Çoğu mikrobiyal enzim, derin fermantasyonu ile
üretilmesine rağmen, katı faz fermantasyonu (KFF) ile tarımsal atıkların
substrat olarak kullanılmasıyla enzimlerin üretimi daha ekonomik hale gelir. Enzim
üretim sürecini KFF açısından kayda değer ölçüde ucuz hale getirmek için,
maliyeti düşük substratların kullanımı büyük ilgi görmektedir. Bu çalışmada,
KFF yönteminde substrat olarak pirinç kepeği kullanılarak Bacillus circulans ATCC 4516’dan β-galaktosidaz üretimi ve enzim üretimine etki eden
bazı parametlerin etkisi incelendi. İnkübasyon zamanı, inkübasyon sıcaklığı, inokülüm
seviyesi, başlangıç pH’sını içeren belirli fermantasyon parametreleri ayrı ayrı
incelendi. Maksimum miktarda β-galaktosidaz üretimi; %35 inokülüm oranı, pH 7.5, 37°C'de ve
48. saatte elde edildi. Ayrıca fermantasyon ortamına çeşitli karbon ve azot kaynakları
eklenerek β-galaktosidaz üretimi üzerine etkisi incelendi. Elde edilen
sonuçlara göre ortama eklenen karbon ve azot kaynakları enzim üretimini
baskıladı. Son zamanlarda endüstriyel önemi olan enzimlerin
daha ekonomik bir şekilde üretilmesine yönelik çalışmalara olan ilgi
artmaktadır. Elde edilen sonuçlara göre pirinç kepeği substrat olarak kullanılarak Bacillus circulans ATCC 4516’dan düşük maliyetle β-galaktosidaz enzimi
üretilebilir.
Although most microbial enzymes are produced by
submerged fermentation, the use of agricultural wastes as substrates in solid
state fermentation (SSF) makes the production of enzymes more economical. The
use of economic substrates is of great interest for making the enzyme
production process significantly cheaper for SFF. The aim of this study was to
investigate the effect of some parameters on the production of β-galactosidase
from Bacillus circulans ATCC 4516
using rice bran as substrate in solid state fermentation (SFF) method. Certain fermentation parameters involving incubation
time, incubation temperature, inoculum
level and initial pH were studied separately. Maximal amount of β-galactosidase production was obtained at 35% inoculum level, at initial pH of 7.5, at 37ºC
over 48 h. In addition, various carbon and nitrogen sources were
added to fermentation medium and the effect on β-galactosidase production was
investigated. According to the results, carbon and nitrogen sources which added
to the environment suppressed the enzyme production.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Submission Date | December 27, 2018 |
Acceptance Date | February 22, 2019 |
Published in Issue | Year 2019Volume: 22 Issue: 3 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149