Bu araştırma, Bingöl ili için verim ve kalitesi yüksek korunga genotiplerini belirlemek amacıyla 2017-2018 yılları arasında iki yıl süreyle yürütülmüştür. Araştırmada iki adet tescilli çeşit (Lütfibey, Peschanyj 1251), altı adet çeşit adayı (Emre, Hilal, Faith, Mehmetalibey, Koç 1461) ve beş adet populasyon (Genç, Adaklı, Yedisu, Ankara ve Tarım) olmak üzere toplam 13 adet genotip bitkisel materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada genotiplerin yeşil ot verimleri, kuru ot verimleri, ham protein oranları, ham protein verimleri, ADF (asit deterjanda çözünmeyen lif) oranları, NDF (nötral deterjanda çözünmeyen lif) oranları, sindirilebilir kuru madde oranları ve nispi yem değerleri incelenmiştir. Genotiplerin iki yıllık ortalaması olarak yeşil ot verimi 1832±60 kg/da, kuru ot verimi 576±20 kg/da, ham protein oranı %16.4±0.3, ham protein verimi 95.3±3.9 kg/da, ADF oranı %31.2±0.5, NDF oranı %43.8±0.6, sindirilebilir kuru madde oranı %64.6±0.4 ve nispi yem değeri 139±2.3 olarak elde edilmiştir. Iki yıllık verilere göre araştırmada yeşil ot verimi, kuru ot verimi ve ham protein verimi açısından genotipler arasında tespit edilen farklılıkların istatistiksel olarak önemli (p<0.01), ham protein, ADF, NDF ve sindirilebilir kuru madde oranları ile nispi yem değeri açısından ise genotipler arasında tespit edilen farklılıkların istatistiksel olarak önemsiz olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak incelenen özellikler açısından Tarım, Hilal, Peschanyj ve Lütfibey genotiplerinin Bingöl ili koşullarında ön plana çıktığı belirlenmiştir.
Ham protein Yem verimi Yem kalitesi Sindirilebilirlik Biplot
This research was carried out for two years between 2017-2018 to determine the high yield and quality sainfoin genotypes for Bingöl Province. A total of 13 genotypes were used as plant materials, two of which were registered cultivars (Lutfibey, Peschanyj 1251), six candidate cultivars (Emre, Hilal, Fatih, Mehmetalibey, Koc 1461, Yunus) and five were populations (Genc, Adakli, Yedisu, Ankara, Tarim). In the study forage yields, dry matter yields, crude protein ratios, crude protein yields, ADF (acid detergent fiber) ratios, NDF (neutral detergent fiber) ratios, digestible dry matter ratios and relative feed values of genotypes were investigated. As the average of two years of the genotypes; the forage yield was 1832±60 kg da-1, the dry matter yield was 576±20 kg da-1, the crude protein rate was 16.4±0.3%, the crude protein yield was 95.3±3.9 kg da-1, the ADF rate was 31.2±0.5%, the NDF rate was 43.8±0.6%, the digestible dry matter rate was 64.6±0.4% and the relative feed value was obtained as 139±2.3. According to two years data in the study, the differences between genotypes were found statistically significant (p<0.01) in terms of forage yield, dry matter yield and crude protein yield, but the differences between genotypes were found to be statistically insignificant in terms of crude protein, ADF, NDF and digestible dry matter ratios and relative feed value. As a result, it was determined that Tarim, Hilal, Peschanyj and Lutfibey genotypes came to the fore in the conditions of Bingöl Province in terms of the examined characteristics.
Crude protein Forage yield Forage quality Biplot Digestibility
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 10 Nisan 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 8 Mart 2022 |
Kabul Tarihi | 13 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023Cilt: 26 Sayı: 3 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.