Bu çalışmada ‘Angeleno’ erik çeşidinde farklı sürelerde UV-C ışık uygulamalarının soğukta muhafaza ve raf ömrü koşullarında meyve kalitesine etkileri araştırılmıştır. Sert olum hasat edilen ve bir örnek olacak şekilde seçilen meyveler UV-C ışık uygulaması yapılmak üzere 4 farklı sürede (5, 10, 20 ve 30 dakika) bu amaç için özel tasarlanmış kabin içerisinde tutulmuştur. Uygulamalar sonrasında meyveler 1 °C ve %90 oransal nem içeren soğuk hava deposunda 120 gün süreyle muhafaza edilmiştir. Meyveler 15 gün arayla depodan çıkartılarak örneklerin yarısı hemen, kalan yarısı da 20 °C ve %65 oransal nem içeren raf ömrü koşullarında 3 gün bekletildikten sonra ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, meyve kabuk rengi, meyve et rengi, titre edilebilir asitlik miktarı, görsel kalite, toplam fenolik madde miktarı, toplam antioksidan aktivite miktarı, çürüme oranı, poligalakturonaz enzim aktivitesi değişimleri tespit edilmiştir. Hem soğukta depolama hem de raf ömrü süresince UV-C uygulamalarının kontrol ile karşılaştırıldığında kalite özelliklerinin korunmasında etkili olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak ‘Angeleno’ erik çeşitlerinde 10 dak ve 20 dak UV-C uygulamalarının soğukta depolama ve raf ömrü koşullarında meyvelerde kalite özelliklerini koruyarak muhafaza süresini uzatmada umut verici sonuçlar verdiği tespit edilmiştir.
Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
17201107
Bu çalışma Dr. Sevil ÜNAL’ın “Hasat Sonrasi UV-C Uygulamalarının Bazı Sert Çekirdekli Meyve Türlerinde Muhafaza Süresince Meyve Kalitesine Etkileri” isimli doktora tezinden hazırlanmış ve Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından 17201107 proje numarası ile destelenmiştir.
In this study, the effects of UV-C light treatments at different times on fruit quality in 'Angeleno' plum were investigated under cold storage and shelf life conditions. Plum fruits harvested at the stage of hard ripening were brought to the laboratory of the Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Selcuk University, under appropriate conditions. Here, after a sample fruit was selected, it was kept in a specially designed cabinet for this purpose at 4 different times (5, 10, 20, and 30 minutes) to apply UV-C light. After the applications, the fruits were stored for 120 days in a cold store with 1°C and 90% relative humidity. Fruits are removed from the warehouse with 15-day intervals, half of the samples are immediately and the remaining half are kept in shelf life conditions at 20 °C and 65% relative humidity, after physical and biochemical (weight loss, fruit flesh firmness, fruit skin and flesh color, titratable acidity, sensory analysis, total phenolic content, total antioxidant activity, decay rate, polygalacturonase enzyme activity) changes determined. It has been determined that UV-C treatments in plums are effective in maintaining quality characteristics compared to control, both during cold storage and shelf life. As a result, it was determined that 10 min and 20 min UV-C applications in 'Angeleno' plum varieties gave promising results in extending the storage period by preserving the quality properties of the fruits under cold storage and shelf life conditions.
17201107
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 17201107 |
Erken Görünüm Tarihi | 15 Mayıs 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2023 |
Gönderilme Tarihi | 29 Mayıs 2022 |
Kabul Tarihi | 11 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023Cilt: 26 Sayı: 4 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.