Cistus creticus L. is one of the important medicinal plants spreading along the northern, southern and western coasts of Turkey. It has been used in folk medicine since ancient times for its antimicrobial, anti-inflammatory, cytotoxic and antiulcerogenic properties. The fresh and dry leaves of the plant are generally consumed as tea. This study aims to investigate some biochemical properties of fresh and dried leaves of Cistus creticus L., which grows naturally in Alanya ecological conditions. For this purpose, in leaf samples harvested in the spring period when the vegetative development of the plant is highest; total ascorbic acid, total phenolic, total flavonoid, total chlorophyll and total carotenoid contents and antioxidant activity were investigated. Except for the total ascorbic acid content, all parameters were higher in dry leaf samples than in fresh leaf samples. It is thought that the consumption of the plant is important because it contains a high degree of bioactive component and has a radical scavenging activity of around 50%.
Cistus creticus Antioxidant capacity Carotenoid Chlorophyll Phenolic
Cistus creticus L. Türkiye’nin kuzey, güney ve batı kıyıları boyunca yayılım gösteren önemli tıbbi bitkilerden birisidir. Antik çağlardan beri antimikrobiyal, antiinflamatuar, sitotoksik ve antiülserojenik özellikleri nedeniyle halk tıbbında kullanılmaktadır. Bitkinin taze ve kuru yaprakları genellikle çay olarak tüketilmektedir. Bu çalışma, Alanya ekolojik koşullarında doğal olarak yetişen Cistus creticus L. bitkisinin taze ve kurutulmuş yapraklarının bazı biyokimyasal özelliklerini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla bitkinin vejetatif gelişiminin en yüksek olduğu ilkbahar döneminde hasat edilen yaprak örneklerinde; toplam askorbik asit, toplam fenolik, toplam flavonoid, toplam klorofil ve toplam karotenoid içerikleri ile antioksidan aktivite araştırılmıştır. Toplam askorbik asit miktarı dışındaki tüm parametreler kuru yaprak örneklerinde taze yaprak örneklerinden daha yüksek bulunmuştur. Bitkinin yüksek derecede biyoaktif bileşen içermesi ve % 50 civarında radikal süpürücü aktiviteye sahip olması bakımından tüketiminin önemli olduğu düşünülmektedir.
Antioksidan kapasite Fenolik Karotenoid Klorofil Cistus creticus
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 30 Kasım 2021 |
Kabul Tarihi | 24 Şubat 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022Cilt: 25 Sayı: Ek Sayı 1 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.