In this paper, three Lupinus albus L. and two L. angustifolius L. genotypes were examined and compared in terms of volatiles or semi volatiles using GC-MS and SPME techniques. For this aim, the seeds of lupins were ground using a hand grinder, and this powder raw material was used to determine the content. Approximately 102 compounds obtained from lupin genotypes were identified for the first time, which mainly included benzene-methyl (1-methyl ethyl), 5-Allyl-4-(1-(p-amino phenyl) ethylidenehyl, 2-propen-1-ol, 3-phenyl-, m-Mentha-4,8,diene-(1S,3S)-(+), gamma terpinene. Thee compounds were determined to exist at different rates in different. As a result, it becomes evident that such studies aiming at revealing the active matters from plants or plant parts and their possible potentials, are of great importance in terms of more specific studies to be carried out in the future.
We would like to thank Nihal İLHAN for her valuable support for the analysis.
Bu çalışmada, üç Lupinus albus L. ve iki L. angustifolius L. genotipi GC-MS ve SPME teknikleri kullanılarak uçucu veya yarı uçucu maddeler açısından araştırılmış ve karşılaştırılmıştır. Bu amaçla acı bakla tohumları el değirmeni yardımıyla öğütülmüş ve bu toz, ham madde içeriğinin belirlenmesinde kullanılmıştır. Bu acı bakla genotiplerinde yaklaşık olarak 102 bileşik ilk defa tanımlanmıştır. Bu bileşiklerden başlıcaları; benzene-methyl (1-methyl ethyl), 5-Allyl-4-(1-(p-aminophenyl) ethylidenehyl, 2-propen-1-ol, 3-phenyl-, m-Mentha-4,8, diene-(1S,3S)-(+), gamma terpinene dir. Bu bileşiklerin farklı genotiplerde ve farklı oranlarda bulunduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bitkilerden veya bitki parçalarından gelen aktif maddeleri ve olası potansiyellerini ortaya koymayı amaçlayan bu tür çalışmalar, gelecekte yapılacak daha spesifik çalışmalar açısından büyük önem taşımaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Early Pub Date | May 15, 2023 |
Publication Date | August 31, 2023 |
Submission Date | November 15, 2022 |
Acceptance Date | January 4, 2023 |
Published in Issue | Year 2023Volume: 26 Issue: 4 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149