This study was conducted in order to determine the
promising genotypes in walnut population grown from seed in Afsin, Kahramanmaras
province. All walnut genotypes grown from seeds were investigated in the region
during two consecutive years (2017-2018). A total of 64 genotypes were found to
be significant based on the fruit size and productivity levels among 2000 trees
examined during selection. Fourteen genotypes were chosen promising genotypes
as a result of weighted grading scores in 64 genotypes, which were determined
with tree and fruit characteristics. These promising genotypes selected were
determined to be “Very fruitful” of nine and “Fruitful” of five. In terms of
flowering, six of the genotypes were identified as “Protogyny” and eight were
“Protandry”. In the walnut genotypes selected as promising were determined
values between 12.35 and 20.88 g for nut weights, 6.25 and 8.97 g for kernel
weights, 36.67 and 52.90% for kernel ratios, 0.85 and 1.85 mm for shell
thickness. Also, kernel color was observed as “Light yellow” for seven
genotypes, “Yellow” for six genotypes and
“Dark” for one genotype.
Bu çalışma, Kahramanmaraş ili Afşin ilçesinde tohumdan yetişen ceviz popülasyonu
içerisinden üstün özellikli genotipleri belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Bölgede iki yıl (2017-2018) üst üste yapılan çalışmalarda tohumdan yetişmiş tüm
ceviz genotipleri incelenmiştir. Bu seleksiyon gezileri esnasında incelenen
2000 ağaç içerisinde meyve iriliği ve verimlilik durumları dikkate alınarak ön
eleme yapılmış ve 64 genotip çalışmaya değer bulunmuştur. Bitkisel ve meyve
özellikleri belirlenen 64 genotip üzerinde yapılan tartılı derecelendirme
puanlamaları neticesinde 14 genotip ümitvar olarak seçilmiştir. Bu ümitvar
genotiplerin, 9’unun “Çok verimli”, 5’inin “Verimli” olduğu belirlenmiştir.
Çiçeklenme bakımından, genotiplerin 6’sının “Protogini” ve 8’inin ise
“Protandri” özellik gösterdiği tespit edilmiştir. Ümitvar olarak seçilen genotiplerin
ortalama kabuklu meyve ağırlıklarının 12.35-20.88 g, iç meyve ağırlıklarının
6.25-8.97 g, iç oranlarının %36.67-%52.90 ve kabuk kalınlıklarının 0.85-1.85 mm
değerleri arasında değiştiği belirlenmiştir. Ayrıca seçilen genotiplerinin
7’sinin “Açık sarı” 6’sının “Sarı” ve 1’inin ise “Koyu” meyve iç rengine sahip
olduğu gözlemlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2019 |
Submission Date | April 8, 2019 |
Acceptance Date | June 28, 2019 |
Published in Issue | Year 2019Vol 22 (Suppl 1) |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149