Bu araştırmada üç farklı kırmızı şarabın toplam fenolik bileşik, toplam monomerik antosiyanin ve antioksidan kapasitelerinin belirlenmesi ve birbirleri ile ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada fermantasyonlarını tamamlamış Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon şaraplarının toplam fenolik bileşik, toplam monomerik antosiyanin ve ABTS, DPPH, FRAP ve ORAC yöntemleri ile antioksidan kapasiteleri belirlenmiş, sonuçların birbirleri ile korelasyonları incelenmiştir. Kırmızı şarapların toplam fenolik bileşik düzeyleri 2874 ile 3451 mg GAE L-1, toplam monomerik antosiyanin düzeyleri 305-357 mg L-1 aralıklarında değişen seviyelerde ölçülmüştür. Antioksidan kapasite düzeylerinin sırası ile ABTS, DPPH, ORAC ve FRAP yöntemlerine göre 32.74-35.83 μmol troloksmL-1; 14.98-19.21 μmol troloks mL-1; 25.93-29.07 μmol troloks mL-1; 28.12-36.05 μmol troloksmL-1 düzeylerinde olduğu tespit edilmiştir. ORAC yöntemi dışında incelenen bütün parametreler birbirleri ile ilişkili bulunmuştur. Araştırmada incelenen kırmızı şarapların fenolik bileşik ve antioksidan kapasiteleri yüksek olmakla birlikte, antioksidan kapasite tayini amaçlı ORAC yöntemi dışındaki yöntemlerin birbirleri ile değişebilir ve karşılaştırılabilir oldukları sonucuna varılmıştır.
Antioksidan kapasite Kırmızı şarap Toplam fenolik bileşik Toplam monomerik antosiyanin
Şarapları temin ettiğimiz Chateau Kalpak firmasından Buket Yıldız ve Bülent Kalpak’a teşekkürlerimizi sunarız.
In this study, it was aimed to determine the total phenolic compound, total monomeric anthocyanin and antioxidant capacities of three different red wines and to examine their relationship with each other. The total phenolic compounds, total monomeric anthocyanins and antioxidant capacities of Merlot, Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon wines that have completed their fermentation were determined by ABTS, DPPH, FRAP, and ORAC methods, and the correlation levels of the results were estimated. The total phenolic compound levels of red wines were measured at levels ranging from 2874 to 3451 mg GAE L-1, and total monomeric anthocyanin levels ranged between 305-357 mg L-1. Antioxidant capacity levels were 32.74-35.83 µmol troloxmL-1; 14.98-19.21 µmol trolox mL-1; 25.93-29.07 µmol troloxmL-1; 28.12-36.05 µmol trolox mL-1 according to ABTS, DPPH, ORAC, and FRAP methods, respectively. All the parameters studied were related to each other except the ORAC method. In addition to the phenolic compound and antioxidant capacities of the red wines examined in our study are high, it has been concluded that the methods other than the ORAC method for determining antioxidant capacity are different and comparable with each other.
Antioxidant capacity Red wine Total phenolic content Total monomeric anthocyanin
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 15 Mayıs 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2023 |
Gönderilme Tarihi | 5 Nisan 2022 |
Kabul Tarihi | 2 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023Cilt: 26 Sayı: 4 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.