In this study,
some physical and chemical properties (length, thickness, width, geometric mean
diameter, sphericity, aspect ratio, seed surface area, seed weight, seed shell
thickness, moisture content, angle of repose, static friction coefficient,
color value, Hue angle, shell ratio, oil content and composition of fatty
acids) of the seeds of safflower (Carthamus tinctorius L.) genotypes were
determined. These properties are required for equipment design for
mechanization operations such as harvesting, processing, transporting, sorting,
sorting and packaging. Seeds of eight safflower lines (BAY-ER 1, BAY-ER 2,
BAY-ER 5, BAY-ER 6, BAY-ER 12, BAY-ER 15, BAY-ER 16 and BAY-ER 17) and five
varieties (Dinçer 5-118, Remzibey 05, Balcı, Linas and Olas) were used in the
experiment. It has been found that the magnitude of physical properties of
safflower lines and varieties were the similar. The oil content of varieties
and lines varied between 25.78% and 35.16%. Olas (34.90%). The highest oil
content was determined in BAY-ER 15 (35.16%) line followed by Linas (34.10%) and
BAY-ER 5 (33.07%). Olas variety, and
BAY-ER 12 and BAY-ER 16 lines was identified as high oleic acid genotypes.
Bu çalışmada aspir (Carthamus tinctorius L.) genotiplerinin
tohumlarının bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri (uzunluk, kalınlık,
genişlik, geometrik ortalama çap, küresellik, en-boy oranı, tohum yüzey alanı,
1000 tane ağırlığı, tohum kabuk kalınlığı, nem içeriği, yığılma açısı, statik
sürtünme açısı, renk kroması, renk açısı, kabuk oranı, yağ oranı ve yağ
asitleri kompozisyonu) belirlenmiştir. Bu özellikler, hasat, işleme, nakliye,
tasnif, ayırma ve paketlemede
kullanılan ekipman tasarımı için gereklidir. Çalışmada sekiz aspir hattının
(BAY-ER 1, BAY-ER 2, BAY-ER 5, BAY-ER 6, BAY-ER 12, BAY-ER 15, BAY-ER 16 ve
BAY-ER 17) ve beş aspir çeşidinin (Dinçer 5-118, Remzibey 05, Balcı, Linas ve
Olası) tohumları kullanılmıştır. Çalışmada aspir hat ve çeşitlerinin fiziksel
özelliklerinin büyüklüklerinin benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir. Kimyasal
özellikleri açısında çalışma değerlendirildiğinde, çeşitler ve hatların yağ
içerikleri %25.78-%35.16 arasında değişim göstermiştir. En yüksek yağ içeriği BAY-ER 15 (%35.16) hattında
belirlenirken, bunu Olası (%34.90), Linas (%34.10) ve BAY-ER 5 (%33.07) genotipleri takip etmiştir. Olas çeşidi ile
BAY-ER 12 ve BAY-ER 16 hatları yüksek oleik asitli genotipler olarak
belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | February 28, 2019 |
Submission Date | August 28, 2018 |
Acceptance Date | October 31, 2018 |
Published in Issue | Year 2019Volume: 22 Issue: 1 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149