Bitki türleri birçok ikincil metabolit içerir ve içermiş oldukları bu bileşikler türden türe farklılık göstermektedir. Bitkilerin ikincil metabolitlerinin konsantrasyonlarındaki bu farklılıkların sağlık üzerinde farklı etkileri vardır. Bitkilerin antioksidan ve antibakteriyel etkileri üzerine yapılan çalışmalar günümüzde yeniden önem kazanmaktadır. Özellikle mevcut bazı antibiyotiklerin olumsuz etkileri ve sürekli olarak artan bakteriyel direnç, yeni ve doğal antimikrobiyal ajan arayışına neden olmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'de doğal olarak yayılış gösteren Marrubium bourgaei Boiss, Glaucium alakirensis Aykurt, K.Yıldız & A.Özçandır ve Peucedanum alpinum B.L.Burtt & Davis türlerinin toprak üstü kısımlarından metanol, etanol, etil asetat, aseton ve kloroform kullanılarak ekstraktlar elde edilmiştir. Bu ekstraktların antioksidan aktiviteleri DPPH (2,2 Difenil-1-pikrihidrazil) ve ABTS (2,2' azino-bis(3-etilbenz-tiazolin-6-sülfonik-asit)) yöntemleriyle, toplam fenolik madde içerikleri Folin-Ciocalteu yöntemiyle, toplam flavonoid madde içerikleri ise alüminyum klorür kolorimetrik yöntemi ile belirlenmiştir. Ayrıca elde edilen bu bitkisel ekstraktların antibakteriyel aktiviteleri disk difüzyon yöntemi kullanılarak on bakteri için değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, bitkilerin metanol, etanol ve aseton ekstraktları diğer ekstraktlarından daha yüksek antioksidan aktivite, toplam fenolik ve flavonoid madde içeriğine sahiptir. Ancak, M. bourgaei'nin toplam flavonoid madde içeriği etil asetat ekstraktında daha yüksek bulunmuştur. Ekstraktların antibakteriyel aktiviteleri değerlendirildiğinde, P. alpinum'da etanol, kloroform ve etil asetat, M. bourgaei'de kloroform, G. alakirensis'de ise metanol, kloroform ve etil asetat ekstraktları diğer ekstraktlara göre daha fazla bakteriye karşı etkilidir. Gerçekleştirilen bu çalışma, kullanılan bu üç bitkinin beş farklı ekstraktının toplam fenolik madde içeriğini, toplam flavonoid madde içeriğini, antioksidan aktivitelerini ve antibakteriyel aktivitelerini değerlendiren ve karşılaştıran ilk çalışmadır.
Antibakteriyel-antioksidan aktivite Glaucium alakirensis Marrubium bourgaei Peucedanum alpinum Fenolik-Flavonoid içerik
Bu makale etik kurul kararı gerektiren çalışmalar içermemektedir
Plant species contain many secondary metabolites, and these compounds differ from species to species. These differences in the concentrations of these compounds have many health implications. Today, studies on plants' antioxidant and antibacterial effects are gaining importance. In particular, the adverse effects of some existing antibiotics and the constant development of bacterial resistance are leading to the search for new natural antimicrobial agents. In this study, methanol, ethanol, ethyl acetate, acetone, and chloroform extracts were obtained from the aerial parts of Marrubium bourgaei Boiss and Glaucium alakirensis Aykurt, K.Yıldız & A.Özçandır, and Peucedanum alpinum B.L.Burtt & Davis, species which are naturally distributed in Türkiye. The antioxidant activity of the extracts was determined by the DPPH (2,2 Difenil-1-pikrihidrazil) and ABTS (2,2' azino-bis(3-ethylbenz-thiazoline-6-sulfonic-acid)) methods, the total phenolic content by Folin-Ciocalteu method, the total flavonoid content by aluminium chloride colorimetric method, and the antibacterial activity against ten bacteria by the disc diffusion method. According to the results, methanol, ethanol, and acetone extracts had higher antioxidant activity, total phenolic, and total flavonoid contents than other extracts. However, the total flavonoid content of M. bourgaei was higher in the ethyl acetate extract. When evaluated for their antibacterial activity, ethanol, chloroform, and ethyl acetate in P. alpinum, chloroform in M. bourgaei, and methanol, chloroform, and ethyl acetate in G. alakirensis extracts showed antibacterial activity against more bacteria than others. This is the first study to evaluate and compare the total phenolic and flavonoid content, and antioxidant and antibacterial activities of 5 different extracts of these plants.
Antibacterial-antioxidant activity Glaucium alakirensis Marrubium bourgaei Peucedanum alpinum Phenolic-flavonoid content
Not required
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bitki Biyokimyası, Mikrobiyoloji (Diğer), Tıbbi ve Aromatik Bitkiler |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 15 Ağustos 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 7 Kasım 2024 |
Gönderilme Tarihi | 10 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 14 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024Cilt: 27 Sayı: 6 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.