Bu çalışmada, anason (Pimpinella anisum L.) tohumu ilavesinin yumurtacı tavukların performans, yumurta iç̧ ve dış̧ kalitesi ve yumurta sarısı kolesterol konsantrasyonu üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. İlk olarak, çalışmada, alternatif yem katkı maddesi olarak kullanılan anason tohumunun toplam fenolik, toplam flavonoid bileşenleri ve antioksidan aktivitesi belirlenmiştir. Araştırmada, 36 haftalık yaştaki 55 adet (deneme başı ortalama canlı ağırlıkları 1741.15 g) ticari Lohmann kahverengi yumurtacı tavuk kullanılmıştır. Hayvanların karma yemlerine kontrol (0), 1, 5, 10 ve 20 g kg-1 anason tohumu ilave edilmiştir. Yem kısıtlı (110 g/hayvan), su ise ad-libitum, olarak verilmiştir. Deneme 8 hafta devam ettirilmiştir. Araştırma sonunda, anason tohumu ilavesiyle yumurtacı tavukların yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı bakımından görülen farklılıklar önemli bulunamamıştır (P>0.05). En düşük yumurta verimi, 1 g kg-1 anason tohumu katkılı grupta gözlemlenmiştir (P<0.001). 10 g kg-1 anason tohumu ilavesiyle yumurta ağırlığı artmıştır (P<0.001). Anason tohumu ilavesiyle yumurta sarısı kolesterol miktarı düşmüştür (P<0.05). Yumurta kolesterol düzeyini düşürmek için yeme 1 g kg-1 anason tohumu kullanılabilir.
Uşak Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
2017/TP006
Bu çalışma, Erkan Çınar’ın Yüksek Lisans Tezinin özetidir ve Uşak Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen 2017/TP006 numaralı proje kapsamında yürütülmüştür.
In this study, it was aimed to investigate the effects of dietary Anise (Pimpinella anisum L.) seed treatment on performance, external and internal egg quality and egg yolk cholesterol level of laying hens. First, total phenolic, total flavonoid compounds and antioxidant activity of anise seed as used alternative feed additive in the experiment were determined. In this study, a total number of fifty-five (initial body weight average 1741.15 g) 36-week-old Lohmann Brown laying hens were used commercially. Birds were fed basal (commercial) diets supplement with 0 (control), 1, 5, 10 and 20 g kg-1 anise seed. Feed was offered limited (110 g/hen) and water was available ad-libitum. The experiment was continued for 8 weeks. At the end of the study, feed intake and feed conversion ratio of laying hens were not affected by treatments with the addition of anise seed (P>0.05). The lowest egg yield was observed with 1 g kg-1 -anise seed treatment (P<0.001). Egg mass increased by 10 g kg-1 anise seed supplement. Egg yolk cholesterol decreased by anise seed supplement compared to control group (P<0.05). 1 g kg-1 anise seed can use to reduce egg yolk cholesterol concentration.
2017/TP006
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Project Number | 2017/TP006 |
Publication Date | February 28, 2022 |
Submission Date | March 4, 2021 |
Acceptance Date | April 20, 2021 |
Published in Issue | Year 2022Volume: 25 Issue: 1 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149