Pleurotus ostreatus, lezzeti, yüksek besleyici değeri ve tıbbi özellikleri ile dünya çapında bilinen ve ilk kültüre alınan mantarlardandır. Ancak flaş zamanına dikkat edilmemesi ve buna bağlı olarak duyusal, besinsel ve biyoaktif özelliklerinde birtakım istenmeyen değişmeler meydana gelmesi önemli bir problemdir. Bu çalışmada olgun meyve (OM) ve aşırı olgun meyvelere (AOM) ait mantar tozlarının ekstraksiyon şartları Yanıt Yüzey Yöntemi (YYY) ile optimize edilmiştir. Ayrıca optimum şartlarda ekstraksiyonu yapılan mantar tozlarının, toplam fenolik madde miktarı (TFMM), antioksidan aktivitesi (DPPH, FRAP ve ABTS) ve hiperglisemide anahtar enzim rolü olan α-amilaz ve α-glukozidaz inhibisyon etkisi ortaya konulmuştur. AOM’lerde TFMM %6.93, DPPH, FRAP ve ABTS değerleri ise sırasıyla %19.48, %24.87 ve %16.91 oranında kayba uğramıştır. Ayrıca α-glukozidaz inhibisyon potansiyeli hasat zamanının geciktirilmesi ile %7.33 oranında azalmıştır. Pleurotus ostreatus’un daha yüksek biyoaktif faydalar sergilemesi açısından flaş zamanı, dikkate alınması gereken önemli konular arasında olmalıdır.
Pleurotus ostreatus Antioksidan aktivite α-amilaz ve α–glukozidaz aktivitesi Flaş zamanı
Yozgat Bozok Üniversitesi Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi
6602b-BMYO/17-125
Pleurotus ostreatus is a macro-mushroom known worldwide for its taste, high nutritional value, and medicinal properties, and was one of the first cultivated mushroom. However, a major problem is that the flush time is not paid attention to causing some unwanted changes in sensory, nutritional, and bioactive properties. In this study, the extraction conditions of mushroom powders of mature fruit (OM) and over-ripe fruit (AOM) were optimized by Response Surface Method (RSM). Besides, the total phenolic content (TPC), antioxidant activity (DPPH, FRAP, and ABTS), and the inhibition effect of α-amylase and α-glucosidase, which are key enzymes in hyperglycemia, have been demonstrated for mushroom powders extracted under optimum conditions. TPC was lost 6.93%, DPPH, FRAP and ABTS values 19.48%, 24.87%, and 16.91% respectively in over-ripe fruits. In addition, α-glucosidase inhibition potential decreased by 7.33% with delay of harvest time. In order to exhibit higher bioactive properties of Pleurotus ostreatus, flush time should be considered.
Pleurotus ostreatus Antioxidant activity α-amylase and α–glucosidase activity Flush time
6602b-BMYO/17-125
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 6602b-BMYO/17-125 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 3 Ocak 2021 |
Kabul Tarihi | 18 Mart 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021Cilt: 24 Sayı: 6 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.