Herbs and spices have long been used to improve
the flavor of food. Cumin, one of these spices, is widely used all over the
world. However different species known as cumin are used for the same purpose.
According to the data obtained from ethnobotanical studies in Turkey, four
species are known and used as cumin (Kimyon) in the country; Carum carvi L., Cuminum cyminum L., Laser
trilobum (L.) Borkh. and Grammosciadium
daucoides DC. In this study, comparative fruit anatomy and morphology of
species were studied. The purpose of this study was to have easier species
identification by revealing the differences between their fruits. Considerable
differences were observed in the fruit morphology with different shapes. Also,
the fruit surface patterns of species showed important differences with the
only similarities of their surfaces were being striated. Carum carvi and Grammosciadium
daucoides had prominent striae, while Cuminum
cyminum and Laser trilobum
sustained slight striae. Species had different fruit anatomical shapes. The
extent of costal channels and the presence of secondary and primary ribs were
important differences. An identification key based on both morphological and
anatomical characters were presented for the studied species.
Apiaceae anatomy Carum carvi Cuminum cyminum Laser trilobum Grammosciadium daucoides
Baharatlar, yemeklere lezzet vermek için uzun zamandan
beri kullanılmaktadır. Bu baharatlardan biri de tüm dünyada yaygın olarak
kullanılan kimyondur. Kimyon olarak bilinen farklı türler aynı amaç için
kullanılmaktadır. Türkiye'deki etnobotanik çalışmalardan elde edilen verilere
göre Türkiye'de kimyon olarak kullanılan dört tür bilinmektedir. Bu türler; Carum carvi L., Cuminum cyminum L., Laser
trilobum (L.) Borkh. ve Grammosciadium
daucoides DC. Bu çalışmada kimyon olarak kullanılan türlerin
karşılaştırmalı meyve anatomisi ve morfolojisi incelenmiştir. Bu çalışmanın
amacı, meyveler arasındaki anatomik ve morfolojik farkları ortaya çıkararak
türlerin birbirinden ayırt edilmesini kolaylaştırmaktır. Bu türlerin meyve
morfolojisinde önemli farklılıklar gözlenmiştir. Ayrıca, türlerin meyve
yüzeyinde yapılan mikromorfolojik çalışmalarda da belirgin farklılıklar ortaya
konulmuştur. Kimyon olarak kullanılan türlerin meyve anatomisi incelendiğinde
salgı kanalların yerleşimi ve primer veya sekonder kostaların varlığı gibi
önemli farklılıklara rastlanmıştır. Çalışılan türler için hem morfolojik hem de
anatomik karakterlere dayanan bir teşhis anahtarı sunulmuştur.
Apiaceae anatomi Carum carvi Cuminum cyminum Laser trilobum Grammosciadium daucoides
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2019 |
Gönderilme Tarihi | 17 Ocak 2019 |
Kabul Tarihi | 18 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019Cilt: 22 Sayı: 4 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.