Safflower (Carthamus tinctorius L.), a member of the Asteraceae family, is an important plant grown in the world as a source of vegetable oil. In addition, it is a versatile crop that is also used as biodiesel, animal feed, spice, dye, and medicinal plant. In this study, SRAP markers were used to determine the genetic diversity and relationships between four local and three registered safflower cultivars for use in cross-breeding programs. The twelve primer combinations yielded a total of 101 bands, including 33 polymorphic bands. The level of polymorphism of SRAP markers which were represented by the average number of total bands (NTB) (8.4), the average number of polymorphic bands (NPB) (2.8), polymorphic band ratios (PBR%) (34.5%), resolving power (RP) (1.48), effective multiplex ratio (EMR) (1.17), and marker index (MI) (0.43) was low. Conversely, polymorphism information content (PIC) (0.35), Nei’s gene diversity (h) (0.36) and Shannon's information index (I) (0.55) showed a significant genetic variation in the safflower genotypes studied. The polymorphism information content of the SRAP primer combinations used in the study ranged from 0.24 to 0.46, with an average of 0.35. Genetic similarity was calculated according to Dice similarity and varied from 0.12 to 0.92, with a mean genetic similarity (GS) of 0.58. The cophenetic correlation between the Dice similarity matrix and corresponding dendrogram obtained by SRAP (r = 0.95) revealed very good compliance. The genetically close genotypes were Remzibey05 - TR64702 and TR49119 - TR42630 (GS=0.91). Also, Dinçer5-118 and Yenice5-38 were the most genetically distant varieties (GS=0.12). Dinçer5-118 was very different from other genotypes (GS=0.29).
Safflower Carthamus tinctorius SRAP markers Genetic diversity DNA fingerprint
Ege Üniversitesi
Yok
Laboratory analysis of this research was conducted at Ege University Application and Research Centre of Seed Technology (TOTEM). I am grateful to Prof. Dr. Hulya İLBİ for giving me this opportunity.
Asteraceae familyasının bir üyesi olan aspir (Carthamus tinctorius L.), bitkisel yağ kaynağı olarak dünyada yetiştirilen önemli bir bitkidir. Ayrıca biyodizel, hayvan yemi, baharat, boya ve tıbbi bitki olarak da kullanılan çok yönlü bir bitkidir. Bu çalışmada, melezleme programlarında kullanılmak üzere dört yerel ve üç tescilli aspir çeşidi arasındaki genetik çeşitliliği ve ilişkileri belirlemek için SRAP markörleri kullanılmıştır. On iki primer kombinasyonu, 33 polimorfik bant olmak üzere toplam 101 bant vermiştir. Primer başına düşen ortalama bant sayısı (NTB) (8.4), ortalama polimorfik bant sayısı (NPB) (2.8), polimorfik bant oranı (%PBR) (%34.5), çözümleme gücü (RP) (1.48), efektif multipleks oranı (EMR) (1.17) ve marker indeksi (MI) (0.43) ile incelenen SRAP markörlerinin polimorfizm seviyesi düşük bulunmuştur. Aksine, polimorfizm bilgi içeriği (PIC) (0.35), Nei'nin gen çeşitliliği (h) (0.36) ve Shannon'ın bilgi indeksi (I) (0.55), çalışılan aspir genotiplerinde önemli bir genetik varyasyon göstermiştir. Çalışmada kullanılan SRAP primer kombinasyonlarının polimorfizm bilgi içeriği (PIC) 0.24 ile 0.46 arasında değişmiş olup, ortalama 0.35 olarak tespit edilmiştir. Dice’ın benzerlik katsayısına göre hesaplanan genetik benzerlik, 0.12 ile 0.92 arasında değişmiş ve ortalama genetik benzerlik (GS) 0.58 olarak belirlenmiştir. Dice benzerlik matrisi ile SRAP tarafından elde edilen dendrogram arasındaki kofenetik korelasyon (r = 0.95) çok iyi bir uyumu ortaya çıkarmıştır. Genetik olarak en yakın çeşitler Remzibey05- TR64702 ve TR49119- TR42630 (GS=0.91) olmuştur. Dinçer5-118 ve Yenice5-38 tescilli çeşitler genetik olarak en uzak çeşitler olarak bulunmuştur. (GS=0.12). Ayrıca Dinçer5-118 diğer çeşitlerden genetik olarak çok farklı olarak belirlenmiştir. (GS=0.29).
Aspir Carthamus tinctorius SRAP belirteçleri Genetik çeşitlilik DNA parmak izi
Yok
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Yok |
Erken Görünüm Tarihi | 14 Haziran 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 30 Ağustos 2022 |
Kabul Tarihi | 9 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023Cilt: 26 Sayı: 6 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.