Bu çalışma, buğday agro-ekosisteminde kullanılan pestisitler ve odun
sirkesinin toprakta bulunan fungal ile bakteriyel mikroorganizmalar ve toprak
pH ile EC değerlerine etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışma,
2014-2015 ve 2015-2016’da tarla denemesi şeklinde tesadüf blokları deneme deseninde dört tekerrürlü
olarak yürütülmüştür. Denemede kullanılan odun sirkesi ve pestisitler sırt pülverizatörü
yardımıyla 1) pestisit
muamelesi, 2) pestisit muamelesine karşılık gelen %0.5, %1, %2, %3, %4 ile %5 ml odun sirkesi
muameleleri ve 3) sadece şebeke suyu verilen kontrol muameleleri şeklinde
yapılmıştır. Deneme alanı toprak örneklerinden Aspergillus
niger, Penicillium digitatum ve Penicillium italicum mikrofungus türleri izole edilmiştir. Pestisit
ve odun sirkesi muamelelerinin,
araştırılan parametrelere etkisini belirlemek
amacıyla tekrarlanan
ölçümlü varyans analizi
yapılmıştır. Analizler sonucunda, muamelelerin belirlenen özellikleri
istatistiksel olarak önemli düzeylerde etkilemediği (P>0.612), buna karşın
muamele öncesi ve sonrası arasındaki farkların önemli olduğu görülmüştür
(P=0.000). Sonuç olarak, kullanılan pestisit ve odun sirkesinin belirlenen
parametreler üzerinde olumsuz bir etki göstermediği sonucuna varılabilir.
Bu çalışmanın yapılmasında yer ve imkân desteği sağlayan BERCE Alparslan Tarım İşletmesine teşekkür ediyoruz. Bu çalışma “Buğday agro-ekosistemlerinde pestisitlerin ve odun sirkesinin bazı etkilerinin tespiti üzerine bir araştırma” adlı doktora tezinin bir kısmını oluşturmaktadır. 1.UGAP Uluslararası GAP Tarım ve Hayvancılık Kongresi’nde sözlü sunum olarak sunulmuştur.
This study was conducted to determining the effects of pesticides and wood
vinegar on microorganisms including fungi and bacteria, soil pH and EC values
in wheat agroecosystem. The study was designed as a randomized block field trial
with four repetitions in 2014-2015 and 2015-2016. Wood vinegar and pesticides were
applied via a backpack sprayer. The treatments were consisted of pesticide, wood
vinegar (0.5, 1, 2, 3, 4 and 5% ml ) which equate to pesticide treatment, and
the control (only tap water) treatments. Aspergillus niger, Penicillium digitatum and
Penicillium italicum microfungi
species were isolated from experimental soil samples. Repeated measurement
variance analysis was performed to determine the effect of pesticide and wood
vinegar treatments on the parameters investigated. Result of the analyzes
indicated that the treatments did not significantly affect the determined
properties (P>0.612), whereas the differences between the pre and post
treatment were significant (P=0.000). It can be concluded that the pesticide
and wood vinegar used did not have a negative effect on the determined
parameters.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 7 Nisan 2019 |
Kabul Tarihi | 16 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019Cilt: 22 Sayı: 6 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.