Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Kolza (Brassica Napus L.) Genotiplerinde NaCI Konsantrasyonlarının Çimlenme ve Çıkış Üzerine Etkisi

Yıl 2021, , 1011 - 1020, 31.10.2021
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.768704

Öz

Bu çalışma 2018 yılında farklı tuz konsantrasyonlarının çimlenme ve çıkış üzerine etkisini belirlemek amacıyla kontrollü koşullardaki iklim odasında ve inkübatörde yürütülmüştür. Araştırma, 20±1.0 C°’lik sabit ortam sıcaklığına sahip kontrollü kabin içerisinde karanlık koşullarda gerçekleştirilmiştir. Denemede; Süzer, Samibey, Licord, NK Karavel ve Orkan kolza çeşitlerine ait tohumlar ve tuzun kontrol ile beraber 25, 50 ve 75 mMol dozları kullanılmıştır. Sonuç olarak; farklı NaCl tuzlarının dozları artmasıyla çimlenme oranı, hassaslık indeksi, çimlenme indeksi, çıkış indeksi, çıkış oranı, sürgün uzunluğu, kök uzunluğu, yaş sürgün ağırlığı, yaş kök ağırlığı, kuru kök ağırlığı, kuru sürgün ağırlığı ve tuza tolerans yüzde özelliklerinin tuz miktarına bağlı olarak azaldıkları belirlenmiştir. Tuz konsantrasyonlarının artmasıyla çimlenme hızı ve çıkış hızının uzadığı belirlenmiştir. Çimlenme oranı %90.2-64.2, çimlenme hızı 2.775-3.214 gün, hassaslık indeksi 1.0015-1.329, çimlenme indeksi 11.75-7.965, çıkış oranı %56.7-47.6, çıkış hızı 7.037-4.77 gün, sürgün uzunluğu 16.85-12.358 cm, kök uzunluğu, 4.124-2.989 cm, yaş sürgün ağırlığı 0.81-0.53 gr, yaş kök ağırlığı 0.168-0.092 gr, kuru sürgün ağırlığı 0.0408- 0.0289 gr, kuru kök ağırlığı 0.042-0.0271 gr, tuza tolerans yüzdesi %99.04-64.08, çıkış indeksi 3.5504- 2.543 arasında değişim göstermiştir. Araştırmada NaCI, kolza bitkisinde çimlenme ve çıkış özelliklerini fide gelişimi yönünden olumsuz etkilediği belirlenmiştir.

Destekleyen Kurum

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ, BÜBAP KOORDİNATÖRLÜĞÜ

Proje Numarası

BAP-ZF-.2018.00.007

Teşekkür

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ BAP KOORDİNATÖRLÜĞÜNE TEŞEKKÜR EDERİZ

Kaynakça

  • Acar R, Güneş A, Gummadov N, Topal İ 2011. Farklı Bitki Sıklıklarının Karabuğday’da (Fagopyrum esculentum Moench) Verim ve Bazı Verim Unsurlarına Etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 25(3): 47-51.
  • Aldemir Ö, Ceyhan E 2015. Salinity Response of Some Chickpea (Cicer arietinum L.) Genotypes in Germination ve Seedling Growth of Periods. ICAE 2015: 17th International Conference on Agricultural Engineering, 17(12), 668-674.
  • Al-Thabet SS, Leilah AA, Al-Hawass I 2004. Effect of Nacl ve İncubation Temperature on Seed Germination of Three Canola (Barassica napus L.) Scientific Journal of King Fasial University 5(1): 81- 91.
  • Alizadeh BM, Valizadeh M, Moghaddam KG, Gholozani Ahmadi MR 2003. Genetic Basis of Salinity Tolerance of Rapeseed (Brassica napus L.) at Germination Stage. Agriculture Science, Tabriz 13(3): 53-66.
  • Almansouri MJM, Kinet Lutts S 2001. Effect of Salt ve Osmotic Stresses on Germination in Durum Wheat (Triticum durum Desf.). Plant ve Soil, 231(1): 243-254.
  • Anonim 2018a. Kolza Tarımı. https://arastirma. tarimorman.gov.tr (Erişim Tarihi: 08/09/2019)
  • Anonim 2018b. Kolza Tarımının Önemi. http://hayrabolutb.org.tr/mediakolzatarımı (Erişim Tarihi: 08/09/2019) Ashraf M, T McNeilly 1990. Responses of Four Brassica Species to Sodium Chloride. Environmental ve Experimental Botany 30(4): 475-487
  • Boem FHG, Lavado RS, 1996. The Effects of Soil Sodicity on Emergence Growth Development ve Yield of Oilseed Rape (Brassica napus). The Journal of Agricultural Science 126(02): 169-73.
  • Dajic Z 2006. Salt Stress, Physiology ve Molecular Biology of Stress Tolerance in Plants. Springer, 41-99 sy. Ekmekçi E, Apan M, Kara T 2005. Tuzluluğun Bitki Gelişimine Etkisi. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 20(3):118-125.
  • Ellis RH, Roberts EH 1980. Towards a Rational Basis For Seed Testing Seed Quality. In: Hebblethwaitei P, ed. Seed Production. Butterworths, London, 605-635
  • Elkoca E 1997. Fasulye (Phaseolus vulgaris L.)'de tuza dayanıklılık üzerine bir çalışma. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Erzurum, 75 sy.
  • Elkoca E, Kantar F, Güvenç İ, 2003. Değişik Nacl Konsantrasyonlarının Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme ve Fide Gelişmesine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34(1): 1-8.
  • Giuffrida F, Cassaniti C, Malvuccio A, Leonardi C 2017. Effects of Salt Stress Imposed During Two Growth Phases on Cauliflower Production ve Quality. Sci. Food Agric., 97(1): 1552-1560.
  • Güldüren Ş, Elkoca E 2012. Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi ve Çoruh Vadisi’nden Toplanan Bazı Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme Döneminde Tuza Toleransları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergi 43 (1): 29-41.
  • Hasegawa PM, Bressan RA, Hvea AK 1986. Cellular Mechanisms of Salinity Tolerance. HortScience, 21(6): 1317-24.
  • Jan SA, Shinwari ZK, Rabbani MA 2016. Agro-Morphological ve Physiological Responses of Brassica Rapa Ecotypes to Salt Stress. Pak. J. Bot, 48(4):1379-1384
  • Karakullukçu E 2007. Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinin Tuz Toleranslarının Belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 50 sy.
  • Katerji NJW, Yan Hoorn A, Hamdy F, Karam M, Mastrorilli 1994. Effect of Salinity on Emergence ve on Water Stress ve Early Seedling Growth of Sunflower ve Maize. Agricultural Water Management, 26(1): 81-91.
  • Kumar D 1995. Salt Tolerance in Oilseed Brassicas Present Status ve Future Prospects. Plant Breed. Abst. 65(1): 1438–1447.
  • Maguıre JD 1962. Speed of Germination Aid in Selection ve Evaluation for Seedling Emergence ve Vigor. Crop Science 2:176-177
  • Mass EV, Hoffman GJ 1977. Crop Salt Tolerance: Current Assessment. Journal of the Irrigation ve Drainage Division 3(2): 115–134.
  • Rameeh V, Rezai A, Saeidi G 2004. Study of Salinity Tolerance in Rapeseed Communications in Soil. Science ve Plant Analysis 35(20): 2849-66.
  • Redmann RE, MQ Qi, Belyk M 1994. Growth of Transgenic ve Stveard Canola (Brassica napus L.) Varieties in Response to Soil Salinity. Canadian Journal of Plant Science 74(4): 797-99.
  • Shannon MC, Grieve CM 1999. Tolerance of Vegetable Crops to Salinity. Scientia Horticulturae 78: 5-38.
  • Shekari F, Khoii FR, Javanshir A, Alyari H, Shkiba MR 2000. Effects of Sodium Chloride Salinity on Germination of Rapeseed Cultivars. Turkish Journal of Field Crops 5(1): 21-28.
  • Türkan İ 2008. Bitki Fizyolojisi. Palme Yayınları, Ankara, 690 sy.
  • Uzun Kayıs S, Ceyhan E 2015. Salinity Tolerance During Germination ve Seedling Growth of Some Lentil (Lens culinaris Medic.) Cultivars. Selcuk Journal of Agriculture ve Food Sciences 29(1): 15-24
  • Wang D, Shannon MC 1999. Emergence ve Seedling Growth of Soybean Cultivars ve Maturity Groups under Salinity. Plant ve Soil 214(1): 117-124
  • Yıldırım E, Güvenç İ 2006. Salt tolerance of pepper cultivars during germination ve seedling growth Turkish Journal of Agriculture ve Forestry 30: 347-353
  • Yıldız M, Terzi H, Akçalı N 2014. Bitki Tuz Stresi Toleransında Salisilik Asit ve Poliaminler. Afyon Kocatepe University Journal of Science ve Engineering 14(2):25-32
  • Zeinali EA, Galeshi S 2002. Response of Germination Components to Salinity Stress in Oilseed Rape (Brassica napus L.). Iranian Journal of Agricultural Sciences 33(1): 137-145.

The Effect of NaCI Concentrations on Germination and Emergence in Different Rapeseed (Brassica Napus L.) Genotypes

Yıl 2021, , 1011 - 1020, 31.10.2021
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.768704

Öz

This study was conducted to determinate of effect of different salt concentrations on germination and emergence of different rapeseed (Brassica napus L.) genotypes in controlled climate chamber and incubator in 2018. The research was conducted in a controlled cabinet with constant ambient temperature of 20 ± 1.0 C° under dark conditions. In the trial; Süzer, Sami Bey, Licord, NK Caravel and Orkan canola varieties and 25, 50 and 75 mMol salt concentration were used. The results indicated that with increasing doses of NaCl s, germination rate sensitivity index, germination index, emergence index, emergence rate, shoot length, root length, wet shoot weight, wet root weight, dry root weight, dry shoot weight and salt tolerance percent characteristics were decreased. It was determined that germination and emergence rates increased with increasing salt concentrations. Germination rate, germination speed, sensitivity index, germination index, emergence rate, emergence speed, shoot length, root length, shoot fresh weight, root fresh weight, shoot dry weight, root dry weight, salt tolerance percentage, and the emergence index ranged between 90.2-64.2%, 2.775-3.214 days, 1.0015-1,329, 11.75-7.965, 56.7-47.6 %, 7.037-4.77 days, 16.85-12.358 cm, 4.124-2.989 cm, 0.81-0.53 g, 0.168-0.092 g, 0.0408-02828 g, 0.042-0.0271 g. 99.04-64.08%, and 3.5504-2.543, respectively.

Proje Numarası

BAP-ZF-.2018.00.007

Kaynakça

  • Acar R, Güneş A, Gummadov N, Topal İ 2011. Farklı Bitki Sıklıklarının Karabuğday’da (Fagopyrum esculentum Moench) Verim ve Bazı Verim Unsurlarına Etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 25(3): 47-51.
  • Aldemir Ö, Ceyhan E 2015. Salinity Response of Some Chickpea (Cicer arietinum L.) Genotypes in Germination ve Seedling Growth of Periods. ICAE 2015: 17th International Conference on Agricultural Engineering, 17(12), 668-674.
  • Al-Thabet SS, Leilah AA, Al-Hawass I 2004. Effect of Nacl ve İncubation Temperature on Seed Germination of Three Canola (Barassica napus L.) Scientific Journal of King Fasial University 5(1): 81- 91.
  • Alizadeh BM, Valizadeh M, Moghaddam KG, Gholozani Ahmadi MR 2003. Genetic Basis of Salinity Tolerance of Rapeseed (Brassica napus L.) at Germination Stage. Agriculture Science, Tabriz 13(3): 53-66.
  • Almansouri MJM, Kinet Lutts S 2001. Effect of Salt ve Osmotic Stresses on Germination in Durum Wheat (Triticum durum Desf.). Plant ve Soil, 231(1): 243-254.
  • Anonim 2018a. Kolza Tarımı. https://arastirma. tarimorman.gov.tr (Erişim Tarihi: 08/09/2019)
  • Anonim 2018b. Kolza Tarımının Önemi. http://hayrabolutb.org.tr/mediakolzatarımı (Erişim Tarihi: 08/09/2019) Ashraf M, T McNeilly 1990. Responses of Four Brassica Species to Sodium Chloride. Environmental ve Experimental Botany 30(4): 475-487
  • Boem FHG, Lavado RS, 1996. The Effects of Soil Sodicity on Emergence Growth Development ve Yield of Oilseed Rape (Brassica napus). The Journal of Agricultural Science 126(02): 169-73.
  • Dajic Z 2006. Salt Stress, Physiology ve Molecular Biology of Stress Tolerance in Plants. Springer, 41-99 sy. Ekmekçi E, Apan M, Kara T 2005. Tuzluluğun Bitki Gelişimine Etkisi. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 20(3):118-125.
  • Ellis RH, Roberts EH 1980. Towards a Rational Basis For Seed Testing Seed Quality. In: Hebblethwaitei P, ed. Seed Production. Butterworths, London, 605-635
  • Elkoca E 1997. Fasulye (Phaseolus vulgaris L.)'de tuza dayanıklılık üzerine bir çalışma. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Erzurum, 75 sy.
  • Elkoca E, Kantar F, Güvenç İ, 2003. Değişik Nacl Konsantrasyonlarının Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme ve Fide Gelişmesine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 34(1): 1-8.
  • Giuffrida F, Cassaniti C, Malvuccio A, Leonardi C 2017. Effects of Salt Stress Imposed During Two Growth Phases on Cauliflower Production ve Quality. Sci. Food Agric., 97(1): 1552-1560.
  • Güldüren Ş, Elkoca E 2012. Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi ve Çoruh Vadisi’nden Toplanan Bazı Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Çimlenme Döneminde Tuza Toleransları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergi 43 (1): 29-41.
  • Hasegawa PM, Bressan RA, Hvea AK 1986. Cellular Mechanisms of Salinity Tolerance. HortScience, 21(6): 1317-24.
  • Jan SA, Shinwari ZK, Rabbani MA 2016. Agro-Morphological ve Physiological Responses of Brassica Rapa Ecotypes to Salt Stress. Pak. J. Bot, 48(4):1379-1384
  • Karakullukçu E 2007. Bazı Nohut (Cicer arietinum L.) Çeşitlerinin Tuz Toleranslarının Belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 50 sy.
  • Katerji NJW, Yan Hoorn A, Hamdy F, Karam M, Mastrorilli 1994. Effect of Salinity on Emergence ve on Water Stress ve Early Seedling Growth of Sunflower ve Maize. Agricultural Water Management, 26(1): 81-91.
  • Kumar D 1995. Salt Tolerance in Oilseed Brassicas Present Status ve Future Prospects. Plant Breed. Abst. 65(1): 1438–1447.
  • Maguıre JD 1962. Speed of Germination Aid in Selection ve Evaluation for Seedling Emergence ve Vigor. Crop Science 2:176-177
  • Mass EV, Hoffman GJ 1977. Crop Salt Tolerance: Current Assessment. Journal of the Irrigation ve Drainage Division 3(2): 115–134.
  • Rameeh V, Rezai A, Saeidi G 2004. Study of Salinity Tolerance in Rapeseed Communications in Soil. Science ve Plant Analysis 35(20): 2849-66.
  • Redmann RE, MQ Qi, Belyk M 1994. Growth of Transgenic ve Stveard Canola (Brassica napus L.) Varieties in Response to Soil Salinity. Canadian Journal of Plant Science 74(4): 797-99.
  • Shannon MC, Grieve CM 1999. Tolerance of Vegetable Crops to Salinity. Scientia Horticulturae 78: 5-38.
  • Shekari F, Khoii FR, Javanshir A, Alyari H, Shkiba MR 2000. Effects of Sodium Chloride Salinity on Germination of Rapeseed Cultivars. Turkish Journal of Field Crops 5(1): 21-28.
  • Türkan İ 2008. Bitki Fizyolojisi. Palme Yayınları, Ankara, 690 sy.
  • Uzun Kayıs S, Ceyhan E 2015. Salinity Tolerance During Germination ve Seedling Growth of Some Lentil (Lens culinaris Medic.) Cultivars. Selcuk Journal of Agriculture ve Food Sciences 29(1): 15-24
  • Wang D, Shannon MC 1999. Emergence ve Seedling Growth of Soybean Cultivars ve Maturity Groups under Salinity. Plant ve Soil 214(1): 117-124
  • Yıldırım E, Güvenç İ 2006. Salt tolerance of pepper cultivars during germination ve seedling growth Turkish Journal of Agriculture ve Forestry 30: 347-353
  • Yıldız M, Terzi H, Akçalı N 2014. Bitki Tuz Stresi Toleransında Salisilik Asit ve Poliaminler. Afyon Kocatepe University Journal of Science ve Engineering 14(2):25-32
  • Zeinali EA, Galeshi S 2002. Response of Germination Components to Salinity Stress in Oilseed Rape (Brassica napus L.). Iranian Journal of Agricultural Sciences 33(1): 137-145.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

Ahmet Balcı 0000-0002-8623-9906

Erkan Boydak 0000-0002-3466-5356

Proje Numarası BAP-ZF-.2018.00.007
Yayımlanma Tarihi 31 Ekim 2021
Gönderilme Tarihi 13 Temmuz 2020
Kabul Tarihi 19 Şubat 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021

Kaynak Göster

APA Balcı, A., & Boydak, E. (2021). Farklı Kolza (Brassica Napus L.) Genotiplerinde NaCI Konsantrasyonlarının Çimlenme ve Çıkış Üzerine Etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 24(5), 1011-1020. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.768704

21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149