguları desteklemelerin kırsal kalkınmaya olumlu etkisi ile ilgili ifadelerin orta düzeyde olduğunu göstermektedir. Katılımcılar desteklemeleri miktar ve çeşitlilik açısından yetersiz görmektedir. Araştırmada ayrıca desteklemelerin kırsal kalkınmaya etkileri ve desteklemelerin problemleri ile ilgili ortalamalar t ve Anova testleri ile sınanmış ve bu kapsamda oluşturulan hipotezlerden biri hariç hepsi reddedilmiştir. Pearson korelasyon analizi sonuçlarına göre ise desteklemelerin kırsal kalkınmaya etkileri ile gelir değişkeni arasında negatif ve anlamlı ve desteklemelerin problemleri ile gelir değişkeni arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Diğer değişkenler arasında herhangi bir anlamlı ilişki bulunamamıştır.
Anahtar Kelimeler
Supporting Institution
Project Number
Thanks
References
- Ağca, M. (2010). Türkiye’de Uygulanan Tarımsal Destekleme Politikalarındaki Gelişmeler ( Tez no 256103). [Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
- Akdoğan, F. & Akbay, C. (2022). İzmir ilinde süt sığırcılığı işletmelerinin desteklemelerden yararlanma düzeyleri, sorunları ve beklentileri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 9(4), 907-915.
- Akdoğan, İ. & Gülçubuk, B. (2022). Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programının Konya ili özelinde yerel kalkınmaya etkileri. Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi, 8(1), 57-66.
- Akyol, G. (2021). Tarımsal Desteklemelerin Yem Bitkisi Üretimine Etkisi, Şanlıurfa İli Örneği (Tez no 706954). [Yüksek Lisans Tezi, Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
- Altıntaş, G., Altıntaş, A. & Çakmak, E. (2017). Yem bitkisi desteklemelerinin yem bitkisi üretimine etkisi (sivas ili örneği). Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , 34(2), 116-127.
- Aşkan, E. & Dağdemir, V. (2015). Devlet desteklemelerinden faydalanan süt sığırcılığı yapan işletmelerin üretim değerini etkileyen faktörlerin analizi: Erzurum, Erzincan, Bayburt illeri örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, 21 (2), 69-76.
- Aslan, S., Demirhan, Y. & Ertaş, M. (2016). Avrupa birliği katılım öncesi mali yardım aracı kırsal kalkınma bileşeni (IPARD 1) ve Mardin iline etkileri. Akademik Yaklaşımlar Dergisi, 7(1), 232-254.
- Ata, N. & Yılmaz, H. (2015). Türkiye’de uygulanan hayvansal üretimi destekleme politikalarının süt sığırcılığı işletmelerine yansımaları: Burdur ili örneği. Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1), 44-54.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Sustainable Agricultural Development , Agricultural Policy
Journal Section
Research Article
Early Pub Date
March 9, 2026
Publication Date
March 9, 2026
Submission Date
August 16, 2025
Acceptance Date
January 10, 2026
Published in Issue
Year 2026 Number: Advanced Online Publication
