Gıda tüketimi ve beslenme kalitesi hem gelir hem de
fiyat ile diğer birçok faktörler tarafından belirlenir. Hanehalklarının
demografik yapısındaki değişiklikler, kadının işgücüne katılımı, sağlık-ve
beslenme arasındaki ilişkiler hakkındaki yeni endişeler ve tarım ürünleri
piyasalarındaki gelişmeler, tüketilen gıdaların türlerini ve miktarlarını
etkileyebilmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, sosyoekonomik ve demografik
faktörlerin hanehalklarının beslenme talebi ve tüketim davranışı üzerindeki
etkilerini analiz etmektir. Çalışmada bu hedeflere ulaşmak için, Türkiye’de
kentsel ve kırsal alanlarda yaşayan hanelerden elde edilen gıda tüketimi anket
verileri kullanılmıştır. Bu çalışma aynı zamanda Türkiye'deki kırsal ve kentsel
alanlarda ikamet eden farklı sosyoekonomik ve demografik grupların beslenme
tüketimini araştırmıştır. Model sonuçlarına göre, yağ gelir esnekliği 0.57 gibi
oldukça yüksektir. Hanehalklarının protein, kalori ve karbonhidratlar tüketimi
gelir esneklikleri ise sırasıyla 0.47, 0.43 ve 0.38'dir. Sonuçlar hanehalkı
harcamalarındaki belirli bir artışın hanehalklarının protein ve yağ tüketimini
karbonhidrat ve toplam kalori tüketimine kıyasla daha fazla arttıracağını
göstermektedir.
Food consumption and the accompanying nutritional
quality of the diet are determined both by income and price as well as by a
broad range of the other factors. Changing demographics and household
composition, woman’s labor force participation, new concerns about health-diet
links as well as changes in the food markets can all affect the types and
amounts of food consumed. Specifically, the major objective of this study is to
develop methodologies and to analyze the effects of socioeconomic and
demographic factors on nutrition demand and consumption behavior of households.
To accomplish these objectives in this study, the food consumption survey data
collected from the national representatives of Turkish households, who live in
urban and rural areas. This study also investigated nutrition consumption for
socioeconomic and demographic groups in both rural and urban areas in Turkey.
According to results of the model, fat income elasticity is considerably higher
at 0.57, while those for protein-calorie and carbohydrates are 0.47, 0.43 and
0.38. Thus a given increase in household expenditure will lead to a much larger
proportionate rise in consumption of protein and fat than it will for
carbohydrate and total calorie intake.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 21 Ekim 2018 |
Kabul Tarihi | 1 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018Cilt: 21 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.