Research Article
BibTex RIS Cite

Hasat Sonrası UV-C Uygulamalarının Angeleno Erik Çeşidinde Muhafaza Süresince Meyve Kalitesine Etkileri

Year 2023, Volume: 26 Issue: 4, 732 - 742, 31.08.2023
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1122965

Abstract

Bu çalışmada ‘Angeleno’ erik çeşidinde farklı sürelerde UV-C ışık uygulamalarının soğukta muhafaza ve raf ömrü koşullarında meyve kalitesine etkileri araştırılmıştır. Sert olum hasat edilen ve bir örnek olacak şekilde seçilen meyveler UV-C ışık uygulaması yapılmak üzere 4 farklı sürede (5, 10, 20 ve 30 dakika) bu amaç için özel tasarlanmış kabin içerisinde tutulmuştur. Uygulamalar sonrasında meyveler 1 °C ve %90 oransal nem içeren soğuk hava deposunda 120 gün süreyle muhafaza edilmiştir. Meyveler 15 gün arayla depodan çıkartılarak örneklerin yarısı hemen, kalan yarısı da 20 °C ve %65 oransal nem içeren raf ömrü koşullarında 3 gün bekletildikten sonra ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, meyve kabuk rengi, meyve et rengi, titre edilebilir asitlik miktarı, görsel kalite, toplam fenolik madde miktarı, toplam antioksidan aktivite miktarı, çürüme oranı, poligalakturonaz enzim aktivitesi değişimleri tespit edilmiştir. Hem soğukta depolama hem de raf ömrü süresince UV-C uygulamalarının kontrol ile karşılaştırıldığında kalite özelliklerinin korunmasında etkili olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak ‘Angeleno’ erik çeşitlerinde 10 dak ve 20 dak UV-C uygulamalarının soğukta depolama ve raf ömrü koşullarında meyvelerde kalite özelliklerini koruyarak muhafaza süresini uzatmada umut verici sonuçlar verdiği tespit edilmiştir.

Supporting Institution

Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Project Number

17201107

Thanks

Bu çalışma Dr. Sevil ÜNAL’ın “Hasat Sonrasi UV-C Uygulamalarının Bazı Sert Çekirdekli Meyve Türlerinde Muhafaza Süresince Meyve Kalitesine Etkileri” isimli doktora tezinden hazırlanmış ve Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından 17201107 proje numarası ile destelenmiştir.

References

  • Abdipour, M., Malekhossini, P.S., Hosseinifarahi, M., & Radi, M. (2020). Integration of uv irradiation and chitosan coating: a powerful treatment for maintaining the postharvest quality of sweet cherry fruit. Scientia Horticulturae, 264, 109197. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2020.109197
  • Anonim, (2022). Dünya bitkisel üretim verileri, http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC., (Alınma Tarihi: 25.04.2022).
  • Atkinson, R.G., Sutherland, P.W., Johnston, S.L., Gunaseelan, K., Hallett, I.C., Mitra, D., Brummell, D.A., Schröder, R., Johnston, J.W., & Schaffer, R.J. (2012). Down-regulation of polygalacturonase1 alters firmness, tensile strength and water loss in apple (Malus x domestica) fruit. BMC Plant Biology, 12 (1), 1-13. https://doi.org/10.1186/1471-2229-12-129
  • Bal, E. & Çelik, S. (2008). Hasat sonrası uv-c uygulamalarının giant erik çeşidinin meyve kalitesi ve soğukta muhafazası üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 14 (2), 101-107. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000506
  • Barreit, D.M. & Gonzalez, C. (1994). Activity of softening enzymes during cherry maturation. Journal of Food Science, 59 (3), 574-577. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1994.tb05565.x
  • Bayındır, D. (2011). Angeleno Erik Çeşidinin Normal, Modifiye Ve Kontrollü Atmosfer Koşullarında Depolanması (Tez no 295238). [Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Benzie, I.F. & Strain, J.J. (1996). The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of “antioxidant power”: the FRAP assay. Analytical Biochemistry, 239 (1), 70-76. https://doi.org/ 10.1006/abio.1996.0292.
  • Canan, İ. (2012). Anamur Yöresinde Yetişen Muzların Muhafazasında Değişik Derim Sonrası Uygulamaların Raf Ömrü, Meyve Kalitesi ve Fizyolojisi Üzerine Etkileri (Tez no 318689). [Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Çelik, G. (2018). UV-C Işık Uygulamasının Taze Ahududu ve Böğürtlen Meyvelerinin Dekontaminasyonu ve Kalitesi Üzerine Etkisi (Tez no 541337). [Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Durmaz, N. (2019). Starks Gold Kiraz Çeşidinde Sıcak Su, Sıcak Su+UV-C ve UV-C Uygulamalarının Modifiye Atmosfer Koşullarında Muhafazaya Etkileri (Tez no 607394). [Yüksek Lisans Tezi Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Erkan, M., Wang, S.Y., & Wang, C.Y. (2008). Effect of uv treatment on antioxidant capacity, antioxidant enzyme activity and decay in strawberry fruit. Postharvest Biology and Technology, 48 (2), 163-171. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2007.09.028
  • García, M.A., Martino, M.N., & Zaritzky, N.E. (1998). Plasticized starch-based coatings to improve strawberry (fragaria× ananassa) quality and stability. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 46 (9), 3758-3767. https://doi.org/ 10.1021/jf980014c
  • Gonzalez-Aguilar, G., Wang, C.Y., & Buta, G. (2004). Uv‐c irradiation reduces breakdown and chilling injury of peaches during cold storage. Journal of the Science of Food and Agriculture, 84 (5), 415-422. https://doi.org/10.1002/jsfa.1675
  • Han, C., Zhen, W., Chen, Q., & Fu, M. (2021). Uv-c irradiation inhibits surface discoloration and delays quality degradation of fresh-cut stem lettuce. LWT ,147, 111533. https://doi.org/10.1016/ j.lwt.2021. 111533
  • Kalaycı, M. (2005). Örneklerle Jump Kullanımı ve Tarımsal Araştırma İçin Varyans Analiz Modelleri. Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları. Yayın No:21, Eskişehir, 296 sy.
  • Koçak, H. & Bal, E. (2017). Hasat sonrası uv-c ve yenilebilir yüzey kaplama uygulamalarının kiraz meyve kalitesi ile muhafaza süresi üzerine etkileri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 4 (1), 79-88. https://doi.org/10.19159/tutad.300716
  • Laura, A., Moreno-Escamilla, J.O., Rodrigo-García, J., & Alvarez-Parrilla, E. (2019). Phenolic compounds. (Postharvest Physiology and Biochemistry of Fruits and Vegetables). Woodhead Publishing, UK: Ed. Yahia EM 253-271.
  • Lu, X., Sun, D., Li, Y., Shi, W., & Sun, G. (2011). Pre and post-harvest salicylic acid treatments alleviate internal browning and maintain quality of winter pineapple fruit. Scientia Horticulturae, 130 (1), 97-101. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2011.06.017
  • Manganaris, G., Vicente, A., & Crisosto, C. (2008). Effect of pre and post-harvest conditions and treatments on plum fruit quality. CAB Reviews: Perspectives in Agriculture, Veterinary Science, Nutrition and Natural Resources 3 (9), 1-10. https://doi.org/10.1079/PAVSNNR20083009
  • Mcguire, R.G. (1992). Reporting of objective color measurements. Hortscience, 27 (12), 1254-1255. https://doi.org/10.21273/HORTSCI.27.12.1254
  • Miller, G.L. (1959). Use of dinitro salicylic acid reagent for determination of reducing sugar. Analytical Chemistry, 31 (3), 426-428. https://doi.org/10.1021/ ac60147a030
  • Özbek, S. (1978). Özel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Adana, 16.
  • Pan, J., Vicente, A.R., Martínez, G.A., Chaves, A.R., & Civello, P.M. (2004). Combined use of uv-c irradiation and heat treatment to improve postharvest life of strawberry fruit. Journal of The Science of Food Agriculture, 84 (14), 1831-1838. https://doi.org/10.1002/jsfa.1894
  • Pathak, N. & Sanwal, G. (1998). Multiple forms of polygalacturonase from banana fruits. Phytochemistry, 48 (2), 249-255. https://doi.org/ 10.1016/S0031-9422(98)00005-3
  • Perez-Gago, M., Rojas, C., & Del Rio, M. (2003). Effect of hydroxypropyl methylcellulos lipid edible composite coatings on plum (cv. Autumn Giant) quality during storage. Journal of Food Science, 68 (3), 879- 883. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2003.tb08260.x
  • Pinheiro, J., Alegria, C., Abreu, M., Gonçalves, E.M., & Silva, C.L. (2015). Use of uv-c postharvest treatment for extending fresh whole tomato (Solanum lycopersicum, cv. Zinac) shelf-life. Journal of Food Science Technology, 52 (8), 5066-5074. https://doi.org/10.1007/s13197-014-1550-0
  • Promyou, S. & Supapvanich, S. (2016). Physicochemical changes in ‘Kaew Kamin’ mango fruit illuminated with ultraviolet-c (UV-C) during storage. Journal of Agricultural Science Technology, 18 (1), 145-154. http://jast.modares. ac.ir/article-23-3400-en.html
  • Rivera-Pastrana, D.M., Béjar, A.A.G., Martínez-Téllez, M.A., Rivera-Domínguez, M., & González-Aguilar, G.A. (2007). Efectos bioquímicos postcosecha de la irradiación uv-c en frutas y hortalizas. Revista Fitotecnia Mexicana, 30 (4), 361-372. https://www.redalyc.org/pdf/610/61030403.pdf
  • Sabir, F.K., Sabir, A., & Unal, S. (2020). Chitosan coating and uv-c irradiation to maintain postharvest quality of minimally processed table grapes cv ‘Michele Palieri’. Erwerbs-Obstbau, 62 (1), 35-42. https://doi.org/10.1007/s10341-020-00494-x
  • Sabır, F.K. (2017). Erikte salisilik asit uygulamalarının soğukta depolama süresince kalite değişimlerine etkisi. Meyve Bilimi, 1 (Özel), 40-45. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/348718
  • Sabır, F.K., Genç, F., & Çavdarcı, M. (2018). Hasat sonrası uv-c uygulamalarının çilekte muhafaza süresi ve kalite üzerine etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 28 (4), 458-465. https://doi.org/10.29133/yyutbd.453408
  • Sari, L.K., Setha, S., & Naradisorn, M. (2016). Effect of uv-c irradiation on postharvest quality of ‘Phulae’ pineapple. Scientia Horticulturae, 213, 314-320. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2016.09.049
  • Singleton, V.L., Orthofer, R., & Lamuela-Raventós, R.M. (1999). Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of folin-ciocalteu reagent. In: Methods in Enzymology, Academic Press, 299, 152-178. https://doi.org/ 10.1016/S0076-6879(99)99017-1
  • Şen, F. & Karaçalı, İ. (2005). Hasat sonrası uv-c işığı ve diğer bazı koruyucu uygulamaların satsuma mandarinin kalite ve dayanım gücüne etkileri. Derim, 22 (1), 10-19. http://www.derim.com.tr/ en/download/article-file/52923
  • Şen, S. & Kuzucu, F.C. (2016). ‘‘Regina” kiraz çeşidinde hasat sonrası farklı uv-c dozlarının muhafaza süresi ve meyve kalitesi üzerine etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4 (2), 109-116. http://ziraat.dergi.comu.edu.tr/dosyalar/Ziraat/regina-kiraz-cesidinde-hasat-sonrasi-farkli-uv-c-dozlarinin-muhafaza-sures.pdf
  • Thaipong, K., Boonprakob, U., Crosby, K., Cisneros-Zevallos, L., & Byrne, D.H. (2006). Comparison of ABTS, DPPH, FRAP, and ORAC assays for estimating antioxidant activity from guava fruit extracts. Journal of Food Composition and Analysis, 19 (6-7), 669-675. https://doi.org/10.1016/ j.jfca.2006.01.003
  • Turtoi, M. (2017). Ultraviolet Light Treatments (Novel Postharvest Treatments of Fresh Produce, Crc Press, Ed. Pareek S) 341-402.
  • Urban, L., Charles, F., De Miranda, M.R.A., & Aarrouf, J. (2016). Understanding the physiological effects of uv-c light and exploiting its agronomic potential before and after harvest. Plant Physiology and Biochemistry, 105, 1-11. https://doi.org/10.1016/ j.plaphy.2016.04.004
  • Xu, F. & Liu, S. (2017). Control of postharvest quality in blueberry fruit by combined 1-methylcyclopropene (1-mcp) and uv-c irradiation. Food Bioprocess Technology, 10 (9), 1695-1703. https://doi.org/10.1007/s11947-017-1935-y
  • Yaşar, K., Kasım, M.U., & Kasım, R. (2020). Kivi (Actinidia deliciosa L.)’de Ozon Gazı Uygulamasının Hasat Sonrası Kalite Üzerine Etkileri. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 23 (4), 788-797. https://doi.org/ 10.18016/ksutarimdoga.vi. 681591
  • Yeoshua, S.B. & Mercier, J. (2005). Environmentally Friendly Technologies for Agricultural Produce Quality. CRC Press 265-299. https://doi.org/ 10.1201/9780203500361.

Effects of Postharvest UV-C Treatment on Fruit Quality in Plum cv. Angeleno during Storage

Year 2023, Volume: 26 Issue: 4, 732 - 742, 31.08.2023
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1122965

Abstract

In this study, the effects of UV-C light treatments at different times on fruit quality in 'Angeleno' plum were investigated under cold storage and shelf life conditions. Plum fruits harvested at the stage of hard ripening were brought to the laboratory of the Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Selcuk University, under appropriate conditions. Here, after a sample fruit was selected, it was kept in a specially designed cabinet for this purpose at 4 different times (5, 10, 20, and 30 minutes) to apply UV-C light. After the applications, the fruits were stored for 120 days in a cold store with 1°C and 90% relative humidity. Fruits are removed from the warehouse with 15-day intervals, half of the samples are immediately and the remaining half are kept in shelf life conditions at 20 °C and 65% relative humidity, after physical and biochemical (weight loss, fruit flesh firmness, fruit skin and flesh color, titratable acidity, sensory analysis, total phenolic content, total antioxidant activity, decay rate, polygalacturonase enzyme activity) changes determined. It has been determined that UV-C treatments in plums are effective in maintaining quality characteristics compared to control, both during cold storage and shelf life. As a result, it was determined that 10 min and 20 min UV-C applications in 'Angeleno' plum varieties gave promising results in extending the storage period by preserving the quality properties of the fruits under cold storage and shelf life conditions.

Project Number

17201107

References

  • Abdipour, M., Malekhossini, P.S., Hosseinifarahi, M., & Radi, M. (2020). Integration of uv irradiation and chitosan coating: a powerful treatment for maintaining the postharvest quality of sweet cherry fruit. Scientia Horticulturae, 264, 109197. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2020.109197
  • Anonim, (2022). Dünya bitkisel üretim verileri, http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC., (Alınma Tarihi: 25.04.2022).
  • Atkinson, R.G., Sutherland, P.W., Johnston, S.L., Gunaseelan, K., Hallett, I.C., Mitra, D., Brummell, D.A., Schröder, R., Johnston, J.W., & Schaffer, R.J. (2012). Down-regulation of polygalacturonase1 alters firmness, tensile strength and water loss in apple (Malus x domestica) fruit. BMC Plant Biology, 12 (1), 1-13. https://doi.org/10.1186/1471-2229-12-129
  • Bal, E. & Çelik, S. (2008). Hasat sonrası uv-c uygulamalarının giant erik çeşidinin meyve kalitesi ve soğukta muhafazası üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 14 (2), 101-107. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000506
  • Barreit, D.M. & Gonzalez, C. (1994). Activity of softening enzymes during cherry maturation. Journal of Food Science, 59 (3), 574-577. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1994.tb05565.x
  • Bayındır, D. (2011). Angeleno Erik Çeşidinin Normal, Modifiye Ve Kontrollü Atmosfer Koşullarında Depolanması (Tez no 295238). [Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Benzie, I.F. & Strain, J.J. (1996). The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of “antioxidant power”: the FRAP assay. Analytical Biochemistry, 239 (1), 70-76. https://doi.org/ 10.1006/abio.1996.0292.
  • Canan, İ. (2012). Anamur Yöresinde Yetişen Muzların Muhafazasında Değişik Derim Sonrası Uygulamaların Raf Ömrü, Meyve Kalitesi ve Fizyolojisi Üzerine Etkileri (Tez no 318689). [Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Çelik, G. (2018). UV-C Işık Uygulamasının Taze Ahududu ve Böğürtlen Meyvelerinin Dekontaminasyonu ve Kalitesi Üzerine Etkisi (Tez no 541337). [Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Durmaz, N. (2019). Starks Gold Kiraz Çeşidinde Sıcak Su, Sıcak Su+UV-C ve UV-C Uygulamalarının Modifiye Atmosfer Koşullarında Muhafazaya Etkileri (Tez no 607394). [Yüksek Lisans Tezi Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Erkan, M., Wang, S.Y., & Wang, C.Y. (2008). Effect of uv treatment on antioxidant capacity, antioxidant enzyme activity and decay in strawberry fruit. Postharvest Biology and Technology, 48 (2), 163-171. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2007.09.028
  • García, M.A., Martino, M.N., & Zaritzky, N.E. (1998). Plasticized starch-based coatings to improve strawberry (fragaria× ananassa) quality and stability. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 46 (9), 3758-3767. https://doi.org/ 10.1021/jf980014c
  • Gonzalez-Aguilar, G., Wang, C.Y., & Buta, G. (2004). Uv‐c irradiation reduces breakdown and chilling injury of peaches during cold storage. Journal of the Science of Food and Agriculture, 84 (5), 415-422. https://doi.org/10.1002/jsfa.1675
  • Han, C., Zhen, W., Chen, Q., & Fu, M. (2021). Uv-c irradiation inhibits surface discoloration and delays quality degradation of fresh-cut stem lettuce. LWT ,147, 111533. https://doi.org/10.1016/ j.lwt.2021. 111533
  • Kalaycı, M. (2005). Örneklerle Jump Kullanımı ve Tarımsal Araştırma İçin Varyans Analiz Modelleri. Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları. Yayın No:21, Eskişehir, 296 sy.
  • Koçak, H. & Bal, E. (2017). Hasat sonrası uv-c ve yenilebilir yüzey kaplama uygulamalarının kiraz meyve kalitesi ile muhafaza süresi üzerine etkileri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 4 (1), 79-88. https://doi.org/10.19159/tutad.300716
  • Laura, A., Moreno-Escamilla, J.O., Rodrigo-García, J., & Alvarez-Parrilla, E. (2019). Phenolic compounds. (Postharvest Physiology and Biochemistry of Fruits and Vegetables). Woodhead Publishing, UK: Ed. Yahia EM 253-271.
  • Lu, X., Sun, D., Li, Y., Shi, W., & Sun, G. (2011). Pre and post-harvest salicylic acid treatments alleviate internal browning and maintain quality of winter pineapple fruit. Scientia Horticulturae, 130 (1), 97-101. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2011.06.017
  • Manganaris, G., Vicente, A., & Crisosto, C. (2008). Effect of pre and post-harvest conditions and treatments on plum fruit quality. CAB Reviews: Perspectives in Agriculture, Veterinary Science, Nutrition and Natural Resources 3 (9), 1-10. https://doi.org/10.1079/PAVSNNR20083009
  • Mcguire, R.G. (1992). Reporting of objective color measurements. Hortscience, 27 (12), 1254-1255. https://doi.org/10.21273/HORTSCI.27.12.1254
  • Miller, G.L. (1959). Use of dinitro salicylic acid reagent for determination of reducing sugar. Analytical Chemistry, 31 (3), 426-428. https://doi.org/10.1021/ ac60147a030
  • Özbek, S. (1978). Özel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Adana, 16.
  • Pan, J., Vicente, A.R., Martínez, G.A., Chaves, A.R., & Civello, P.M. (2004). Combined use of uv-c irradiation and heat treatment to improve postharvest life of strawberry fruit. Journal of The Science of Food Agriculture, 84 (14), 1831-1838. https://doi.org/10.1002/jsfa.1894
  • Pathak, N. & Sanwal, G. (1998). Multiple forms of polygalacturonase from banana fruits. Phytochemistry, 48 (2), 249-255. https://doi.org/ 10.1016/S0031-9422(98)00005-3
  • Perez-Gago, M., Rojas, C., & Del Rio, M. (2003). Effect of hydroxypropyl methylcellulos lipid edible composite coatings on plum (cv. Autumn Giant) quality during storage. Journal of Food Science, 68 (3), 879- 883. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2003.tb08260.x
  • Pinheiro, J., Alegria, C., Abreu, M., Gonçalves, E.M., & Silva, C.L. (2015). Use of uv-c postharvest treatment for extending fresh whole tomato (Solanum lycopersicum, cv. Zinac) shelf-life. Journal of Food Science Technology, 52 (8), 5066-5074. https://doi.org/10.1007/s13197-014-1550-0
  • Promyou, S. & Supapvanich, S. (2016). Physicochemical changes in ‘Kaew Kamin’ mango fruit illuminated with ultraviolet-c (UV-C) during storage. Journal of Agricultural Science Technology, 18 (1), 145-154. http://jast.modares. ac.ir/article-23-3400-en.html
  • Rivera-Pastrana, D.M., Béjar, A.A.G., Martínez-Téllez, M.A., Rivera-Domínguez, M., & González-Aguilar, G.A. (2007). Efectos bioquímicos postcosecha de la irradiación uv-c en frutas y hortalizas. Revista Fitotecnia Mexicana, 30 (4), 361-372. https://www.redalyc.org/pdf/610/61030403.pdf
  • Sabir, F.K., Sabir, A., & Unal, S. (2020). Chitosan coating and uv-c irradiation to maintain postharvest quality of minimally processed table grapes cv ‘Michele Palieri’. Erwerbs-Obstbau, 62 (1), 35-42. https://doi.org/10.1007/s10341-020-00494-x
  • Sabır, F.K. (2017). Erikte salisilik asit uygulamalarının soğukta depolama süresince kalite değişimlerine etkisi. Meyve Bilimi, 1 (Özel), 40-45. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/348718
  • Sabır, F.K., Genç, F., & Çavdarcı, M. (2018). Hasat sonrası uv-c uygulamalarının çilekte muhafaza süresi ve kalite üzerine etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 28 (4), 458-465. https://doi.org/10.29133/yyutbd.453408
  • Sari, L.K., Setha, S., & Naradisorn, M. (2016). Effect of uv-c irradiation on postharvest quality of ‘Phulae’ pineapple. Scientia Horticulturae, 213, 314-320. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2016.09.049
  • Singleton, V.L., Orthofer, R., & Lamuela-Raventós, R.M. (1999). Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of folin-ciocalteu reagent. In: Methods in Enzymology, Academic Press, 299, 152-178. https://doi.org/ 10.1016/S0076-6879(99)99017-1
  • Şen, F. & Karaçalı, İ. (2005). Hasat sonrası uv-c işığı ve diğer bazı koruyucu uygulamaların satsuma mandarinin kalite ve dayanım gücüne etkileri. Derim, 22 (1), 10-19. http://www.derim.com.tr/ en/download/article-file/52923
  • Şen, S. & Kuzucu, F.C. (2016). ‘‘Regina” kiraz çeşidinde hasat sonrası farklı uv-c dozlarının muhafaza süresi ve meyve kalitesi üzerine etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4 (2), 109-116. http://ziraat.dergi.comu.edu.tr/dosyalar/Ziraat/regina-kiraz-cesidinde-hasat-sonrasi-farkli-uv-c-dozlarinin-muhafaza-sures.pdf
  • Thaipong, K., Boonprakob, U., Crosby, K., Cisneros-Zevallos, L., & Byrne, D.H. (2006). Comparison of ABTS, DPPH, FRAP, and ORAC assays for estimating antioxidant activity from guava fruit extracts. Journal of Food Composition and Analysis, 19 (6-7), 669-675. https://doi.org/10.1016/ j.jfca.2006.01.003
  • Turtoi, M. (2017). Ultraviolet Light Treatments (Novel Postharvest Treatments of Fresh Produce, Crc Press, Ed. Pareek S) 341-402.
  • Urban, L., Charles, F., De Miranda, M.R.A., & Aarrouf, J. (2016). Understanding the physiological effects of uv-c light and exploiting its agronomic potential before and after harvest. Plant Physiology and Biochemistry, 105, 1-11. https://doi.org/10.1016/ j.plaphy.2016.04.004
  • Xu, F. & Liu, S. (2017). Control of postharvest quality in blueberry fruit by combined 1-methylcyclopropene (1-mcp) and uv-c irradiation. Food Bioprocess Technology, 10 (9), 1695-1703. https://doi.org/10.1007/s11947-017-1935-y
  • Yaşar, K., Kasım, M.U., & Kasım, R. (2020). Kivi (Actinidia deliciosa L.)’de Ozon Gazı Uygulamasının Hasat Sonrası Kalite Üzerine Etkileri. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 23 (4), 788-797. https://doi.org/ 10.18016/ksutarimdoga.vi. 681591
  • Yeoshua, S.B. & Mercier, J. (2005). Environmentally Friendly Technologies for Agricultural Produce Quality. CRC Press 265-299. https://doi.org/ 10.1201/9780203500361.
There are 41 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section RESEARCH ARTICLE
Authors

Sevil Ünal 0000-0002-7399-4523

Ferhan Küçükbasmacı Sabır 0000-0002-4307-964X

Project Number 17201107
Early Pub Date May 15, 2023
Publication Date August 31, 2023
Submission Date May 29, 2022
Acceptance Date March 11, 2023
Published in Issue Year 2023Volume: 26 Issue: 4

Cite

APA Ünal, S., & Küçükbasmacı Sabır, F. (2023). Hasat Sonrası UV-C Uygulamalarının Angeleno Erik Çeşidinde Muhafaza Süresince Meyve Kalitesine Etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 26(4), 732-742. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1122965


International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year



88x31.png


KSU Journal of Agriculture and Nature

e-ISSN: 2619-9149