Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Pesticide Analysis by LC-MS and GC-MS in Leaky Tea Consumed in Şanlıurfa

Yıl 2018, Cilt: 21 Sayı: 5, 650 - 664, 31.10.2018
https://doi.org/10.18016/ksudobil.402273

Öz

The
aim of this study was to evaluate the presence of pesticide residues in Iranian
and Sri Lankan origin leaky teas consumed by public in Şanlıurfa Province of
Turkey.
Within the scope of this study, the samples were
taken from branded and brand-free illegal teas in the bazaar. These samples
were analyzed in
Luquid
Chromotagrophy-Mass and Spectrophotometry Gas Chromotagrophy-Mass
Spectrophotometry

(LC-MS / MS and GC-MS / MS
) to evaluate the presence of  594 pesticide residues. According to the
results of chromatograms, no pesticide residues were found in the leaky teas
samples studied. Although there are many claims in the literature about the
presence of pesticides in illegal teas, these claims do not go beyond
speculation because they are based on estimates, not on the results of
analysis. However, the data obtained this study are contradictory in the
literature only as speculation. Therefore, this complexity needs to be
clarified through a more extensive work to be done across the region.Therefore,
collecting leaky tea samples from the entire GAP region and expanding the
analyzes of these samples are of great importance.

Kaynakça

  • Anonim 2018a. http://www.turkcayi.com/html/ OrganikCayBirizBizden.html (Erişim Tarihi: 01.02.2018)
  • Anonim 2018b. http://ulusalcaykonseyi.org.tr///2013-01-29-17-56-42/cay-sektoerue-sorunlar-vecoezuem-oenerileri, (Erişim Tarihi: 22.02.2018)
  • Anonim 2018-c. https://m.haberler.com/diyarbakir-da-dogal-ve-saglikli-caykur-sempozyumu-7237772-haberi/' (Erişim Tarihi: 01.02.2018)
  • Er B 2013. Çay Tarımında Yaşanan Sorunların Çözümünde Alternatif Ürün Likapa. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3 -4 Mayıs 2013 Rize.
  • FAO 2013. FAO web page, http://faostat.fao.org/site/ (23/04/2013).
  • Gültekin S 2013. Organik Tarim Kümelenmesi ve Çay Sektörünün Bölgesel Rekabet Analizi. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3-4 Mayıs 2013 Rize.
  • Harman C 2014. Karadeniz Bölge'sinde Endemik Tarım Ürünleri: Fındık, Çay ve Kivi'nin Üretimi Pazarlanması ve Tüketimi. Giresun Üniversitesi Sos Bil Ens., İktisat A.B.D Yüksek Lisans Tezi, 145 s.
  • Kaya E, Tüzmen MN, Yücel H. Yücel N, Demiryas N 2006. Oksidatif Doku Hasarında Bazı Organofosfatlı Pestisidlerin Rolleri." XX. Ulusal Kimya Kongresi, Erciyes Üniversitesi, 4-8 Eylül, Kayseri.
  • Kurt G, Hacıoğlu HK 2013. Dünya Ülkeleri ile Türkiye’nin Çay Üretiminin İstatistiklerle İncelenmesi. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3-4 Mayıs 2013 Rize.
  • Lesueur C, Knittl P, Gartner M, Mentler A, Fuerhacker M. Analysis of 140 pesticides from conventional farming foodstuff samples after extraction with the modified QuECheRS method. Food Control. 19(9):906-14.
  • Özcan M, Yazıcıoğlu E 2013. Türkiye Çay Yetiştiriciliğinin Sorunları Ve Öncelikleri. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3-4 Mayıs 2013 Rize.
  • Rize Ticaret Borsası, 2014. Çay Sektörü Sorunlar ve Çözüm Önerileri’’, Rize.
  • Soyöz M, Özçelik N 2003. Zirai mücadelede kullanılan pestisitlerin sitogenetik etkileri. SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi, 10 (1) : 6-9.
  • Şensoy RİG, Ersayar L, Doğan A 2017. Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 27 (3): 436-446.
  • Üstün Ç, Demirci N 2013. Çay Bitkisinin (Camellia Sınensıs L.) Tarihsel Gelişimi ve Tıbbi Açıdan Değerlendirilmesi. Lokman Hekim Journal, 3(3): 5-12
  • Zenginbal H 2013. "Rize İli Bahçe Bitkileri Yetiştiriciliğinde Çay Tarımının Yeri, Sorunları ve Çözüm Önerileri. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3-4 Mayıs 2013 Rize

Şanlıurfa İlinde Tüketilen Kaçak Çaylarda LC-MS ve GC-MS ile Pestisit Analizi

Yıl 2018, Cilt: 21 Sayı: 5, 650 - 664, 31.10.2018
https://doi.org/10.18016/ksudobil.402273

Öz

Bu çalışmada; Türkiye’nin
Şanlıurfa ilinde halk tarafından sevilerek tüketilen; İran ve Sri Lanka menşeli
Seylan çaylarında pestisit ilaç kalıntısı analizleri yapılmıştır. Çalışma
kapsamında semt pazarlarında satılan markalı ve markasız kaçak çaylardan
numuneler alınmış ve içerlerinde bulunabilecek 594 adet pestisit kalıntısı
için, sıvı kromatografisi/çift kütle spektrofotometre (LC-MS/MS) ve gaz
kromatografisi/kütle spektrofotometre (GC-MS/MS) cihazlarıyla analiz
edilmişlerdir. LS-MS/MS ve GC-MS/MS cihazlarından alınan sonuçlara göre
çalışılan örneklerde herhangi bir pestisit kalıntısına rastlanmamıştır.
Literatürde kaçak çayların pestisit içerdiği ile ilgili pek çok iddia yer
almaktadır. Bu iddialar analiz sonuçlarına göre değil, tahminler üzerine
kurulduğu için spekülasyon olmaktan öteye geçmemektedir.  Yaptığımız çalışmadan elde edilen veriler,
literatürdeki spekülasyonlarla çelişmektedir. Bu yüzden bölge genelini
kapsayacak daha geniş çalışmalarla bu karmaşıklığın ortadan kaldırılması
gerekmektedir. Bunun için GAP bölgesinin tamamından kaçak çay numunelerinin
toplanması ve bu örneklerle ilgili analizlerin genişletilerek yapılması büyük
bir önem arz etmektedir.

Kaynakça

  • Anonim 2018a. http://www.turkcayi.com/html/ OrganikCayBirizBizden.html (Erişim Tarihi: 01.02.2018)
  • Anonim 2018b. http://ulusalcaykonseyi.org.tr///2013-01-29-17-56-42/cay-sektoerue-sorunlar-vecoezuem-oenerileri, (Erişim Tarihi: 22.02.2018)
  • Anonim 2018-c. https://m.haberler.com/diyarbakir-da-dogal-ve-saglikli-caykur-sempozyumu-7237772-haberi/' (Erişim Tarihi: 01.02.2018)
  • Er B 2013. Çay Tarımında Yaşanan Sorunların Çözümünde Alternatif Ürün Likapa. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3 -4 Mayıs 2013 Rize.
  • FAO 2013. FAO web page, http://faostat.fao.org/site/ (23/04/2013).
  • Gültekin S 2013. Organik Tarim Kümelenmesi ve Çay Sektörünün Bölgesel Rekabet Analizi. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3-4 Mayıs 2013 Rize.
  • Harman C 2014. Karadeniz Bölge'sinde Endemik Tarım Ürünleri: Fındık, Çay ve Kivi'nin Üretimi Pazarlanması ve Tüketimi. Giresun Üniversitesi Sos Bil Ens., İktisat A.B.D Yüksek Lisans Tezi, 145 s.
  • Kaya E, Tüzmen MN, Yücel H. Yücel N, Demiryas N 2006. Oksidatif Doku Hasarında Bazı Organofosfatlı Pestisidlerin Rolleri." XX. Ulusal Kimya Kongresi, Erciyes Üniversitesi, 4-8 Eylül, Kayseri.
  • Kurt G, Hacıoğlu HK 2013. Dünya Ülkeleri ile Türkiye’nin Çay Üretiminin İstatistiklerle İncelenmesi. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3-4 Mayıs 2013 Rize.
  • Lesueur C, Knittl P, Gartner M, Mentler A, Fuerhacker M. Analysis of 140 pesticides from conventional farming foodstuff samples after extraction with the modified QuECheRS method. Food Control. 19(9):906-14.
  • Özcan M, Yazıcıoğlu E 2013. Türkiye Çay Yetiştiriciliğinin Sorunları Ve Öncelikleri. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3-4 Mayıs 2013 Rize.
  • Rize Ticaret Borsası, 2014. Çay Sektörü Sorunlar ve Çözüm Önerileri’’, Rize.
  • Soyöz M, Özçelik N 2003. Zirai mücadelede kullanılan pestisitlerin sitogenetik etkileri. SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi, 10 (1) : 6-9.
  • Şensoy RİG, Ersayar L, Doğan A 2017. Van İlinde Satılmakta Olan Yaş ve Kuru Üzümler İle Salamura Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Miktarlarının Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 27 (3): 436-446.
  • Üstün Ç, Demirci N 2013. Çay Bitkisinin (Camellia Sınensıs L.) Tarihsel Gelişimi ve Tıbbi Açıdan Değerlendirilmesi. Lokman Hekim Journal, 3(3): 5-12
  • Zenginbal H 2013. "Rize İli Bahçe Bitkileri Yetiştiriciliğinde Çay Tarımının Yeri, Sorunları ve Çözüm Önerileri. II. Rize Kalkınma Sempozyumu, 3-4 Mayıs 2013 Rize
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

Kasım Takım

Mehmet Emin Aydemir

Yayımlanma Tarihi 31 Ekim 2018
Gönderilme Tarihi 6 Mart 2018
Kabul Tarihi 9 Mayıs 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018Cilt: 21 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Takım, K., & Aydemir, M. E. (2018). Şanlıurfa İlinde Tüketilen Kaçak Çaylarda LC-MS ve GC-MS ile Pestisit Analizi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 21(5), 650-664. https://doi.org/10.18016/ksudobil.402273

21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149