In this study, some quality changes in the optimally thermosonicated (59°C-455 J g-1) cloudy strawberry nectar during storage were evaluated and modelled. The changes of pH (3.40-3.78), residual polyphenol oxidase-(PPO) activity (24%-11%), total phenolic-(TP) content (688.7-543.2 mg L-1), total monomeric anthocyanin-(TMA) content (142.5-84.4 mg L-1), anthocyanin, and colorless phenolic compounds were analyzed during three months of storage at 4°C. The significant decrease (54%) which was observed in residual PPO activity can be related with the decrease in phenolic content of nectar. A high correlation was determined between the changes in pH and TP of nectar (R2=0.983). While TMA content and anthocyanin compounds (pelargonidin-3-O-glucoside, pelargonidin-3-O-rutinoside, cyanidin-3-glucoside) were decreasing, chlorogenic acid, p-coumaric acid, ellagic acid, kaempferol, quercetin, (±)-catechin and (-)-epicatechin were increasing between the days 30 and 60. Pelargonidin-3-O-glucoside was decreased 36% at the end of storage (k=6.09x10-5 L (mg day)-1). It was determined that the increase in PPO activity (R2=0.986), degradations of TP (R2=0.902), TMA (R2=0.968), pelargonidin-3-glucoside (R2=0.858), pelargonidin-3-rutinoside (R2=0.965), and (-)-epicatechin gallate (R2=0.871) were best fitted to second-order kinetic model. The half-time of TP content was 303 days, while the half of TMA content was degrading in 99 days.
Cloudy strawberry nectar Colorless phenolic compound Polyphenol oxidase activity Kinetic modelling Storage
Çukurova University
FYL-20178267
The authors thank to Cukurova University (Project no: FYL-20178267) for financial supports, to Dr.Erdal AĞÇAM for his valuable help and to Dr.Mehmet Ali SARIDAŞ for providing strawberries.
Bu çalışmada, optimum koşullarda (59°C-455 J g-1) termosonikasyon uygulanan bulanık çilek nektarında depolama süresince meydana gelen bazı kalite değişimleri değerlendirilmiş ve modellenmiştir. pH (3.40-3.78), kalıntı polifenol oksidaz-(PFO) aktivitesi (24%-11%), toplam fenolik-(TF) (688.7-543.2 mg L-1), toplam monomerik antosiyanin-(TMA) içeriği (142.5-84.4 mg L-1), antosiyanin ve renksiz fenolik bileşik içeriklerindeki değişimler, 4°C'de üç ay depolama süresince belirlenmiştir. Depolama ile kalıntı PFO aktivitesinde gözlenen önemli düzeydeki azalma (%54), nektarın fenolik içeriğindeki azalma ile ilişkilendirilebilir. Nektarın pH ve TP değerlerindeki değişimler arasında yüksek korelasyon olduğu tespit edilmiştir (R2=0.983). TMA içeriği ve antosiyanin bileşik içerikleri (pelargonidin-3-O-glukozit, pelargonidin-3-O-rutinosit, siyanidin-3-glukozit) azalırken, klorojenik asit, p-kumarik asit, elajik asit, kaempferol, kuersetin, (±)-kateşin, (-)-epikateşin içerikleri 30 ve 60. günler arasında artış göstermiştir. Pelargonidin-3-O-glucoside depolama sonunda %36 azalmıştır (k=6.09x10-5 L (mg gün)-1). PFO aktivitesi (R2=0.986), TP (R2=0.902), TMA (R2=0.968), pelargonidin-3-glukozit (R2=0.858), pelargonidin-3-rutinozit (R2=0.965) ve (-)-epikateşin gallat (R2=0.871) parçalanmalarının ikinci dereceden kinetik model ile en yüksek uyum gösterdiği belirlenmiştir. TMA içeriğinin yarısı 99 günde parçalanıyorken, TF içeriğinin yarılanma süresi 303 gündür.
Bulanık çilek nektarı Renksiz fenolik bileşik Polifenol oksidaz aktivitesi Kinetik modelleme Depolama
FYL-20178267
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Project Number | FYL-20178267 |
Publication Date | December 30, 2022 |
Submission Date | October 12, 2021 |
Acceptance Date | December 20, 2021 |
Published in Issue | Year 2022Volume: 25 Issue: 6 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149