The Flora of Türkiye contains many plant species and varieties due to its different climate and ecological conditions. It has great economic potential in terms of cultivated and natural medicinal plants. In this study, the effects of extracts obtained from the fruit part of the O. ficus-indica plant by different extraction methods were examined on antidiabetic, antityrosinase, antioxidant, and cell viability. For this purpose, after drying the fruits, the extracts were prepared with %70 methanol by maceration and ultrasound-assisted extraction methods. Then the α-amylase, α-glucosidase, and tyrosinase inhibitory effects as well as antioxidant capacities with DPPH and ABTS methods and cell viability of extracts were determined on RL95-2 and A549 cancer cells. As a result, it was shown that, the inhibitory effect of the extract prepared by ultrasound-assisted extraction method on α-amylase (IC50=395.123±3.477 µg ml-1) and tyrosinase enzyme (IC50=551.633±1.159 µg ml-1 and ABTS radical scavenging activity (0.522±0.041 µMTrolox/gextract) was found to be higher than the other extract. It was also determined that the total phenolic and flavonoid content of the same extract was higher ((181.189±4,576 mgGAE/extract and 125.635±1.946 mgCA/extract). The effects of the extracts on α-glucosidase and tyrosinase enzymes and cell viability were found to be moderate. In conclusion, further studies are needed to understand which compounds were related to α-amylase inhibitory effect and antioxidant activity and mechanisms of action.
Bu çalışma Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi tarafından TLO-2023-12968 kodlu proje ile desteklenmiştir.
Türkiye farklı iklim ve ekolojik koşullara sahip olması nedeniyle floranın çok sayıda bitki türü ve çeşidi içermesi bakımından doğadan toplanan ve kültürü yapılan tıbbi bitkiler açısından büyük bir ekonomik potansiyele sahiptir. Çalışmada Opuntia ficus-indica bitkisinin meyve kısmından farklı ekstraksiyon yöntemleriyle elde edilen ekstrelerin antidiyabetik, antitirozinaz, antioksidan ve hücre canlılığı üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla meyve kısmı kurutulduktan sonra %70’lik metanol ile maserasyon ve ses dalgaları-destekli sıvı ekstraksiyonu yöntemleriyle hazırlanan ekstrelerin α-amilaz, α-glikozidaz, tirozinaz inhibitör etkileri yanında antioksidan kapasiteleri DPPH ve ABTS yöntemleri ve hücre canlılığı üzerine etkileri ise RL95-2 ve A549 kanser hücrelerinde tayin edilmiştir. Sonuç olarak ekstrelerden ses dalgaları-destekli sıvı ekstraksiyonu yöntemiyle hazırlanan ekstrenin α-amilaz (IC50=395.123±3.477 µg ml-1) ve tirozinaz enzimi üzerinde inhibisyon etkisinin (IC50=551.633±1.159 µg ml-1), ABTS radikal süpürücü aktivitesinin (0.522±0.041 µMTrolox/gekstre) diğer ekstreden daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca aynı ekstresinin toplam fenolik medde ve flavonoit miktarının da daha yüksek olduğu belirlenmiştir ((181.189±4.576 mgGAE/gekstre ve 125.635±1.946 mgCA /gekstre ). Ekstrelerin α-glikozidaz, antitirozinaz ve hücre canlılığı üzerine etkileri orta düzeyde bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçları ile özellikle ses dalgaları-destekli sıvı ekstraksiyonu yöntemiyle hazırlanan ekstrenin α-amilaz inhibitör etki ve antioksidan etkisinin hangi bileşiklerden kaynaklandığını ve etki mekanizmalarını belirlemek için daha ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi
Bu çalışma Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi tarafından TLO-2023-12968 kodlu proje ile desteklenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Pharmaceutical Botany |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Project Number | Bu çalışma Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi tarafından TLO-2023-12968 kodlu proje ile desteklenmiştir. |
Early Pub Date | September 15, 2024 |
Publication Date | |
Submission Date | April 2, 2024 |
Acceptance Date | August 15, 2024 |
Published in Issue | Year 2024Volume: 27 Issue: Ek Sayı 1 (Suppl 1) |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149