Bu
araştırma; 2012-2013 ve 2013-2014 yetiştirme dönemlerinde Eskişehir’de Geçit
Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünde yürütülmüştür. Çalışmada; son yıllarda
ıslahı, üretimi, gıda, yem ve diğer endüstriyel uygulamalarda kullanılmasıyla
önem kazanan kavuzsuz arpanın, kuru koşullarda verim ve bazı kalite
özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla; materyal olarak dokuz
adet kavuzsuz arpa hattı ile bir tane tescilli kavuzsuz arpa çeşidi (Özen)
kullanılmıştır. Araştırmada; m2’deki başak sayısı, sap uzunluğu,
birim alan tane verimi, başakta tane sayısı, başakta tane verimi, bin tane
ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı ve 2.5 mm elek üstü değerlerine
ilişkin veriler elde edilmiştir. Ele alınan tüm özellikler yönünden yıllar
arası farklılık önemli bulunmuş ve yıllar ayrı ayrı değerlendirilmiştir.
Araştırma sonuçlarına göre; kuru şartlarda her iki yıl G1 numaralı arpa hattı
217 ve 225 kg/da ile en yüksek tane verimi vermiştir. Protein oranı yönünden
birinci yıl %17.4 ile G6 numaralı hattından en yüksek değer elde edilmiştir.
İkinci yıl %11.8 protein oranı ile G9 numaralı kavuzsuz arpa hattı ön plana
çıkmıştır. Birim alan tane verimi en yüksek olan G1 numaralı arpa hattı diğer
özellikler yönünden incelendiğinde, m2’de başak sayısı, sap
uzunluğu, başakta tane sayısı gibi özelliklerde iyi sonuçlar vermiştir.
Kavuzsuz arpa Hat Tane verimi Kuru koşullar Kalite özellikleri
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından TAGEM/TBAD/13/A12/P05/005 projesi kapsamında desteklenmiştir.
TAGEM/TBAD/13/A12/P05/005
Bu çalışma Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından TAGEM/TBAD/13/A12/P05/005 projesi kapsamında desteklenmiştir. Araştırma Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalında yürütülen “Bazı Kavuzsuz Arpaların (Hordeum vulgare L. var. nudum Hook. f.) Gelişme Dönemleri İle Verim ve Verim Öğelerinin Belirlenmesi” isimli doktora tez çalışmasından türetilmiştir.
Transitional
Zone Agricultural Research Institute. In the study, it was aimed to determine the
yield and some quality characteristics of hulless barley in rainfed conditions where
breeding and production has gained importance in recent years because of
increasing its use in food, feed, and other industries.
Nine lines and one registered variety (Özen) of hulless barley were used
as material for this study. In the research,
number of spikes per m2, length of stem, grain yield per unit area,
grain number per spike, grain yield per spike, thousand grain weight,
hectoliter weight, protein content and grain amount above 2.5 mm sieved were
studied. The difference between the years was
found significant regarding all the characteristics and then the years were
evaluated separately. According to the results of the research; In dry
conditions, G1 barley line produced the highest grain yield with 217 and 225
kg/da every two years. With regard to protein ratio, the highest value was
obtained from G6 barley line with 17.4% in the first year. In the second year,
G9 hulless barley line came forward with 11.8% in protein ratio. When G1 barley
line, which has the highest grain yield per unit area, was examined in terms of
the other characteristics, it gave good results in respect to some properties
such as number of spikes per m2, length of stem, grain number per
spike.
Hulless barley Line Grain yield Rainfed conditions Quality characteristics
TAGEM/TBAD/13/A12/P05/005
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TAGEM/TBAD/13/A12/P05/005 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 9 Aralık 2019 |
Kabul Tarihi | 6 Şubat 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020Cilt: 23 Sayı: 3 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.