Salvia
viridis L. Lamiaceae familyasından tek yıllık bir bitki
olup, özellikle Akdeniz Bölgesinde yayılış göstermektedir. Bu çalışma, S.
viridis’in toprak üstü aksamından
elde edilen uçucu yağın oranı ve bileşenleri üzerine üç faklı biçim döneminin
etkilerini değerlendirmek için yürütülmüştür. Doğal ortamda yetişen S.
viridis tohumlarından elde edilen fideler deneme alanına dikilmiştir.
Bitkiler üç farklı dönemde (çiçeklenme başlangıcı, %50 çiçeklenme ve tam
çiçeklenme) hasat edilmiştir. Su distilasyonu ile elde edilen uçucu yağlar GC
ve GC/MS ile analiz edilmiştir. Uçucu yağ oranı %0.023 (tam çiçeklenme dönemi)
ile %0.130 (çiçeklenme başlangıcı dönemi) arasında değişmiştir. Analiz sonuçlarına
gore, β-caryophyllene, germacrene D ve caryophyllene oxide faklı biçim
dönemlerinden elde edilen uçucu yağlarda ana bileşenler olarak kaydedilmiştir.
Bu çalışmanın sonuçları S. viridis’den
elde edilen uçucu yağın miktarı ve kimyasal kompozisyonundaki farklılıkların
hasat edilen bitkinin gelişim dönemlerine bağlı olduğunu göstermiştir.
Salvia
viridis L. Lamiaceae familyasından tek yıllık bir bitki
olup, özellikle Akdeniz Bölgesinde yayılış göstermektedir. Bu çalışma, S.
viridis’in toprak üstü aksamından
elde edilen uçucu yağın oranı ve bileşenleri üzerine üç faklı biçim döneminin
etkilerini değerlendirmek için yürütülmüştür. Doğal ortamda yetişen S.
viridis tohumlarından elde edilen fideler deneme alanına dikilmiştir.
Bitkiler üç farklı dönemde (çiçeklenme başlangıcı, %50 çiçeklenme ve tam
çiçeklenme) hasat edilmiştir. Su distilasyonu ile elde edilen uçucu yağlar GC
ve GC/MS ile analiz edilmiştir. Uçucu yağ oranı %0.023 (tam çiçeklenme dönemi)
ile %0.130 (çiçeklenme başlangıcı dönemi) arasında değişmiştir. Analiz sonuçlarına
gore, β-caryophyllene, germacrene D ve caryophyllene oxide faklı biçim
dönemlerinden elde edilen uçucu yağlarda ana bileşenler olarak kaydedilmiştir.
Bu çalışmanın sonuçları S. viridis’den
elde edilen uçucu yağın miktarı ve kimyasal kompozisyonundaki farklılıkların
hasat edilen bitkinin gelişim dönemlerine bağlı olduğunu göstermiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | February 28, 2019 |
Submission Date | May 30, 2018 |
Acceptance Date | September 10, 2018 |
Published in Issue | Year 2019Volume: 22 Issue: 1 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149