This research was conducted to investigate the
effects of different nitrogen doses on the yield and quality of annual ryegrass
(Lolium multiflorum westerwoldicum
Caramba) at the Agricultural Application and Research Center of Agriculture
Faculty, Uludag University under Bursa conditions in 2015-2016 and 2016-2017.
Seven nitrogen dose (0, 10, 20, 30, 40, 50 and 60 kg N da-1) was applied in the
experiment with three replications using Randomized Complete Block Design.
Caramba variety of annual ryegrass was used as a plant material in this study.
In the research, some characters such as plant height, SPAD value, forage
yield, dry matter yield, crude protein ratio, crude protein yield, ADF and NDF
ratios were investigated. According to the results; nitrogen doses were
effective on plant height, SPAD value, crude protein ratio and yield, NDF,
forage yield and dry matter yield. It is advisable to use 50 kg da-1 nitrogen
dose to obtain high yield and quality in annual ryegrass cultivation in Bursa
and similar conditions.
Bu araştırma, farklı azot dozlarının italyan
çiminin (Lolium multiflorum westerwoldicum
Caramba) ot verimi ve kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla Bursa
koşullarında Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama ve
Araştırma Merkezi’nde 2015-2016 ve 2016-2017 yetiştirme döneminde
yürütülmüştür. Araştırmada yedi farklı azot dozu (0, 10, 20, 30, 40, 50 ve 60
kg da-1) uygulanmış ve tesadüf blokları deneme deseninde üç tekrarlamalı olarak
kurulmuştur. Denemede bitkisel materyal olarak Caramba çeşidi kullanılmıştır.
Araştırmada bitki boyu, SPAD değeri, yeşil ot verimi, kuru madde verimi, ham
protein oranı, ham protein verimi, ADF ve NDF oranı özellikleri incelenmiştir.
Elde edilen sonuçlara göre; azot dozları bitki boyu, SPAD değeri, ham protein
oranı ve verimi, NDF, yeşil ot verimi ve kuru madde verimi üzerine etkili
olmuştur. Bursa ve benzer koşullarda italyan çimi yetiştiriciliğinde yüksek
verim ve kaliteli yem elde etmek için 50 kg da-1 azot dozu kullanılması
önerilebilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | February 28, 2019 |
Submission Date | June 27, 2018 |
Acceptance Date | September 3, 2018 |
Published in Issue | Year 2019Volume: 22 Issue: 1 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149