is
a genus of the Rutaceae family, mostly used as a traditional medicinal plant.
In this study, the antioxidant activities of methanolic and ethanolic extracts
of wild Ruta chalepensis L. (above
ground plant) and Ruta montana L.
(leaves-flowers, stems) were assessed. The results showed that methanol extract
of flower-leave of Ruta montana provided the highest yield of extraction (15.11%, 151.12±0.78
mg/g) whereas the lowest yield was
obtained in ethanol extract of stems of Ruta
montana (2.67%, 26.66±0.50 mg/g). Total flavonoid content in dry weight of
methanol and ethanol extracts of Ruta chalepensis
was found higher than other extracts except methanol leaves-flowers extract
of Ruta montana. It was determinated
that ethanol extracts of Ruta montana
stem sustained less total flavonoid and phenolic content. Also, radical
scavenging activities such as 2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazyl-hydrate (DPPH) and
2,
2′-Azino-Bis-3-Ethylbenzothiazoline-6-Sulfonic acid (ABTS) of extracts
was investigated, and according to the solvent, it was revealed that extracts
of Ruta chalepensis exhibited high
activity. As a result, it has been discussed that Ruta can be used as a natural
antioxidant by taking advantage of these data. Ruta L.
Ruta L. geleneksel tıbbi bitki
olarak yaygın kullanılan, Rutaceae familyasının cinslerinden biridir. Bu
çalışmada, yabani Ruta chalepensis L.
(toprak üstü kısmı) ve Ruta montana L.
(yaprak-çiçek ve gövde kısımları) türlerinin metanol ve etanol ekstraktlarının
antioksidan aktiviteleri incelenmiştir.
En yüksek ekstraktsiyon verimini R.
montana (çiçek-yaprak) metanol
ekstraktı sağlamıştır (% 15.11, 151.12 ± 0.78 mg / g). En düşük verim ise R. montana (gövde) etanol ekstraktında
(% 2.67, 26.66 ± 0.50 mg / g) tespit edilmiştir. R. chalepensis metanol ve etanol ekstraktlarının kuru madde
içerisindeki toplam flavonoid madde içeriğinin, R. montana metanol
çiçek-yaprak ekstraktı hariç diğer ekstraktlarından daha yüksek olduğu
gözlenmiştir. Toplam flavonoid ve fenolik madde içeriği en az R. montana gövde kısmının etanol
ekstraktlarından elde edilmiştir. Ayrıca ekstraktların
2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazyl-hydrate (DPPH) ve 2, 2′-Azino-Bis-3-Ethylbenzothiazoline-6-Sulfonic acid (ABTS) gibi
radikal süpürücü aktiviteleri araştırılmış ve çözücü bazında
değerlendirildiğinde R. chalepensis ekstraktlarının daha yüksek aktivite
sergilediği gözlenmiştir. Sonuç olarak, bu çalışmada elde edilen verilerden
yararlanılarak Ruta ekstraktlarının
doğal bir antioksidan kaynağı olabilirliliği tartışılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2019 |
Submission Date | November 21, 2018 |
Acceptance Date | January 2, 2019 |
Published in Issue | Year 2019Volume: 22 Issue: 2 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149