Bu çalışma, vermikompostun (VK) kuraklık stresine
maruz kalmış kıvırcık salata bitkisinin (Lactuca sativa var. crispa) makro ve
mikro besin içerikleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Çalışmada VK’un dozları ile; 0 (VK0), %2.5 (VK1) ve %5 (VK2) (w/w), kuraklık stresi seviyeleri;
kontrol (KS100) (eksilen nemin tarla kapasitesine getirilmesi), orta derecede
kuraklık (KS50) (kontrol konusuna verilen suyun %50’si), şiddetli kuraklık
(KS25) (kontrol konusuna verilen suyun %25’i) kullanılmıştır. Bitkiler 46 gün
boyunca bu koşullar altında tutulmuş ve bu sürenin sonunda hasat edilerek makro
ve mikro besin içerikleri bakımından değerlendirilmiştir. Orta ve şiddetli
kuraklık stresi, bitkilerin N, P, K konsantrasyonlarını kontrole göre önemli
seviyelerde artırırken, Fe, Mn, Zn ve Cu konsantrasyonlarında ise azalmalara
neden olmuştur. Ca ve Mg içeriklerindeki etkisi önemsiz bulunmuştur. Bununla
birlikte, kuraklık stresi altında tüm mineral element içerikleri, VK
uygulamaları ile birlikte önemli ölçüde artmıştır. Bu artışlar %5 VK
uygulamasında çoğunlukla daha etkili bulunmuştur. Elde edilen veriler, VK’un
kuraklık stresi koşullarında kıvırcık salatanın mineral madde içerikleri
üzerinde olumlu etkide bulunduğunu göstermiştir.
This study was carried out to determine the effect of
vermicompost (VK) on the macro and micro nutrient contents of the lettuce plant
(Lactuca sativa var. crispa) exposed to drought stress. Then, 3-4 leaved
seedlings were transferred to the pots with different proportions of VK. The
doses of VK tested in the study were; 0 (VK0), 2.5% (VK1) and 5% (VK2) (w/w).
Drought stress levels tested in the study were; control (KS100) (fully
irrigated up to soil field capacity), moderate drought (KS50) (50% of the water
supplied to the control subject), and severe drought (KS25) (25% of the water
supplied to the control subject). After 46 days of growing period, plans were
harvested and evaluated for their macro and micro nutrient contents. Medium and
severe drought stress increased N, P, K concentrations of plants significantly
compared to control. On the other hand, these stresses caused decrease in Fe,
Mn, Zn and Cu concentrations of the plant. The effect of stresses on Ca and Mg
contents was determined as insignificant. However, under the stress of drought,
all mineral element contents increased significantly with VK applications.
These increases were mostly more effective in 5% VK application. The results
showed that VK has a positive effect on mineral content of curly salad under
drought stress conditions.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2019 |
Submission Date | May 22, 2019 |
Acceptance Date | June 27, 2019 |
Published in Issue | Year 2019Vol 22 (Suppl 1) |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149