Research Article
BibTex RIS Cite

Pesticide Analysis by LC-MS and GC-MS in Leaky Tea Consumed in Şanlıurfa

Year 2018, Volume: 21 Issue: 5, 650 - 664, 31.10.2018
https://doi.org/10.18016/ksudobil.402273

Abstract

The
aim of this study was to evaluate the presence of pesticide residues in Iranian
and Sri Lankan origin leaky teas consumed by public in Şanlıurfa Province of
Turkey.
Within the scope of this study, the samples were
taken from branded and brand-free illegal teas in the bazaar. These samples
were analyzed in
Luquid
Chromotagrophy-Mass and Spectrophotometry Gas Chromotagrophy-Mass
Spectrophotometry

(LC-MS / MS and GC-MS / MS
) to evaluate the presence of  594 pesticide residues. According to the
results of chromatograms, no pesticide residues were found in the leaky teas
samples studied. Although there are many claims in the literature about the
presence of pesticides in illegal teas, these claims do not go beyond
speculation because they are based on estimates, not on the results of
analysis. However, the data obtained this study are contradictory in the
literature only as speculation. Therefore, this complexity needs to be
clarified through a more extensive work to be done across the region.Therefore,
collecting leaky tea samples from the entire GAP region and expanding the
analyzes of these samples are of great importance.

References

  • Anonim 2018a. http://www.turkcayi.com/html/ OrganikCayBirizBizden.html (Erişim Tarihi: 01.02.2018)
  • Anonim 2018b. http://ulusalcaykonseyi.org.tr///2013-01-29-17-56-42/cay-sektoerue-sorunlar-vecoezuem-oenerileri, (Erişim Tarihi: 22.02.2018)
  • Anonim 2018-c. https://m.haberler.com/diyarbakir-da-dogal-ve-saglikli-caykur-sempozyumu-7237772-haberi/' (Erişim Tarihi: 01.02.2018)
  • Er B 2013. Çay Tarımında Yaşanan Sorunların Çözümünde Alternatif Ürün Likapa. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3 -4 Mayıs 2013 Rize.
  • FAO 2013. FAO web page, http://faostat.fao.org/site/ (23/04/2013).
  • Gültekin S 2013. Organik Tarim Kümelenmesi ve Çay Sektörünün Bölgesel Rekabet Analizi. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3-4 Mayıs 2013 Rize.
  • Harman C 2014. Karadeniz Bölge'sinde Endemik Tarım Ürünleri: Fındık, Çay ve Kivi'nin Üretimi Pazarlanması ve Tüketimi. Giresun Üniversitesi Sos Bil Ens., İktisat A.B.D Yüksek Lisans Tezi, 145 s.
  • Kaya E, Tüzmen MN, Yücel H. Yücel N, Demiryas N 2006. Oksidatif Doku Hasarında Bazı Organofosfatlı Pestisidlerin Rolleri." XX. Ulusal Kimya Kongresi, Erciyes Üniversitesi, 4-8 Eylül, Kayseri.
  • Kurt G, Hacıoğlu HK 2013. Dünya Ülkeleri ile Türkiye’nin Çay Üretiminin İstatistiklerle İncelenmesi. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3-4 Mayıs 2013 Rize.
  • Lesueur C, Knittl P, Gartner M, Mentler A, Fuerhacker M. Analysis of 140 pesticides from conventional farming foodstuff samples after extraction with the modified QuECheRS method. Food Control. 19(9):906-14.
  • Özcan M, Yazıcıoğlu E 2013. Türkiye Çay Yetiştiriciliğinin Sorunları Ve Öncelikleri. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3-4 Mayıs 2013 Rize.
  • Rize Ticaret Borsası, 2014. Çay Sektörü Sorunlar ve Çözüm Önerileri’’, Rize.
  • Soyöz M, Özçelik N 2003. Zirai mücadelede kullanılan pestisitlerin sitogenetik etkileri. SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi, 10 (1) : 6-9.
  • Şensoy RİG, Ersayar L, Doğan A 2017. Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 27 (3): 436-446.
  • Üstün Ç, Demirci N 2013. Çay Bitkisinin (Camellia Sınensıs L.) Tarihsel Gelişimi ve Tıbbi Açıdan Değerlendirilmesi. Lokman Hekim Journal, 3(3): 5-12
  • Zenginbal H 2013. "Rize İli Bahçe Bitkileri Yetiştiriciliğinde Çay Tarımının Yeri, Sorunları ve Çözüm Önerileri. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3-4 Mayıs 2013 Rize

Şanlıurfa İlinde Tüketilen Kaçak Çaylarda LC-MS ve GC-MS ile Pestisit Analizi

Year 2018, Volume: 21 Issue: 5, 650 - 664, 31.10.2018
https://doi.org/10.18016/ksudobil.402273

Abstract

Bu çalışmada; Türkiye’nin
Şanlıurfa ilinde halk tarafından sevilerek tüketilen; İran ve Sri Lanka menşeli
Seylan çaylarında pestisit ilaç kalıntısı analizleri yapılmıştır. Çalışma
kapsamında semt pazarlarında satılan markalı ve markasız kaçak çaylardan
numuneler alınmış ve içerlerinde bulunabilecek 594 adet pestisit kalıntısı
için, sıvı kromatografisi/çift kütle spektrofotometre (LC-MS/MS) ve gaz
kromatografisi/kütle spektrofotometre (GC-MS/MS) cihazlarıyla analiz
edilmişlerdir. LS-MS/MS ve GC-MS/MS cihazlarından alınan sonuçlara göre
çalışılan örneklerde herhangi bir pestisit kalıntısına rastlanmamıştır.
Literatürde kaçak çayların pestisit içerdiği ile ilgili pek çok iddia yer
almaktadır. Bu iddialar analiz sonuçlarına göre değil, tahminler üzerine
kurulduğu için spekülasyon olmaktan öteye geçmemektedir.  Yaptığımız çalışmadan elde edilen veriler,
literatürdeki spekülasyonlarla çelişmektedir. Bu yüzden bölge genelini
kapsayacak daha geniş çalışmalarla bu karmaşıklığın ortadan kaldırılması
gerekmektedir. Bunun için GAP bölgesinin tamamından kaçak çay numunelerinin
toplanması ve bu örneklerle ilgili analizlerin genişletilerek yapılması büyük
bir önem arz etmektedir.

References

  • Anonim 2018a. http://www.turkcayi.com/html/ OrganikCayBirizBizden.html (Erişim Tarihi: 01.02.2018)
  • Anonim 2018b. http://ulusalcaykonseyi.org.tr///2013-01-29-17-56-42/cay-sektoerue-sorunlar-vecoezuem-oenerileri, (Erişim Tarihi: 22.02.2018)
  • Anonim 2018-c. https://m.haberler.com/diyarbakir-da-dogal-ve-saglikli-caykur-sempozyumu-7237772-haberi/' (Erişim Tarihi: 01.02.2018)
  • Er B 2013. Çay Tarımında Yaşanan Sorunların Çözümünde Alternatif Ürün Likapa. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3 -4 Mayıs 2013 Rize.
  • FAO 2013. FAO web page, http://faostat.fao.org/site/ (23/04/2013).
  • Gültekin S 2013. Organik Tarim Kümelenmesi ve Çay Sektörünün Bölgesel Rekabet Analizi. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3-4 Mayıs 2013 Rize.
  • Harman C 2014. Karadeniz Bölge'sinde Endemik Tarım Ürünleri: Fındık, Çay ve Kivi'nin Üretimi Pazarlanması ve Tüketimi. Giresun Üniversitesi Sos Bil Ens., İktisat A.B.D Yüksek Lisans Tezi, 145 s.
  • Kaya E, Tüzmen MN, Yücel H. Yücel N, Demiryas N 2006. Oksidatif Doku Hasarında Bazı Organofosfatlı Pestisidlerin Rolleri." XX. Ulusal Kimya Kongresi, Erciyes Üniversitesi, 4-8 Eylül, Kayseri.
  • Kurt G, Hacıoğlu HK 2013. Dünya Ülkeleri ile Türkiye’nin Çay Üretiminin İstatistiklerle İncelenmesi. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3-4 Mayıs 2013 Rize.
  • Lesueur C, Knittl P, Gartner M, Mentler A, Fuerhacker M. Analysis of 140 pesticides from conventional farming foodstuff samples after extraction with the modified QuECheRS method. Food Control. 19(9):906-14.
  • Özcan M, Yazıcıoğlu E 2013. Türkiye Çay Yetiştiriciliğinin Sorunları Ve Öncelikleri. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3-4 Mayıs 2013 Rize.
  • Rize Ticaret Borsası, 2014. Çay Sektörü Sorunlar ve Çözüm Önerileri’’, Rize.
  • Soyöz M, Özçelik N 2003. Zirai mücadelede kullanılan pestisitlerin sitogenetik etkileri. SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi, 10 (1) : 6-9.
  • Şensoy RİG, Ersayar L, Doğan A 2017. Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 27 (3): 436-446.
  • Üstün Ç, Demirci N 2013. Çay Bitkisinin (Camellia Sınensıs L.) Tarihsel Gelişimi ve Tıbbi Açıdan Değerlendirilmesi. Lokman Hekim Journal, 3(3): 5-12
  • Zenginbal H 2013. "Rize İli Bahçe Bitkileri Yetiştiriciliğinde Çay Tarımının Yeri, Sorunları ve Çözüm Önerileri. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3-4 Mayıs 2013 Rize
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section RESEARCH ARTICLE
Authors

Kasım Takım

Mehmet Emin Aydemir

Publication Date October 31, 2018
Submission Date March 6, 2018
Acceptance Date May 9, 2018
Published in Issue Year 2018Volume: 21 Issue: 5

Cite

APA Takım, K., & Aydemir, M. E. (2018). Şanlıurfa İlinde Tüketilen Kaçak Çaylarda LC-MS ve GC-MS ile Pestisit Analizi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 21(5), 650-664. https://doi.org/10.18016/ksudobil.402273


International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year



88x31.png


KSU Journal of Agriculture and Nature

e-ISSN: 2619-9149