In this study, the effect of bacterial application on input utilization in strawberry cultivation was investigated. The study was carried out with Festival strawberry varieties in unheated farmer greenhouse in Antalya. In the research, the farmer application was taken as a control and the amount of NPK (Nitrogen, Phosphor, Potassium) fertilizer used by the farmer was reduced by 33% and 66%. In addition, Rhizobium SY55 with fixing feature of N, Bacillus SK63 with P-solving property and Herbaspirillum SY48 bacterial strains with K-fixing were applied to the root region of half of the strawberry plants at each fertilizer level by mixing 1: 1: 1 ratio. In the study, yield per plant and per decare was determined, the amount and costs of fertilizer used per decare, and per plant were calculated. According to the results, bacterial application decreased amount of fertilizer used and costs and increased the productivity per unit. The increase in income due to the increase in productivity was also determined. In addition, products increased the market competitiveness due to the increase in revenue by reducing the production costs. With these characteristics of bacterial application, it can be said that it is suitable to the universal principles of sustainable agriculture.
Bu çalışmada çilek yetiştiriciliğinde bakteri uygulamasının girdi kullanımı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışma Antalya’da ısıtmasız çiftçi serasında Festival çilek çeşidi ile yürütülmüştür. Araştırmada çiftçi uygulaması kontrol olarak alınmış ve çiftçinin kullandığı NPK gübre miktarı %33 ve %66 oranlarında azaltılarak gübreleme yapılmıştır. Ayrıca, N fiksetme özelliğine sahip Rhizobium SY55, P çözme özelliğine sahip Bacillus SK63 ve K çözme özelliğine sahip Herbaspirillum SY48 bakteri ırkları 1:1:1 oranında karıştırılarak her gübre seviyesinde bulunan çilek bitkilerinin yarısının kök bölgesine uygulanmıştır. Araştırmada bitki başına ve dekara verim belirlenmiş, dekara gübre kullanım miktarı ve maliyetleri, dekara ve bitki başına gelir hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre bakteri uygulamasının gübre kullanım miktarını ve masraflarını azalttığı ve birim başına verimi artırdığı belirlenmiştir. Verim artışına bağlı olarak gelir artışı da belirlenmiştir. Ayrıca üretim maliyetlerini azaltarak gelir artışını sağlaması nedeniyle ürünlerin pazar rekabet gücünü artırdığı belirlenmiştir. Bakteri uygulaması bu özellikleri ile sürdürülebilir tarımın evrensel prensiplerine uygun olduğu söylenebilir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2020 |
Submission Date | October 11, 2019 |
Acceptance Date | February 24, 2020 |
Published in Issue | Year 2020Volume: 23 Issue: 5 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149