Bu
çalışma, saz bitkisinin (Phragmites
australis) yem değerini belirlemek amacıyla düzenlenmiştir. Bu amaçla,
bitki en uygun hasat zamanı tespiti için 3 farklı gelişim döneminde (Haziran
ayı içinde 2 hafta aralıkla) hasat edilmiştir. Hasat sonrası bitki kurutulmuş
ve öğütülerek kimyasal analizler ile besinsel özellikleri saptanmıştır. Saz
bitkisinin hasat zamanı, kimyasal bileşim (kuru maddede) ve diğer besin değeri
unsurlarını önemli derecede etkilemiştir (P<0.05). Saz bitkisinin hasat
dönemlerine göre ham protein (HP), ham yağ, ham kül, nötr deterjan lif, asit
deterjan lif ve asit deterjan lignin içerikleri sırasıyla; %10.63-17.30,
%2.05-2.57, %7.65-8.75, %64.0-70.75, %33,26-37-14 ve %3.11-4.20 arasında
değişmiştir. Saz bitkisinin metabolik enerji (ME) değeri 2.10-2.15 Mcal/kg KM, nispi
yem değeri (NYD) ise 78.72-90.49 arasında bulunmuştur. Araştırma sonucu
incelendiğinde saz bitkisinin HP, ME ve NYD değeri bakımından yonca gibi bazı
kaba yemlere benzer özellik gösterdiği görülmektedir. Bitki bu özellikleri
nedeniyle ruminant beslemede kullanılabilecek bir kaba yem olduğu söylenebilir.
This study was conducted to
determine the feed value of the common reed (Phragmites australis). For this purpose, the plant was harvested at
3 different developmental stages (2-week intervals in June) for optimal harvest
time determination. After harvesting, the plant was dried and grounded, and then
chemical analyzes and nutritional properties were determined. The harvest time
were significantly affected the chemical composition (dry matter) and
nutritional value of the common reed plant (P <0.05). The common reed plant’
crude protein (HP), crude oil, crude ash, neutral detergent fiber, acid
detergent fiber and acid detergent lignin contents were determined as 10.63-17.30%,
2.05-2.57%, 7.65-8.75%, 64.0-70.75%, 33.26-37-14% and 3.11-4.20%, respectively,
in the different harvest periods. The metabolic energy (ME) value of the common
reed plant was 2.10-2.15 mcal / kg DM and the relative feed value (NYD) was
78.72-90.49. As a result, the common reed plant sustained similar
characteristics to some roughages such as alfalfa in terms of HP, ME and NYD.
Due to these properties, this plant can be used in ruminant feeding as a
roughage feed source.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Submission Date | December 7, 2018 |
Acceptance Date | January 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019Volume: 22 Issue: 3 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149