Research Article

Farklı Sulama Suyu Miktarı ve Besin Çözeltisi Uygulamalarının Kinoa (Chenopodium Quinoa Willd.) Verim, Bazı Verim Bileşenleri ve Su Kullanım Etkinliği Üzerine Etkisi

Volume: 22 Number: 3 June 30, 2019
EN TR

Farklı Sulama Suyu Miktarı ve Besin Çözeltisi Uygulamalarının Kinoa (Chenopodium Quinoa Willd.) Verim, Bazı Verim Bileşenleri ve Su Kullanım Etkinliği Üzerine Etkisi

Öz

Su ve bitki besin maddeleri, tarımsal üretimin vazgeçilmez unsurlarıdır. Bu çalışmada, kinoa bitkisine uygulanan farklı sulama suyu düzeyleri ile Hoagland besin çözeltisinin farklı konsantrasyonlarının, bitkinin vejetatif gelişimi, verimi ve bazı verim bileşenleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Deneme, Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi uygulama seralarında yürütülmüştür. Tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde 4 tekerrürlü olarak yürütülen çalışmada, ana parsele 5 sulama suyu düzeyi (Bitki su tüketiminin (ETc) %50, 75, 100, 125 ve 150’si kadar sulama), alt parsellere ise standart Hoagland (H) besin çözeltisinin konsantrasyonları (0.50H, 1.00H ve 2.00H) yerleştirilmiştir. Deneme konularına, yetiştiricilik mevsimi boyunca 306 mm ile 919 mm arasında sulama suyu uygulanmış ve mevsimlik bitki su tüketimi ise 306 mm ile 741 mm aralığında değişmiştir. Sulama suyu düzeyi arttıkça tane verimi de artmış ve en yüksek tane verimi (334 kg da-1) %150 ETc sulama düzeyi ve 2.00H besin çözeltisi konsantrasyonundan elde edilmiştir. Biyokütle verimi ve diğer verim bileşenleri, sulama düzeyi ve/veya besin çözeltisi konsantrasyonlarından değişen düzeylerde önemli ölçüde etkilenmiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Akınoğlu G, Korkmaz A, Hoyuz A 2017. Farklı Substrat ve Besin Çözeltisi Miktarının Domates Bitkisinin Azot, Fosfor ve Potasyumdan Yararlanma Oranına Etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 32: 391-397.
  2. Battais F, Courcoux P, Popineau Y, Kanny G, Moneret-Vautrin DA, Denery-Paini S 2005. Food Allergy to Wheat: Differences in Immunoglobulin E-Binding Proteins as A Function of Age or Symptoms. Journal of Cereal Science, 42: 109-117.
  3. Bertero HD, Ruiz RA 2010. Reproductive Partitioning in Sea Level Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) Cultivars. Field Crops Research, 118:94-101.
  4. Chen JL, Kang SZ, Du TS, Qiu RJ, Guo P, Chen RQ 2013. Quantitative Response of Greenhouse Tomato Yield and Quality to Water Deficit at Different Growth Stages. Agricultural Water Management, 129: 152–162.
  5. Demir MK, Kılınç M 2016. Kinoa: Besinsel ve Antibesinsel Özellikleri. Journal of Food and Health Science, 2(3): 104-111.
  6. Dumanoğlu Z, Işık D, Geren H 2016. Kinoa (Chenopodium quinoa Willd.)’da Farklı Tuz (NaCl) Yoğunluklarının Tane Verimi ve Bazı Verim Unsurlarına Etkisi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 53(2): 153-159.
  7. Garcia M, Raes D, Jacobsen SE 2003. Evapotranspiration Analysis and Irrigation Requirements of Quinoa (Chenopodium Quinoa) in The Bolivian Highlands. Agricultural Water Management, 60: 119–134.
  8. Geerts S, Raes D, Garcia M, Vacher J, Mamani R, Mendoza J, Huanca R, Morales B, Miranda R, Cusicanqui J, Taboada C 2008a. Introducing Deficit Irrigation to Stabilize Yields of Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.). European Journal of Agronomy, 28(3): 427-436.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Aylin Çaygaracı
0000-0002-4235-6836
Türkiye

Publication Date

June 30, 2019

Submission Date

January 8, 2019

Acceptance Date

March 7, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 22 Number: 3

APA
Kuşçu, H., & Çaygaracı, A. (2019). Farklı Sulama Suyu Miktarı ve Besin Çözeltisi Uygulamalarının Kinoa (Chenopodium Quinoa Willd.) Verim, Bazı Verim Bileşenleri ve Su Kullanım Etkinliği Üzerine Etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 22(3), 370-380. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.509829

Cited By


International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year



88x31.png


KSU Journal of Agriculture and Nature

e-ISSN: 2619-9149