Research Article

Klor Uygulamalarının Biber Bitkisinin Gelişimi, Meyve Verimi ve Bazı Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi

Volume: 24 Number: 6 December 31, 2021
TR EN

Klor Uygulamalarının Biber Bitkisinin Gelişimi, Meyve Verimi ve Bazı Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi

Öz

Yüksek konsantrasyonlarda klor (Cl-) içeren sulama suları biberde (Capsicum spp.) bazı toksik etkilere neden olabilmektedir Bu çalışmada, salçalık biber (C. annuum L. cv. Postal Capija) bitkilerine farklı Cl- içeren besin solüsyonları uygulanmış ve biberin büyüme parametreleri, meyve verim ve kalite özellikleri, yaprak su potansiyeli ve klor içerikleri araştırılmıştır. Sera şartlarında yapılan araştırma tesadüf parselleri deneme desenine uygun ve dört tekerrürlü olarak planlanmış, bitkilere yedi farklı Cl- [kontrol (0.27), 1.5, 3.0, 4.5, 6.0, 7.5 and 15.0 mM] uygulaması yapılmıştır. Sonuçlar, Cl- konsantrasyonunun 3.0 mM’e kadar yükselmesinden; büyüme parametreleri (bitki boyu, bitki yaş ve kuru ağırlığı) meyve verimi ve meyve karakteristiklerinin (meyve ağırlığı, meyve çap ve boyu) etkilenmediğini, ancak bu seviyenin üzerinde artan Cl- konsantrasyonlarının söz konusu değerleri olumsuz etkilediğini göstermiştir. En yüksek meyve kuru madde ve suda çözünür kuru madde içerikleri 3.0 and 4.5 mM Cl- uygulamalarında tespit edilmiştir. Buna karşın, Cl- konsantrasyonlarındaki artış meyve asit içeriklerini de arttırmış ve en yüksek asit miktarı yüksek Cl- uygulamasında bulunmuştur. Yetiştirme ortamında artan Cl-, yapraklarda daha fazla Cl- birikmesine neden olmuş, (>3.0 mM) yaprak su potansiyelini ise düşürmüştür. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar, besin solüsyonu Cl- kapsamındaki artışların bitki büyümesinde, verim ve meyve özelliklerinde önemli azalmalara neden olabileceğini, biberlerin sulanmasında kullanılan solüsyonun Cl- kapsamlarının da dikkate alınmasının ne kadar gerekli olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Adhikary PP, Dash CJ, Kumar G and Chandrasekharan H 2014. Characterization of groundwater quality for irrigation and drinking purposes using a modified groundwater quality index. Indian J. Soil Cons.42:260-267.
  2. Al Obaidy AH, Kadhem AJ, Hamiza NH and Al Mashhady AA 2014. Assessment of ground water quality for drinking and agricultural uses in Mouqdadiya District, Diyala, Iraq Eng. Tech. J. 32:2921-2936.
  3. Anonymous 1968. National canners association laboratory manual, Food Canners and Processors, AVI Publishing Co., Westport, CT.
  4. As BG, Horneck DA, Stevens RG, Ellsworth JW and Sullivan DM 2007. Managing irrigation water quality for crop production in the Pacific Northwest. A Pacific Northwest Extension Publication, Oregon State University, Corvallis, OR.
  5. Ayers RS and Westcot DW 1985. Water quality for agriculture. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome.
  6. Chapman HD and Pratt PF 1961. Methods of analysis for soils, plants and water. University of California, Berkeley, CA.
  7. Chen W, Zenli LH, Xiao E, Yang ES, Mishra S, Stoffella PJ 2010. Chlorine nutrition of higher plants: progress and perspectives. J. Plt. Nutr. 33:943–952. doi: 10.1080/ 01904160903242417.
  8. Hadian MS, Azy FN, Krismadiyanti I, Arfani DL, Sofyan ET and Prayogi TE 2015. Groundwater quality assessment for suitable drinking and agricultural irrigation using physico-chemical water analysis in the Rancaekek-Jatinangor District, West Java, Indonesia. 6th International Conference on Environmental Science and Technology, 84:56-62. doi: 10.7763/IPCBEE.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural, Veterinary and Food Sciences

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2021

Submission Date

December 25, 2020

Acceptance Date

March 11, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 24 Number: 6

APA
Turhan, A., & Özmen, N. (2021). Klor Uygulamalarının Biber Bitkisinin Gelişimi, Meyve Verimi ve Bazı Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 24(6), 1139-1144. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.846945

Cited By


International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year



88x31.png


KSU Journal of Agriculture and Nature

e-ISSN: 2619-9149