Araştırma Makalesi

Süt İneği Konsantre Yemlerinde Bitkisel Yağla Birlikte Glokonit ve Sepiyolit Minerallerinin Kullanılmasının Pelet Bazı Kalite Kriterleri Üzerindeki Etkisi

Cilt: 29 Sayı: 2 21 Ocak 2026
PDF İndir
TR EN

Süt İneği Konsantre Yemlerinde Bitkisel Yağla Birlikte Glokonit ve Sepiyolit Minerallerinin Kullanılmasının Pelet Bazı Kalite Kriterleri Üzerindeki Etkisi

Öz

Ruminantlar için formüle edilen pelet yemlerde çokça miktarda kil minerallerinin bağlayıcı özelliğinden faydalanılmıştır. Fakat pelet formülasyonu için glokonit mineralinin kullanımını ele alan ilk bilimsel araştırmadır. Bu çalışmanın amacı, süt sığırı konsantrelerinde bitkisel yağ kullanımı ile birlikte glokonit ve sepiolitin pelet kalite kriterleri üzerine etkilerini belirlemektir. Pelet konsantre yemler 7 parti (her parti 100 kg) halinde üretilmiştir. Çalışma iki farklı şekilde yürütülmüştür. İlk olarak, pelet üretimi sırasında mineraller (sepiolit ve glokonit) yağ ilave edilmeden %1 ve %2 seviyelerinde eklenmiştir. İkinci olarak, bitkisel yağ konsantrelere %1 ve %2 seviyelerinde eklenmiş, peletleme sırasında ilave %1 eklenmiştir. Her iki deneyde de deney 1 kontrol ve 4 deney grubundan oluşmuştur. Deney sonunda yağ ilave edildiğinde süt sığırları için pelet yemindeki pelet kuru madde düzeyindeki gruplar arası fark, sepiolit ve glokonit ilavesiyle istatistiksel olarak etkilenmiştir. Ancak, bitkisel yağ ilave edilmediğinde pelet kuru madde düzeyi istatistiksel olarak etkilenmemiştir. Süt sığırlarında bitkisel yağ ilaveli ve ilavesiz pelet yemlerde pelet kuru madde düzeyi (sadece yağ ilavesi olunca), pelet dayanıklılık indeksi ve pelet su aktivitesi değerlerindeki gruplar arasındaki fark sepiyolit ve glokonit ilavesinden istatistiksel olarak etkilenmiştir. Glokonitin yağ ile birleştirilmesi peletlerin kuru madde içeriğinde belirgin bir artışa (P<0,05) yol açarken, sepiyolit daha fazla dayanıklılığa katkıda bulunmuştur. Sonuç olarak, bitkisel yağ ilaveli peletlerin kuru madde, pelet dayanıklılık indeksi ve su aktivitesi üzerine glokonit ve sepiyolitin olumlu etkileri nedeniyle, her iki mineralin de süt sığırlarında konsantre yem peletlerinde yem katkı maddesi olarak güvenle kullanılabileceği ve pelet depolama koşullarını iyileştirebileceği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Ankara University Coordination of Scientific Research Projects

Proje Numarası

15H0239001

Etik Beyan

Hayvan denemesi yapılmamıştır

Teşekkür

We thank Saratov University (Russia) for the supply of glauconite and Tolsa SA (Madrid, Spain) for the supply of sepiolite clay.

Kaynakça

  1. Abadi, M. H., Moravej, H., Shivazad, M., Karimi, T. M. A., & Kim, W. K. (2019). Effect of different types and levels of fat addition and pellet binders on physical pellet quality of broiler feeds. Poultry Science, 98, 4745–4754. https://doi.org/10.3382/ps/pez190
  2. Angulo, E., Brufau, J., & Esteve-Garcia, E. (1995). Effect of sepiolite on pellet durability in feeds differing in fat and fibre content. Animal Feed Science and Technology, 53(3–4), 233–241.
  3. AOAC. (2000). Official methods of analysis (17th ed., Chapter 4, pp. 1–41). AOAC International.
  4. Başer, Ö., & Yalçın, S. (2017). Determination of some quality characteristics in pet foods. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 64(1), 21–24.
  5. Can, G. (1992). Dünyada ve Türkiye’de sepiyolitik kil. MTA Fizibilite Etütleri Dairesi, 1–8.
  6. Carre, B., Mulley, N., Gomez, J., Ouryt, F. X., Laffitte, E., Guillou, D., & Signoret, C. (2005). Soft wheat instead of hard wheat in pelleted diets results in high starch digestibility in broiler chickens. British Poultry Science, 46(1), 66–74.
  7. Cherdthong, A., Wanapat, M., Saenkamsorn, A., Supapong, C., Anantasook, N., & Gunun, P. (2015). Improving rumen ecology and microbial population by dried rumen digesta in beef cattle. Tropical Animal Health and Production, 47(5), 921–926. https://doi.org/10.1007/s11250-015-0809-4
  8. Elitok, B., & Güvlu, S. (2017). Investigation on effects of orally given sepiolite on ruminal protozoa in cattle. Research in Medical and Health Sciences, 4(1), 163–173.

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

Hayvan Besleme , Hayvan Beslenmesi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

21 Ocak 2026

Yayımlanma Tarihi

21 Ocak 2026

Gönderilme Tarihi

3 Nisan 2025

Kabul Tarihi

31 Temmuz 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1970 Cilt: 29 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Durna, Ö., & Yıldız, G. (2026). Effect of Using Glauconite and Sepiolite Minerals with Vegetable Oil in Dairy Cattle Concentrate Feeds on Pellet Quality Criteria. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 29(2), 552-561. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1669451

21082



2024-JIF = 0.500

2024-JCI = 0.14

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149