Bu çalışmada, sıcak su ile hazırlanan Pinus sylvestris L. var hamata Steven, Pinus pinaster Aiton subsp. pinaster ve Pinus pinea L. kabuk ekstraktlarının fenolik bileşikleri, toplam fenolik madde içeriği ve antioksidan aktivitelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ekstraktların fenolik bileşimi ve toplam fenolik içeriği sırasıyla Ters Faz-Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi-Diyot Array Dedektörü (RP-HPLC-DAD) ve Folin–Ciocâlteu yöntemi ile belirlendi. Antioksidan aktivite, 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH•) radikal temizleme ve demir (III) indirgeme / antioksidan kuvvet (FRAP) metotları ile belirlendi. Numuneler arasında en yüksek toplam fenolik içerik P. pinea kabuk ekstraktında [984.46±4.08 μg mL-1 gallik asit eşdeğeri (GAE) ve 1163.33±4.04 μg mL-1 kateşin eşdeğeri (CE)] ve en düşük sonuç P. sylvestris kabuk ekstraktında tespit edilmiştir (361.53±3.52 μg mL-1 GAE ve 427.26±4.17 μg mL-1 CE). P. pinea kabuk ekstraktlarında en bol bulunan fenolik bileşikler kateşin (3.586±0.114 mg g-1) ve taksifolindir (1.866±0.096 mg g-1). Antioksidan sonuçlarına göre, P. pinea kabuk ekstraktı standart BHT ve Trolox’a göre kayda değer antioksidan aktivite gösterdi [SC50: DPPH için 1.64310±0.00003 µg mL-1 ve FRAP için 1428.75±5.62 µM Trolox Eşdeğeri Antioksidan Kapasite (TEAC)]. Elde edilen sonuçlar, çam kabuğu ekstraktlarının gıda ve ilaç endüstrisi için kolayca elde edilebilen doğal bir antioksidan kaynağı olarak kullanılabileceğini gösterdi.
Çam kabukları Antioksidan Aktivite Fenolik Bileşikler HPLC-DAD Pinus
This study aimed to investigate the phenolic compounds, total phenolic content, and antioxidant activities of Pinus sylvestris L. var hamata Steven, Pinus pinaster Aiton subsp. pinaster, and Pinus pinea L. bark extracts prepared with hot water. The phenolic composition and total phenolic content (TPC) of extracts were determined by Reversed Phase-High Performance Liquid Chromatography-Diode Array Detector (RP-HPLC-DAD) and Folin–Ciocâlteu method, respectively. The antioxidant activity was determined by 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH•) radical scavenging and ferric ion (III) reducing / antioxidant power (FRAP) assays. Besides, the highest total phenolic content was detected in P. pinea bark extract [984.46±4.08 μg mL-1 gallic acid equivalent (GAE) and 1163.33±4.04 μg mL-1 catechin equivalent (CE)] and the lowest result was detected in P. sylvestris bark extract (361.53±3.52 μg mL-1 GAE and 427.26±4.17 μg mL-1 CE). Among the tested materials, the most abundant phenolic compounds in P. pinea bark extract were catechin (3.586±0.114 mg g-1) and taxifolin (1.866±0.096 mg g-1). According to the antioxidant results, P. pinea bark extract exhibited remarkable antioxidant activity than standard BHT and Trolox [SC50: 1.64310±0.00003 µg mL-1 for DPPH and 1428.75±5.62 µM Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC) for FRAP]. The obtained results indicated that pine bark extracts can be used as an easily obtainable natural source of antioxidants for the food and pharmaceutical industry.
Pine bark Antioxidant activity Phenolic compounds HPLC-DAD Pinus
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2022 |
Gönderilme Tarihi | 6 Şubat 2021 |
Kabul Tarihi | 29 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022Cilt: 25 Sayı: 1 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.