Non-wood forest products are
specific goods or services which are considered as out of wood raw materials
found in nature. Some of the products are cultivated because of their high
demand and produced with agricultural practices. Thyme used in herbal teas and
primrose used widely as an ornamental plant are significant examples of plants
both collected from nature and have agricultural production in Turkey. However,
most of the non-wood forest products are still consumed by collecting them from
nature.
Turkey has a great capacity on
non-wood forest products due to the advantage provided by high biodiversity.
Additionally, people in Turkey has a wide range of experience on the
utilization of wild plants and there is a significant diversity of use of
non-wood forest products as a result of geographical location and historical
heritage. Despite these advantages, it is difficult to mention that sustainable
management of non-wood forest products is totally guaranteed in Turkey, as is
the case in many other countries.
The capacity of non-wood forest products in Turkey was
introduced in this study. Institutional structure responsible for the
management of non-wood forest products has been explained. The place of
non-wood forest products in country plans and legislations regulating the ways
of utilizing them were presented. As a result, although richness of non-wood
forest products have been discovered and an institutional structure responsible
for the diversity of these products have already been established, it was found
that a way of planning and management structure ensuring the sustainability for
the diversity of these species is still contentious, while there are
deficiencies on the species-specific information and management processes.
Odun dışı orman ürünleri, yeryüzünde doğal olarak bulunan ve
odun hammaddesi dışında kalan özel ürünler veya hizmetlerdir. Bu ürünlerin bir
bölümü, sahip olduğu yüksek talep nedeniyle kültüre alınmakta ve tarımsal
faaliyetlerle üretilmektedir. Çay olarak içilen kekik, süs bitkisi olarak
kullanılan çuha çiçeği Türkiye’de hem doğal alanlardan toplanan hem tarımsal
üretimi yapılan bitkilere örnektir. Bununla birlikte, odun dışı orman
ürünlerinin çoğunluğu halen doğadan toplanarak tüketilmektedir.
Türkiye yüksek biyolojik çeşitliliğin sağladığı avantajın
bir sonucu olarak, odun dışı orman ürünleri alanında önemli bir kapasiteye
sahiptir. Bununla birlikte, coğrafi konumu ve tarihi birikiminin bir sonucu
olarak, Türkiye’deki insanların yabani bitkilerden geniş bir yararlanma
deneyimi bulunmakta ve odun dışı orman ürünlerinden faydalanma çeşitliliği
görülmektedir. Bu üstünlüklere rağmen odun dışı orman ürünlerinin
sürdürülebilir yönetiminin, pek çok ülkede olduğu gibi, Türkiye’de de tamamen
garanti altına alındığını söylemek güçtür.
Bu makalede, Türkiye’nin odun dışı orman ürünleri kapasitesi
tanıtılmaktadır. Ülke idari yapısı içerisinde odun dışı orman ürünlerinin
yönetiminden sorumlu kurumsal yapı açıklanmaktadır. Ülke planları içerisinde
odun dışı orman ürünlerine verilen yer ile bu ürünlerden faydalanma biçimini
düzenleyen mevzuat tanıtılmaktadır. Sonuç olarak, odun dışı orman ürünleri
çeşitliliği anlaşılmış ve bu çeşitlilikten sorumlu bir örgüt yapısı ortaya
konmuş olsa da, bu türlerin sürekliliğini sağlayabilecek planlama ve yönetim şeklinin
halen tartışılır bir yapıda olduğu, özellikle türe özgü bilgi ve yönetim
süreçleri konusunda eksikliklerin bulunduğu anlaşılmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | REVIEW ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | June 15, 2018 |
Submission Date | October 8, 2017 |
Acceptance Date | December 5, 2017 |
Published in Issue | Year 2018Volume: 21 Issue: 3 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149