Patates (Solanum tuberosum L.) in vitro ve in vivo şartlarda tuz stresine orta derecede hassasiyet gösteren tarla bitkilerinden biridir. Tuzluluk stresi patates yumru üretiminde önemli ve tahrip edici etkilere sahiptir. Bu nedenle, patates genotiplerinin tuz stresine karşı in vitro şartlarda denenmesi, tarla denemelerine alternatif yararlı bir araç olarak ortaya çıkmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, in vitro mikroçoğaltım tekniğini kullanarak bazı patates çeşitlerinin tuzluluk stres toleransına tepkisini ortaya koymaktır. Çalışmada Van Gogh ve Granola patates çeşitlerinin tek boğum kesimi eksplantları kullanılmış ve MS ortamına 0.0, 250, 500, 750, 1000, 1500 ve 2000 mg L-1 konsantrasyonlarında NaCl ilave edilmiştir. Bitkicikler 6 hafta süre ile uzun gün fotoperiyot (16 saat aydınlık, 8 saat karanlık) şartlarında tutulmuşlardır. Hasat edilen bitkiciklerde eksplant rejenerasyon oranı (%), bitkicik boyu (cm), boğum, yaprak ve kökçük sayıları, yaprak boyu ve eni (mm), sap kalınlığı (mm), kökçük uzunluğu (mm) ile bitki yaş ve kuru ağırlıkları (g) ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlardan en bitki rejenerasyın oranının 250 mg L-1 ve 750 mg L-1 NaCl içeren ortamlardan (%90.63) elde edilmiştir. Mikroçoğaltım yönünden önemli olan en uzun bitki boyunun kontrol (28.71 cm) ve 250 mg L-1 NaCl içeren ortamdan (27.99 cm) elde edildiği, Van Gogh çeşidinin (25.09 cm) Granola çeşidine (16.67 cm) göre daha uzun bitkicikler verdiği belirlenmiştir. En fazla kökçük sayıları 250 mg L-1 NaCl ortamından (73.38 adet) ve Van Gogh çeşidinden (76.18 adet) elde edilmiştir. En uzun kökçükler 2000 mg L-1 NaCl içeren ortamdan (11.36 cm) ve Van Gogh çeşidinden (9.45 cm) elde edilmiştir. Bütün bu verilere göre artan tuz konsantrasyonuna bağlı olarak bitkilerde vejetatif gelişmenin büyük oranda etkilendiği, ancak Van Gogh çeşidinin Granola çeşidine göre tuzlu ortamlara daha fazla tolerans gösterdiği belirlenmiştir.
Patates Solanum tuberosum L. Doku kültürü In vitro Tuzluluğa tolerans
Iğdır Üniversitesi
2013-FBE-L13
Bu çalışma Iğdır Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) birimi -2013-FBE-L13 kodu ile desteklenen Tuba SÜRMEN’in “Bazı Patates (Solanum tuberosum L.) Çeşitlerinin in vitro Şartlarda Tuzluluğa Toleransının Belirlenmesi” adlı Yüksek Lisans Tez Projesi olup, tezin gerçekleştirilmesinde maddi olarak destekleyen Iğdır Üniversitesi BAP birimine katkılarından dolayı teşekkür ederiz.
Potato (Solanum tuberosum L.) is one of the moderately sensitive field crops tos alt stress under in vitro and in vivo conditions. The salinity stress has significant and destructive effects on potato tuber production. Therefore, in vitro screening of potato genotypes for salt stress indicates a beneficial instrument as an alternative to field trials. The principal goal of this research was to reveal reaction in salinity stress tolerance of some potato cultivars using in vitro micropropagation technique. Single node explants of Van Gogh and Granola potato cultivars together with the 0.0, 250, 500, 750, 1000, 1500 and 2000 mg L-1 NaCl concentrations added MS media were used in the study. Explants were cultured under long-day photoperiod conditions (16 h light, 8 h dark) for 6 weeks. Observations such as days to the shoot initiation, explant regeneration rate, the length of shoots and radicles, the number of nodes and radicles, the length and width of leaves, stem tickness, fresh and dry weight of plantlets were recorded in the research. The highest explant regeneration rate was obtained from both 250 mg L-1 ve 750 mg L-1 NaCl including MS medium (90.63%). The results revealed that the longest plantlets was obtained on control media with no NaCl (28.71 cm), and Van Gogh gave longer plantlets (25.09 cm) compared to Granola (16.67 cm). The highest radicle number obtained on 250 mg L-1 NaCl including medium (73.38) and cultivar Van Gogh (76.18), however the longest radicles were determined on 2000 mg L-1 NaCl including medium (11.36 cm) and Van Gogh (9.45 cm). Findings presented here clearly indicated that although morphological characteristics of in vitro grown potato plantlets were affected by increasing NaCl concentrations, Van Gogh showed more tolerance to salinity environments.
Potato Solanum tuberosum L. Tissue culture In Vitro Salinity tolerance
2013-FBE-L13
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2013-FBE-L13 |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2023 |
Gönderilme Tarihi | 23 Şubat 2021 |
Kabul Tarihi | 17 Ocak 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023Cilt: 26 Sayı: 1 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.