In this study, some post-harvest biotechnical properties of the seeds belonging to Türksoy, Yeşilsoy and Adasoy soybean varieties were determined. Geometric, volumetric and color properties of soybean varieties, mechanical resistance properties and friction properties at different compression speeds and axes were investigated. Compression tests of seeds belonging to soybean varieties were examined for rupture force, deformation, rupture energy, hardness and rupture force for 30, 60 and 90 mm min-1 loading speeds and length, width and thickness loading axes. According to the loading speeds, 90 mm min-1 loading speed gave lower breaking force, breaking energy and hardness values than the other loading speeds. It is necessary to consider some biotechnical characteristics of soybean varieties in terms of post-harvest, soybean processing and final product quality, consumer demands and economic values.
Bu çalışmada, Türksoy, Yeşilsoy ve Adasoy soya fasulyesi çeşitlerine ait tohumların hasat sonrası bazı biyoteknik özellikleri belirlenmiştir. Soya çeşitlerinin geometrik, hacimsel ve renk özellikleri ile farklı hızlar ve eksenlerdeki mekanik direnç ve sürtünme özellikleri incelenmiştir. Soya çeşitlerine ait tohumların sıkıştırma testleri kuvvet, deformasyon, kırılma enerjisi, sertlik ve kırılma gücü; 30, 60 ve 90 mm min-1 yükleme hızları ile uzunluk, genişlik ve kalınlık yükleme eksenleri için incelenmiştir. Yükleme hızlarına göre, 90 mm min-1 yükleme hızı, diğer yükleme hızlarına göre daha düşük kırılma kuvveti, kırılma enerjisi ve sertlik değerleri vermiştir. Soyanın işlenmesi, son ürün kalitesi ile tüketici istekleri ve ekonomik değerler açısından soya çeşitlerine ait tohumların hasat sonrası bazı biyoteknik özelliklerinin göz önünde bulundurulması gereklidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2021 |
Submission Date | November 30, 2020 |
Acceptance Date | February 25, 2021 |
Published in Issue | Year 2021Volume: 24 Issue: 5 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149