In this study, some
physicochemical and microbiological characteristics of 50 raw milk samples
which are sold in local dairy delicatessens in Erzurum province were
determined. As a result of the research, the non-fat dry matter (%), fat (%),
total dry matter (%), pH, acidity (%), and density values of the milk samples were 7.6-10.5, 1.5-6.8, 10.9-15.1,
6.46-7.33, 0.121-0.252 and 1.026-1.034, respectively. When the data were
evaluated according to the related standards, it was determined that 12% of the
raw milk was not suitable for fat, 6% for non-fat dry matter and 12% for total
acidity. The total aerobic of mesophilic bacteria counts in 98% of the samples
were > 100.000 cfu/mL-1, of the total coliform bacteria counts
were in the range of 5.18-5.83 log cfu/mL-1 in 38%, the total
Enterococcus spp. counts were in the range of 5.76-6.68 log cfu/mL-1,
the total number of Staphylococcus/Micrococcus spp. counts were in the range of
3.60-4.80 log cfu/mL-1 in 60% and the yeast-mold counts 4.38-5.07
log cfu/mL-1 in 36%. When all the results were taken into
consideration, it was recognized that the samples were found to have worse
microbiological quality than the chemical properties.
Raw milk Physicochemical properties Microbiological quality Erzurum
Bu araştırmada Erzurum
ilinde lokal süt şarküterilerinde satışa sunulan 50 adet çiğ süt örneğinin bazı
fizikokimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır.
Araştırma sonucunda süt örneklerinin yağsız kurumadde (%), yağ (%), toplam
kurumadde (%), pH, asitlik derecesi (%), ve yoğunluk değerlerinin sırasıyla
7,6-10,5, 1,5-6,8, 10,9-15,1, 6,46-7,33, 0,121-0,252 ve 1,026-1,034 arasında
değiştiği ve süt örneklerinin hepsinin karbonat testinin negatif olduğu
saptanmıştır. Elde edilen veriler ilgili standartlara göre değerlendirildiğinde
çiğ sütlerin %12’sinin yağ, %6’sının yağsız kurumadde, %12’sinin de asitlik
değeri yönüyle uygun olmadığı saptanmıştır. Örneklerin, %98’inde toplam
mezofilik aerobik bakteri sayısının >100.000 kob/mL-1, %38’inde
toplam koliform bakteri sayısının 5,18-5,83 log kob/mL-1 arasında,
total Enterococcus türlerinin sayısının 5,76-6,68 log kob/mL-1
arasında, toplam Staphylococcus/Micrococcus türlerinin sayısının % 60’ında
3,60-4,80 log kob/mL-1 arasında ve maya-küf sayısının ise %36’sında
4,38-5,.07 log kob/mL-1 arasında olduğu belirlenmiştir. Elde edilen
tüm sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda incelenen örneklerin kimyasal
özelliklerinden ziyade mikrobiyal kalitelerinin daha kötü olduğu tespit
edilmiştir.
Çiğ süt Fizikokimyasal özellik Mikrobiyolojik kalite Erzurum
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 15 Nisan 2019 |
Kabul Tarihi | 8 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020Cilt: 23 Sayı: 2 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.