Research Article
BibTex RIS Cite

Bazı Yerel Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin (Triticum aestivum L.) Sulu Koşullarda ve Geç Kuraklık Stresi Oluşturulan Koşullarda Bazı Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi

Year 2025, Volume: 28 Issue: 4, 1025 - 1042
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1589654

Abstract

Buğday üretiminde biyotik ve abiyotik stres faktörlerinin etkileri sonucu verim ve kalitede büyük oranda değişimler olmaktadır. Buğdayda kurağa toleranslı çeşitlerin geliştirilmesinde genetik kaynak olarak kullanılan kültür çeşitlerinin ve yerel çeşitlerin kuraklık stresine karşı tepkilerinin iyi bilinmesi gerekmektedir. Araştırma, 22 adet yerel ekmeklik buğday çeşidi ve beş adet tescilli ekmeklik buğday çeşidi (Gün 91, Müfitbey, Dağdaş 94, Bezostaja 1, Aldane) ile sulu ve geç kuraklık stresi oluşturulan koşullar altında 2017-2018 ve 2018-2019 yetiştirme dönemlerinde Tokat-Kazova koşullarında yürütülmüştür. Çalışma iki ayrı deneme halinde (sulu koşullar ve geç kuraklık stresi oluşturulan koşullar) Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada, kalite özellikleri olarak bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı, Zeleny sedimantasyon değeri, bayrak yaprak ve tane kül oranları incelenmiştir. Çalışmada, incelenen özellikler bakımından hem sulu koşullarda hem de geç kuraklık stresi koşullarında ekmeklik buğday çeşitleri arasında önemli farklılıklar saptanmıştır. Uygulanan geç kuraklık stresinin sulu koşullara göre bin tane ağırlığını ve hektolitre ağırlığını azalttığı; protein oranını, bayrak yaprak ve tane kül oranını ve Zeleny sedimantasyon değerini artırdığı belirlenmiştir. Yılların ortalamalarına bakıldığında hem sulu koşullarda hem de geç kuraklık stresi oluşturulan koşullarda, yerel çeşitlerde bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, Zeleny sedimantasyon değeri ve bayrak yaprak kül oranı tescilli çeşitlere göre daha düşük, protein oranı ve tane kül oranı ise daha yüksek bulunmuştur. İncelenen özellikler bakımından yerel çeşitler arasında önemli varyasyonlar elde edilmiş, çeşitlerin farklı yıl ve uygulamalara tepkileri değişmiştir.

References

  • AACC, (1995). Approved methods of the American association of cereal chemist, Method 08-01 (9th Ed,). The Association: St. Paul, MN.
  • AACC, (2000). Approved methods of the American association of cereal chemists. (10th ed.). The Association: St. Paul, MN.
  • Abbas, B. (2017). Bazı Yerli ve Yabancı Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Verim ve Kalite Özellikleri Yönünden Değerlendirilmesi (Tez no 468322). [Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Aghanejad, M., Mahfoozi, S., & Sharghi, Y. (2015). Effects of late-season drought stress on some physiological traits, yield and yield components of wheat genotypes. Biological Forum-An International Journal, 7(1), 1426-1431.
  • Akçura, M., Kökten, K., Kılıç, H., Akan, K., Göçmen Akçacık, A., Mert, Z., Aydoğan, S., Yıldız, A., Hocaoğlu, O., Gümüştaş, R., & Şahin, G. (2014). Türkiye’nin değişik illerinden toplanmış yerel kışlık ekmeklik buğday çeşitlerinden seçilen saf hatların kalite özellikleri ve bazı önemli fungal hastalıklara karşı reaksiyonlarının belirlenmesi. TÜBİTAK Araştırma Projesi Sonuç Raporu.
  • Akçura, M., Partigoç, F., & Kaya, Y. (2011). Evaluating of drought stress tolerance based on selection indices in Turkish bread wheat landraces. The Journal of Animal and Plant Sciences, 21(4), 700-709.
  • Aksoy, A. (2012). Akdeniz Iklim Kuşağında Yetiştirilen Bazı Makarnalık Buğday (Triticum turgidum var. durum L.) Çeşitlerinin Verim ve Kalite Özelliklerinin Incelenmesi (Tez no 299942). [Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Araus, J. L., Casadesus, J., Asbati, A., & Nachit, M. M. (2001). Basis of the relationship between ash content in the flag leaf and carbon isotope discrimination in kernels of durum wheat. Photosynthetica, 39(4), 591-596.
  • Arlotti, G., & Silvestri, M. (2019). Handbook of plant and soil analysis for agricultural systems. Thousand kernel weight, 77.
  • Aydoğan, S. (2016). Kuru ve Sulu Yetiştirme Şartlarının Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Verim ve Kalitesine Etkisinin Belirlenmesi (Tez no 430342). [Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Aydoğan, S., & Soylu, S. (2017). Ekmeklik buğday çeşitlerinin verim ve verim öğeleri ile bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 26(1), 24-30. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.323568
  • Aydoğan, S., Göçmen Akçacık, A., Şahin, M., Kaya, Y., Taner, S., Demir, B., & Önmez, H. (2010). Ekmeklik buğday çeşitlerinin dane verimi, bazı kimyasal ve reolojik özellikleri üzerine bir araştırma. Bitkisel Araştırma Dergisi, 1, 1–7.
  • Ayrancı, R. (2012). Farklı Kuraklık Tiplerinde Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Fizyolojik, Morfolojik, Verim ve Kalite Özellikleri Yönüyle Islahta Kullanılabilecek Uygun Parametrelerin Belirlenmesi (Tez no 327004). [Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Bartlett, M. S. (1950). Tests of significance in factor analysis. British Journal of Psychology, 3, 77-85.
  • Bogale, A., & Tesfaye, K. (2011). Relationship between kernel ash content, water use efficiency and yield in durum wheat under water deficit induced at different growth stages. African Journal of Basic & Applied Sciences, 3(3), 80-86.
  • Bulut, S. (2015). Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin Kayseri koşullarına adaptasyonu. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknolojisi Dergisi, 3(12), 933-940. https://doi.org/10.24925/turjaf.v3i12.933-940.529
  • Caglar, O., Bulut, S., Karaoglu, M. M., Kotancilar, H. G., & Ozturk, A. (2011). Quality response of facultative wheat to winter sowing, freezing sowing and spring sowing at different seeding rates. Journal of Animal and Veterinary Advances 10(Supplement), 3368-3374.
  • Chen, X., Min, D., Ahmad Yasir, T., & Hu, Y. G. (2012). Evaluation of 14 morphological, yield-related and physiological traits as indicators of drought tolerance in Chinese winter bread wheat revealed by analysis of the membership function value of drought tolerance (MFVD). Field Crops Research, 137, 195-201. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2012.09.008
  • Cömert, M. M., & Öztekin, T. (2016). İşlenmiş ve işlenmemiş arazi koşullarında ikinci ürün karnabaharın (Brassica oleraceae var. botrytis) bitki su tüketimi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(1), 173-181. https://doi.org/10.13002/jafag918
  • Elgün, A., Ertugay, Z., Certel, M., & Kotancılar, G. (1999). Tahıl ve ürünlerinde analitik kalite kontrolü ve laboratuvar uygulama kılavuzu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 867, Erzurum.
  • Elgün, A., Ertugay, Z., Certel, M., & Kotancılar, G. (2012). Tahıl ve ürünlerinde analitik kalite kontrolü ve laboratuvar uygulama kılavuzu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 335, Erzurum.
  • Elgün, A., Türker, S., & Bilgiçli, N., 2001. Tahıl ve ürünlerinde analitik kalite kontrolü. Selçuk Üniv. Ziraat Fak. Gıda Müh. Bölümü, Yay. No: 2, Konya.
  • Freed, R., & Eisensmith, S. P. (1986). MSTAT-Statistical software for agronomists. Agron. Abst.
  • Ghaffar, M., Khan, S., & Khan, W. (2018). Genetic variability analysis of wheat (Triticum aestivum L.) genotypes for yield and related parameters. Pure Appl. Biol., 7(2), 547-555. http://dx.doi.org/10.19045/bspab.2018.70068
  • Güngör, Y., Erözel, A. Z., & Yıldırım, O. (2012). Sulama. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınları, 291 sy. ICC, (2002). International Association for Cereal Science and Technology (ICC), Vienna, Standarts No: 102, 115/1, 116/1, 121.
  • Kendal, E. (2013). Yazlık bazı ekmeklik buğday genotiplerinin Diyarbakır koşullarında verim ve kalite yönünden değerlendirilmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 16(3), 16-24.
  • Kılıç, H. (2003). Güneydoğu Anadolu Bölgesi Koşullarında Makarnalık Buğday (Triticum turgidum ssp. durum) Çeşitlerinin Bazı Tarımsal ve Kalite Özellikleri ile Stabilitesi Üzerine Araştırmalar (Tez no 135774). [Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Kılıç, H., Akçura, M., & Aktaş, H. (2010). Assessment of parametric and non-parametric methods for selecting stable and adapted durum wheat genotypes in multienvironments. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca; Cluj-Napoca, 38(3), 271-279. http://dx.doi.org/10.15835/nbha3834742
  • Kırtok, Y., Genç, İ., Yağbasanlar, T., & Çölkesen, M. (1988). Tescilli ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerinin Çukurova koşullarında başlıca tarımsal karakterleri üzerine araştırmalar. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(3), 98-106.
  • Masood, M. S., Javaid, A., Rabbani, M. A., & Anwar, R. (2005). Phenotypic diversity and trait association in bread wheat (Triticum aestivum L.) landraces from Baluchistan, Pakistan. Pak. J. Bot., 37(4), 949-957.
  • Merah, O. (2001). Carbon isotope discrimination and mineral composition of three organs in durum wheat genotypes grown under Mediterranean conditions. Life Sci., 324(4), 355-363. https://doi.org/10.1016/S0764-4469(01)01307-5
  • Merah, O., Deleens, E., Souyris, I., & Monneveux, P. (2001). Ash content might predict carbon isotope discrimination and grain yield in durum wheat. New Phytologist, 149(2), 275-282. https://doi.org/10.1046/j.1469-8137.2001.00012.x
  • Misra, S. C., Randive, R., Rao, V. S., Sheshshayee, M. S., Serraj, R., & Monneveux, P. (2006). Relationship between carbon isotope discrimination, ash content and grain yield in wheat in the Peninsular Zone of India. J. Agronomy & Crop Science, 192(5), 352-362. https://doi.org/10.1111/j.1439-037X.2006.00225.x
  • Nawaz, A., Farooq, M., Cheema, S. A., Yasmeen, A., & Wahid, A. (2013). Stay green character at grain filling ensures resistance against terminal drought in wheat. International Journal of Agriculture & Biology, 15, 1272-1276.
  • Özberk, F., Karagöz, A., Özberk, İ., & Atlı, A. (2016). Buğday genetik kaynaklarından yerel ve kültür çeşitlerine; Türkiye’de buğday ve ekmek. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(2), 218-233.
  • Öztürk, A., & Aydın, M. (2014). Ekmeklik buğday genotiplerinin geç gelişme dönemlerindeki kuraklığa dayanıklılık yönünden karakterizasyonu. TÜBİTAK Araştırma Projesi Sonuç Raporu.
  • Öztürk, A., & Aydin, M. (2004). Effect of water stress at various growth stages on some quality characteristics of winter wheat. J. Agronomy & Crop Science, 190(2), 93-99. https://doi.org/10.1046/j.1439-037X.2003.00080.x
  • Öztürk, İ., & Korkut, K. Z. (2018). Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.)’ın farklı gelişme dönemlerinde kuraklığın verim ve verim unsurlarına etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(02), 128-137.
  • Panozzo, J. F., & Eagles, H. A. (2000). Cultivar and environmental effects on quality characters in wheat. II. Protein. Australian Journal of Agricultural Research, 51(5), 629-636.
  • Partigöç, F. (2009). Konya yöresi yerel popülasyonlarından seçilen ekmeklik buğday hatlarının sulu ve kuru koşullarda verim, kalite ve agronomik özelliklerinin belirlenmesi (Tez no 237344) [Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Sakin, M. A., Naneli, İ., İsmailoğlu, A. Y., & Özdemir Dirik, K. (2017). Tokat Kazova koşullarında bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin kuru ve sulu şartlarda verim ile kalite özelliklerinin belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(Ek sayı), 87-96. https://doi.org/10.13002/jafag4410
  • Shavrukov, Y., Kurishbayev, A., Jatayev, S., Shvidchenko, V., Zotova, L., Koekemoer, F., Groot, S., Soole, K., & Langridge, P. (2017). Early flowering as a drought escape mechanism in plants: How can it aid wheat production?. Frontiers in Plant Science, 8(Article 1950), 1-8. https://doi.org/10.3389/fpls.2017.01950
  • Taghouti, M., Gaboun, F., Nsarellah, N., Rhrib, R., El-Haila, M., Kamar, M., Abbad-Andaloussi F., & Udupa S. M. (2010). Genotype x environment interaction for quality traits in durum wheat cultivars adapted to different environments. African Journal of Biotechnology, 9(21), 3054-3062.
  • Tekdal, S., Kılıç, H., & Çam, B. (2018). Makarnalık buğdayda çeşit, hat ve yerel genotiplerin verim ve kalite özellikleri yönünden karşılaştırılması. International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 1(3), 194-200.
  • Tosun, M., Yüce, S., Erkul, A., & Ege, H. (2006). Kuru ve sulu koşullarda yetiştirilen buğdayın bazı agronomik ve kalite özelliklerinin direkt seleksiyona karşı indirekt seleksiyon etkinliği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(2), 53-62.
  • Zhang, Y., Wang, Z., Fan, Z., Li, J., Gao, X., Zhang, H., Zhao, Q., Wang, Z., & Liu, Z. (2019). Phenotyping and evaluation of CIMMYT WPHYSGP nursey lines and local wheat varieties under two irrigation regimes. Breeding Science, 69(1), 55-67. https://doi.org/10.1270/jsbbs.18104
  • Zhu, L., Liang, Z. S., Xu, X., & Li, S. H. (2008). Relationship between carbon isotope discrimination and mineral content in wheat grown under three different water regimes. J. Agron. Crop Sci., 194(6), 421-428. https://doi.org/10.1111/j.1439-037X.2008.00333.x

Determination of Some Quality Parameters of Some Bread Wheat (Triticum aestivum L.) Landraces under Irrigated Conditions and Late Drought Stressed Conditions

Year 2025, Volume: 28 Issue: 4, 1025 - 1042
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1589654

Abstract

There are significant changes in yield and quality as a result of the effects of biotic and abiotic stress factors in wheat production. In developing drought-tolerant cultivars of wheat, the responses of cultivated cultivars and landraces used as genetic resources to drought stress should be well known. The research was carried out in Tokat-Kazova conditions with 22 landraces and five registered bread wheat cultivars Gün 91, Müfitbey, Dağdaş 94, Bezostaja 1, Aldane) under irrigated and late drought stress conditions in the 2017-2018 and 2018-2019 growing periods. The study was established in two separate trials (irrigated conditions and late drought stress conditions) according to the Randomized Block Trial Design with 3 replications. In the study, thousand-grain weight, hectoliter weight, protein rate, Zeleny sedimentation value, flag leaf, and grain ash rate were examined as quality characteristics. In the study, significant differences were obtained among bread wheat cultivars in terms of the investigated traits both under irrigated conditions and under late drought stress conditions. It was determined that late drought stress applied reduced thousand grain weight and hectoliter weight compared to irrigated conditions; it was determined that increased the protein ratio, flag leaf and grain ash ratio and Zeleny sedimentation value. Considering the averages of the years, both in irrigated conditions and late drought stress conditions, thousand grain weight, hectoliter weight, Zeleny sedimentation value and flag leaf ash ratio was found to be lower in landraces compared to registered cultivars, while protein ratio and grain ash ratio were higher. Significant variations were obtained among the landraces in the traits examined; the responses of the cultivars to different years and applications changed.

References

  • AACC, (1995). Approved methods of the American association of cereal chemist, Method 08-01 (9th Ed,). The Association: St. Paul, MN.
  • AACC, (2000). Approved methods of the American association of cereal chemists. (10th ed.). The Association: St. Paul, MN.
  • Abbas, B. (2017). Bazı Yerli ve Yabancı Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Verim ve Kalite Özellikleri Yönünden Değerlendirilmesi (Tez no 468322). [Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Aghanejad, M., Mahfoozi, S., & Sharghi, Y. (2015). Effects of late-season drought stress on some physiological traits, yield and yield components of wheat genotypes. Biological Forum-An International Journal, 7(1), 1426-1431.
  • Akçura, M., Kökten, K., Kılıç, H., Akan, K., Göçmen Akçacık, A., Mert, Z., Aydoğan, S., Yıldız, A., Hocaoğlu, O., Gümüştaş, R., & Şahin, G. (2014). Türkiye’nin değişik illerinden toplanmış yerel kışlık ekmeklik buğday çeşitlerinden seçilen saf hatların kalite özellikleri ve bazı önemli fungal hastalıklara karşı reaksiyonlarının belirlenmesi. TÜBİTAK Araştırma Projesi Sonuç Raporu.
  • Akçura, M., Partigoç, F., & Kaya, Y. (2011). Evaluating of drought stress tolerance based on selection indices in Turkish bread wheat landraces. The Journal of Animal and Plant Sciences, 21(4), 700-709.
  • Aksoy, A. (2012). Akdeniz Iklim Kuşağında Yetiştirilen Bazı Makarnalık Buğday (Triticum turgidum var. durum L.) Çeşitlerinin Verim ve Kalite Özelliklerinin Incelenmesi (Tez no 299942). [Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Araus, J. L., Casadesus, J., Asbati, A., & Nachit, M. M. (2001). Basis of the relationship between ash content in the flag leaf and carbon isotope discrimination in kernels of durum wheat. Photosynthetica, 39(4), 591-596.
  • Arlotti, G., & Silvestri, M. (2019). Handbook of plant and soil analysis for agricultural systems. Thousand kernel weight, 77.
  • Aydoğan, S. (2016). Kuru ve Sulu Yetiştirme Şartlarının Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Verim ve Kalitesine Etkisinin Belirlenmesi (Tez no 430342). [Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Aydoğan, S., & Soylu, S. (2017). Ekmeklik buğday çeşitlerinin verim ve verim öğeleri ile bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 26(1), 24-30. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.323568
  • Aydoğan, S., Göçmen Akçacık, A., Şahin, M., Kaya, Y., Taner, S., Demir, B., & Önmez, H. (2010). Ekmeklik buğday çeşitlerinin dane verimi, bazı kimyasal ve reolojik özellikleri üzerine bir araştırma. Bitkisel Araştırma Dergisi, 1, 1–7.
  • Ayrancı, R. (2012). Farklı Kuraklık Tiplerinde Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Fizyolojik, Morfolojik, Verim ve Kalite Özellikleri Yönüyle Islahta Kullanılabilecek Uygun Parametrelerin Belirlenmesi (Tez no 327004). [Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Bartlett, M. S. (1950). Tests of significance in factor analysis. British Journal of Psychology, 3, 77-85.
  • Bogale, A., & Tesfaye, K. (2011). Relationship between kernel ash content, water use efficiency and yield in durum wheat under water deficit induced at different growth stages. African Journal of Basic & Applied Sciences, 3(3), 80-86.
  • Bulut, S. (2015). Bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin Kayseri koşullarına adaptasyonu. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknolojisi Dergisi, 3(12), 933-940. https://doi.org/10.24925/turjaf.v3i12.933-940.529
  • Caglar, O., Bulut, S., Karaoglu, M. M., Kotancilar, H. G., & Ozturk, A. (2011). Quality response of facultative wheat to winter sowing, freezing sowing and spring sowing at different seeding rates. Journal of Animal and Veterinary Advances 10(Supplement), 3368-3374.
  • Chen, X., Min, D., Ahmad Yasir, T., & Hu, Y. G. (2012). Evaluation of 14 morphological, yield-related and physiological traits as indicators of drought tolerance in Chinese winter bread wheat revealed by analysis of the membership function value of drought tolerance (MFVD). Field Crops Research, 137, 195-201. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2012.09.008
  • Cömert, M. M., & Öztekin, T. (2016). İşlenmiş ve işlenmemiş arazi koşullarında ikinci ürün karnabaharın (Brassica oleraceae var. botrytis) bitki su tüketimi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(1), 173-181. https://doi.org/10.13002/jafag918
  • Elgün, A., Ertugay, Z., Certel, M., & Kotancılar, G. (1999). Tahıl ve ürünlerinde analitik kalite kontrolü ve laboratuvar uygulama kılavuzu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 867, Erzurum.
  • Elgün, A., Ertugay, Z., Certel, M., & Kotancılar, G. (2012). Tahıl ve ürünlerinde analitik kalite kontrolü ve laboratuvar uygulama kılavuzu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 335, Erzurum.
  • Elgün, A., Türker, S., & Bilgiçli, N., 2001. Tahıl ve ürünlerinde analitik kalite kontrolü. Selçuk Üniv. Ziraat Fak. Gıda Müh. Bölümü, Yay. No: 2, Konya.
  • Freed, R., & Eisensmith, S. P. (1986). MSTAT-Statistical software for agronomists. Agron. Abst.
  • Ghaffar, M., Khan, S., & Khan, W. (2018). Genetic variability analysis of wheat (Triticum aestivum L.) genotypes for yield and related parameters. Pure Appl. Biol., 7(2), 547-555. http://dx.doi.org/10.19045/bspab.2018.70068
  • Güngör, Y., Erözel, A. Z., & Yıldırım, O. (2012). Sulama. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınları, 291 sy. ICC, (2002). International Association for Cereal Science and Technology (ICC), Vienna, Standarts No: 102, 115/1, 116/1, 121.
  • Kendal, E. (2013). Yazlık bazı ekmeklik buğday genotiplerinin Diyarbakır koşullarında verim ve kalite yönünden değerlendirilmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 16(3), 16-24.
  • Kılıç, H. (2003). Güneydoğu Anadolu Bölgesi Koşullarında Makarnalık Buğday (Triticum turgidum ssp. durum) Çeşitlerinin Bazı Tarımsal ve Kalite Özellikleri ile Stabilitesi Üzerine Araştırmalar (Tez no 135774). [Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Kılıç, H., Akçura, M., & Aktaş, H. (2010). Assessment of parametric and non-parametric methods for selecting stable and adapted durum wheat genotypes in multienvironments. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca; Cluj-Napoca, 38(3), 271-279. http://dx.doi.org/10.15835/nbha3834742
  • Kırtok, Y., Genç, İ., Yağbasanlar, T., & Çölkesen, M. (1988). Tescilli ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerinin Çukurova koşullarında başlıca tarımsal karakterleri üzerine araştırmalar. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(3), 98-106.
  • Masood, M. S., Javaid, A., Rabbani, M. A., & Anwar, R. (2005). Phenotypic diversity and trait association in bread wheat (Triticum aestivum L.) landraces from Baluchistan, Pakistan. Pak. J. Bot., 37(4), 949-957.
  • Merah, O. (2001). Carbon isotope discrimination and mineral composition of three organs in durum wheat genotypes grown under Mediterranean conditions. Life Sci., 324(4), 355-363. https://doi.org/10.1016/S0764-4469(01)01307-5
  • Merah, O., Deleens, E., Souyris, I., & Monneveux, P. (2001). Ash content might predict carbon isotope discrimination and grain yield in durum wheat. New Phytologist, 149(2), 275-282. https://doi.org/10.1046/j.1469-8137.2001.00012.x
  • Misra, S. C., Randive, R., Rao, V. S., Sheshshayee, M. S., Serraj, R., & Monneveux, P. (2006). Relationship between carbon isotope discrimination, ash content and grain yield in wheat in the Peninsular Zone of India. J. Agronomy & Crop Science, 192(5), 352-362. https://doi.org/10.1111/j.1439-037X.2006.00225.x
  • Nawaz, A., Farooq, M., Cheema, S. A., Yasmeen, A., & Wahid, A. (2013). Stay green character at grain filling ensures resistance against terminal drought in wheat. International Journal of Agriculture & Biology, 15, 1272-1276.
  • Özberk, F., Karagöz, A., Özberk, İ., & Atlı, A. (2016). Buğday genetik kaynaklarından yerel ve kültür çeşitlerine; Türkiye’de buğday ve ekmek. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(2), 218-233.
  • Öztürk, A., & Aydın, M. (2014). Ekmeklik buğday genotiplerinin geç gelişme dönemlerindeki kuraklığa dayanıklılık yönünden karakterizasyonu. TÜBİTAK Araştırma Projesi Sonuç Raporu.
  • Öztürk, A., & Aydin, M. (2004). Effect of water stress at various growth stages on some quality characteristics of winter wheat. J. Agronomy & Crop Science, 190(2), 93-99. https://doi.org/10.1046/j.1439-037X.2003.00080.x
  • Öztürk, İ., & Korkut, K. Z. (2018). Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.)’ın farklı gelişme dönemlerinde kuraklığın verim ve verim unsurlarına etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(02), 128-137.
  • Panozzo, J. F., & Eagles, H. A. (2000). Cultivar and environmental effects on quality characters in wheat. II. Protein. Australian Journal of Agricultural Research, 51(5), 629-636.
  • Partigöç, F. (2009). Konya yöresi yerel popülasyonlarından seçilen ekmeklik buğday hatlarının sulu ve kuru koşullarda verim, kalite ve agronomik özelliklerinin belirlenmesi (Tez no 237344) [Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Sakin, M. A., Naneli, İ., İsmailoğlu, A. Y., & Özdemir Dirik, K. (2017). Tokat Kazova koşullarında bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin kuru ve sulu şartlarda verim ile kalite özelliklerinin belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(Ek sayı), 87-96. https://doi.org/10.13002/jafag4410
  • Shavrukov, Y., Kurishbayev, A., Jatayev, S., Shvidchenko, V., Zotova, L., Koekemoer, F., Groot, S., Soole, K., & Langridge, P. (2017). Early flowering as a drought escape mechanism in plants: How can it aid wheat production?. Frontiers in Plant Science, 8(Article 1950), 1-8. https://doi.org/10.3389/fpls.2017.01950
  • Taghouti, M., Gaboun, F., Nsarellah, N., Rhrib, R., El-Haila, M., Kamar, M., Abbad-Andaloussi F., & Udupa S. M. (2010). Genotype x environment interaction for quality traits in durum wheat cultivars adapted to different environments. African Journal of Biotechnology, 9(21), 3054-3062.
  • Tekdal, S., Kılıç, H., & Çam, B. (2018). Makarnalık buğdayda çeşit, hat ve yerel genotiplerin verim ve kalite özellikleri yönünden karşılaştırılması. International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 1(3), 194-200.
  • Tosun, M., Yüce, S., Erkul, A., & Ege, H. (2006). Kuru ve sulu koşullarda yetiştirilen buğdayın bazı agronomik ve kalite özelliklerinin direkt seleksiyona karşı indirekt seleksiyon etkinliği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(2), 53-62.
  • Zhang, Y., Wang, Z., Fan, Z., Li, J., Gao, X., Zhang, H., Zhao, Q., Wang, Z., & Liu, Z. (2019). Phenotyping and evaluation of CIMMYT WPHYSGP nursey lines and local wheat varieties under two irrigation regimes. Breeding Science, 69(1), 55-67. https://doi.org/10.1270/jsbbs.18104
  • Zhu, L., Liang, Z. S., Xu, X., & Li, S. H. (2008). Relationship between carbon isotope discrimination and mineral content in wheat grown under three different water regimes. J. Agron. Crop Sci., 194(6), 421-428. https://doi.org/10.1111/j.1439-037X.2008.00333.x
There are 47 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Cereals and Legumes
Journal Section RESEARCH ARTICLE
Authors

Kübra Özdemir Dirik 0000-0002-6901-561X

Mehmet Ali Sakin 0000-0002-9774-2478

Early Pub Date June 10, 2025
Publication Date
Submission Date November 22, 2024
Acceptance Date May 29, 2025
Published in Issue Year 2025Volume: 28 Issue: 4

Cite

APA Özdemir Dirik, K., & Sakin, M. A. (2025). Bazı Yerel Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin (Triticum aestivum L.) Sulu Koşullarda ve Geç Kuraklık Stresi Oluşturulan Koşullarda Bazı Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 28(4), 1025-1042. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1589654


International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year



88x31.png


KSU Journal of Agriculture and Nature

e-ISSN: 2619-9149