Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kars İlinde Turistlerin Et Tüketim Tercihlerinin Belirlenmesi

Yıl 2024, Cilt: 27 Sayı: Ek Sayı 1 (Suppl 1), 254 - 262
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1420817

Öz

Bu çalışma, çok sayıda kaz üretimi, kültür ve tarih turizmi ile tanınan Kars'ta yerel halkın ve turistlerin et tüketim tercihlerini anlamayı amaçlamıştır. Orantılı örnekleme yoluyla 250 tüketiciyle görüşülen verileri analiz etmek için AHP yöntemi kullanılmıştır. Ziyaretçilerin en çok tercih ettiği et türü %29,18 ile balık olurken, bunu %26,41 ile tavuk eti, %24,64 ile kırmızı et ve %19,77 ile kaz eti takip etmiştir. Kars'ta et tüketiminde en önemli kriterlerin lezzet (%27,08), fiyat (%23,97), ulaşım kolaylığı (%19,47), besin içeriği (%18,18) ve koku (%12,20) olduğu tespit edilmiştir. Lezzet açısından tüketiciler ilk tercih olarak balığı, ikinci tercih olarak ise kaz etini tercih ettiğini, uygun fiyat açısından ise tavuk ilk tercih olurken, onu balık takip etmektedir. Besin değeri ve güvenme kriter olunca balık ve kaz eti tercihte ilk iki sırayı oluşturmaktadır. Koku açısından balık ve kaz eti en önemli tercihler arasındadır. Çıldır Gölü'nden besin değeri yüksek olan organik balıklara olan talep diğer et türlerine göre daha fazladır. Tavuk ve balığın uygun fiyatlı olması da tüketicilerin bu et türlerine yönelik tercihlerini etkiliyor. Ancak kırmızı et ve tavuğa bağlılık, beslenme ve güvenlik endişeleri açısından düşük kalmaktadır. Üreticilerin, tüketicilerin ve restoranların ekonomik durumlarının iyileştirilmesi için balığa erişimin kolaylaştırılması, kırmızı ve beyaz ete olan güvenin ve beslenme algısının artırılması, kaz eti fiyatlarının daha uygun hale getirilmesi gerekiyor. Bu, et ürünleri tüketiminin artmasına ve hizmet fırsatlarının iyileşmesine yol açacaktır

Kaynakça

  • Adamski M., Wencek E. (2012). Młoda polska gęś owsiana. Tuszki i elementy młodej polskiej gęsi owsianej. Zeszyt Branżowy Systemu Gwarantowanej Żywności QAFP. Materiały szkoleniowe dla producentów drobiu rzeźnego i zakładów drobiarskich. Wyd. KRD-IG, Warszawa
  • Adamski, M., Kuzniacka, J., & Milczewska, N. (2017). Preferences of consumers for choosing poultry meat. Pol. J. Natur. Sci, 32(2), 261-271.
  • Agcakale, F. (2018). Kırmızı Et Talep Tahmini: Erzurum Ili Üzerine Bir Uygulama. (Tez No 531576). [Yüksek Lisans Tezi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat ABD]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Akçay, A., Sarıözkan, S., & Serhat, A.L. (2018). Akademik personelin et tüketim tercihlerinin analitik hiyerarşi prosesi ile değerlendirilmesi. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 89(1), 11-24.
  • Akçay, Y., & Vatansever, Ö. (2013). Kırmızı et tüketimi üzerine bir araştırma: kocaeli ili kentsel alan örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(1), 43-60.
  • Akın, Y., & Çelen, M. F. (2020). Using of bee pollen powder to breeder japanese quails diets and effects on hatching egg quality characteristics and hatching results. Medical Sciences and Biotechnology Book, 169.
  • Ashitey, E. (2019). Fish and seafood report. global agricultural information network. http://agriexchange.apeda.gov.in/MarketReport/Reports/Fish_and_Seafood_Report_Accra_Ghana_3- 8-2019.pdf (accessed on 11 October 2020).
  • Becker, T. (2000). Consumer perception of fresh meat quality: a framework for analysis, British Food Journal, 102(2), 158-176.
  • Biermann, G., & Rau, H. (2020). The meaning of meat: (Un) sustainable eating practices at home and out of home. Appetite, 153, 104730. https://doi.org/ 10.1016/j.appet.2020.104730 (accessed on 11 October 2020).
  • Boada, L.D., Henríquez-Hernández, L.A., and Luzardo, O.P. (2016). The impact of red and processed meat consumption on cancer and other health outcomes: epidemiological evidences. Food and Chemical Toxicology, 92, 236-244.
  • Buzała, M., Adamski, M., & Janicki, B. (2014). Characteristics of performance traits and the quality of meat and fat in polish Oat Geese. World's Poultry Science Journal, 70(3), 531-542.
  • Çelik, Ş. (2012). Türkiye’de kırmızı et üretiminin box-jenkins yöntemiyle modellenmesi ve üretim projeksiyonu. Hayvansal Üretim, 53(2), 32-39.
  • Ercan, U., & Irmak, S. (2018). Lojistik regresyon analizi kullanılarak kanatlı hayvan eti tüketimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(2), 9-18.
  • FAOSTAT, (2024). Production of Animal Products. Food Agricultural Organization. http://www. fao.org/faostat/en/#home (accessed on 30 March 2024).
  • Geldenhuys, G., Hoffman, L.C., & Muller, M. (2014). Sensory profiling of Egyptian Goose (alopochen aegyptiacus) meat. Food Research International, 64, 25-33.
  • Gündüz, S., Dölekoğlu, C.Ö., & Say, D. (2019). Kaz eti tüketim tercihleri ve ikame ürünlerle duyusal analiz. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 16: 32-40.
  • İlgü, E., & Güneş, H. (2002). Siyah-alaca irkından erkek sığırların özel işletme koşullarındaki besi performansları üzerinde araştırmalar. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 28(2), 313-335.
  • Kara, M.A., Tekeli, A., & Mikail, N. (2020). Üniversite öğrencilerinin tavuk eti tüketim alışkanlıkları: siirt üniversitesi örneği. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 7(3), 327-336.
  • Karacan, R. (2017). Türkiye’de kırmızı et talebinin, beyaz et tüketimi ve gelir dağılımı açısından değerlendirilmesi. Finans Politik ve Ekonomik Yorumlar, 630, 67-73.
  • Kearney, J. (2010). Food consumption trends and drivers. philosophical transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 365(1554), 2793-2807.
  • Keskin, B., & Demirbaş, N. (2012). Türkiye'de kanatlı eti sektöründe ortaya çıkan gelişmeler: sorunlar ve öneriler. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1), 117-130.
  • Kozák, J. (2021). Goose production and goose products. World's Poultry Science Journal, 77(2), 403-414.
  • Kuber, S.S., Bharsakade, R.S., & Ramesh, K. (2017). Analytical hierarchy process (AHP) for selection of residential place. International Journal of Industrial Engineering Research and Development, 8(1), 1-8.
  • Küçükkömürler, S., & Koluman, A. (2021). Tüketicilerin sakatat tüketimi ve tercihi. Journal of Recreation and Tourism Research, 8(1), 120-143.
  • Kwong, C.K., & Bai, H. (2002). A fuzzy AHP approach to the determination of importance weights of customer requirements in quality function deployment. Journal of Intelligent Manufacturing, 13(5), 367-377.
  • Liu B.Y., Wang, Z.Y., Yang, H.M., Wang, J.M. Xu, D., Zhang, R., and Wang, Q. (2011). Influence of rearing system on growth performance, carcass traits, and meat quality of Yangzhou. Poultry Science, 90(3), 653-659.
  • MEGEP, (2011).Yiyecek içecek hizmetleri, Türk Mutfağına Özgü Et ve Sakatat Yemekleri, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, 811ORK057, Ankara.
  • Miran, B. (2007). Temel İstatistik. Ders Kitabı, ISBN:975-93088-00, İzmir.
  • Newbold, P. (1995). Statistics for Business and Economics, Prentice-Hall International, New Jersey.
  • Nowak M., & Trziszka T. (2010). Consumer behaviour on the poultry meat market. Żywność Nauka Technologia Jakość, 1(68), 114-122.
  • Onurlubaş, E., Gökhan Doğan, H., & Gürler, A.Z. (2015). Türkiye’de ev dışı gıda tüketimin durumu ve tüketici eğilimleri. Journal of International Social Research, 8(38), 917-925.
  • Oral, H.H., & Ak, İ. (2020). Doğu anadolu bölgesinde organik kaz eti üretim olanakları. Hayvansal Üretim, 61(2): 151-156.
  • Özyürek, S., Çebi, K., Türkyılmaz, D., Esenbuğa, N., Dağdelen, Ü., & Yaprak, M. (2019). Erzincan ilinde kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin ithal kırmızı ete bakış açılarının değerlendirilmesi. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12(1), 263-273.
  • Süren, T., & Küçükkömürler, S. (2018). Meat consumption away from home. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6(3), 39-52.
  • Taşçı, F. (2019). Et ve işlenmiş et tüketiminin halk sağlığına etkileri. Bilge International Journal of Science and Technology Research, 3(2), 231-245.
  • Taşkın, T., Engindeniz, S., Gbadamonsi, A.A., Kandemir, Ç., & Koşum, N. (2020). Gençlerin kırmızı et tüketim tercihlerinin analizi: ege üniversitesi öğrencileri örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 57(1), 63-72.
  • TURKSTAT (2024). Production of Animal Products. Turkish Statistical Institute. https://data. tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Hayvansal-Uretim-Istatistikleri-2023-49681 (accessed on 30 March 2024).
  • Uzundumlu, A.S. (2017). Determining fish consumption behaviour among households and the most suitable type of fish in Erzurum province. Iranian Journal of Fisheries Sciences, 16(2), 684-697.
  • Uzundumlu, A.S., Ertek, N., & Kurtoğlu, S. (2019). Erzurum ilinde tüketilen en uygun elma çeşidinin belirlenmesi. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(2), 245-264.
  • Uzundumlu, A.S., Işık, H.B., & Kırlı, M.H. (2011). İstanbul ili küçük çekmece ilçesinde en uygun et tipinin belirlenmesi. Alınteri Ziraai Bilimler Dergisi, 21(B), 40-48.
  • Uzundumlu, A.S. and Dilli, M. (2023) Estimating chicken meat productions of leader countries for 2019-2025 years. Ciência Rural 53(2), 1-12.
  • Uzundumlu, A.S. (2011). Erzurum İlinde İşlenmiş ve İşlenmemiş İçme Sütü Tüketim Davranışlarının İncelenmesi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Türkiye.
  • Wolk, A. (2017). Potential health hazards of eating red meat. Journal of Internal Medicine, 281(2), 106-122.
  • Yaralıoğlu, K. (2001). Performans değerlendirmede analitik hiyerarşi proses, Dokuz Eylül İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16(1), 129-142.
  • Zhang, X. (2004). An evaluation of factors influencing away-from-home consumption of crawfish in the Gulf Region. (Unpublished doctoral dissertation). University of Florida.

Determining the Meat Consumption Preferences of Tourists in the Kars Province

Yıl 2024, Cilt: 27 Sayı: Ek Sayı 1 (Suppl 1), 254 - 262
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1420817

Öz

This study aimed to understand the meat consumption preferences of local people and tourists in Kars, which is known for its high-goose production and cultural and historical tourism. The AHP method was used to analyze the data, with 250 consumers interviewed through proportional sampling. Fish was the top preferred meat type for 29.18% of visitors, followed by chicken meat (26.41%), red meat (24.64%), and goose meat (19.77%). The most important criteria for meat consumption in Kars were taste (27.08%), price (23.97%), ease of transportation (19.47%), nutritional content (18.18%), and smell (12.20%). In terms of taste, consumers prefer fish as their first choice, followed by goose meat as their second choice. In terms of affordability, chicken and fish are the first choices, followed by fish. They prefer fish and goose meat for their nutritional and safety value. In terms of smell, fish and goose meat are among the most important choices. The demand for organic fish with higher nutritional value from Çıldır Lake is higher than other types of meat. The affordability of chicken and fish also influences consumers' preferences for these meat types. However, loyalty to red meat and chicken remains low in terms of nutrition and safety. To enhance the economic conditions for producers, consumers, and restaurants, it is crucial to streamline the availability of fish, enhance trust and perception of the nutritional value of red and white meat, and make goose meat more cost-effective. This will lead to increased consumption of meat products and improved service opportunities.

Kaynakça

  • Adamski M., Wencek E. (2012). Młoda polska gęś owsiana. Tuszki i elementy młodej polskiej gęsi owsianej. Zeszyt Branżowy Systemu Gwarantowanej Żywności QAFP. Materiały szkoleniowe dla producentów drobiu rzeźnego i zakładów drobiarskich. Wyd. KRD-IG, Warszawa
  • Adamski, M., Kuzniacka, J., & Milczewska, N. (2017). Preferences of consumers for choosing poultry meat. Pol. J. Natur. Sci, 32(2), 261-271.
  • Agcakale, F. (2018). Kırmızı Et Talep Tahmini: Erzurum Ili Üzerine Bir Uygulama. (Tez No 531576). [Yüksek Lisans Tezi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat ABD]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  • Akçay, A., Sarıözkan, S., & Serhat, A.L. (2018). Akademik personelin et tüketim tercihlerinin analitik hiyerarşi prosesi ile değerlendirilmesi. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 89(1), 11-24.
  • Akçay, Y., & Vatansever, Ö. (2013). Kırmızı et tüketimi üzerine bir araştırma: kocaeli ili kentsel alan örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(1), 43-60.
  • Akın, Y., & Çelen, M. F. (2020). Using of bee pollen powder to breeder japanese quails diets and effects on hatching egg quality characteristics and hatching results. Medical Sciences and Biotechnology Book, 169.
  • Ashitey, E. (2019). Fish and seafood report. global agricultural information network. http://agriexchange.apeda.gov.in/MarketReport/Reports/Fish_and_Seafood_Report_Accra_Ghana_3- 8-2019.pdf (accessed on 11 October 2020).
  • Becker, T. (2000). Consumer perception of fresh meat quality: a framework for analysis, British Food Journal, 102(2), 158-176.
  • Biermann, G., & Rau, H. (2020). The meaning of meat: (Un) sustainable eating practices at home and out of home. Appetite, 153, 104730. https://doi.org/ 10.1016/j.appet.2020.104730 (accessed on 11 October 2020).
  • Boada, L.D., Henríquez-Hernández, L.A., and Luzardo, O.P. (2016). The impact of red and processed meat consumption on cancer and other health outcomes: epidemiological evidences. Food and Chemical Toxicology, 92, 236-244.
  • Buzała, M., Adamski, M., & Janicki, B. (2014). Characteristics of performance traits and the quality of meat and fat in polish Oat Geese. World's Poultry Science Journal, 70(3), 531-542.
  • Çelik, Ş. (2012). Türkiye’de kırmızı et üretiminin box-jenkins yöntemiyle modellenmesi ve üretim projeksiyonu. Hayvansal Üretim, 53(2), 32-39.
  • Ercan, U., & Irmak, S. (2018). Lojistik regresyon analizi kullanılarak kanatlı hayvan eti tüketimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(2), 9-18.
  • FAOSTAT, (2024). Production of Animal Products. Food Agricultural Organization. http://www. fao.org/faostat/en/#home (accessed on 30 March 2024).
  • Geldenhuys, G., Hoffman, L.C., & Muller, M. (2014). Sensory profiling of Egyptian Goose (alopochen aegyptiacus) meat. Food Research International, 64, 25-33.
  • Gündüz, S., Dölekoğlu, C.Ö., & Say, D. (2019). Kaz eti tüketim tercihleri ve ikame ürünlerle duyusal analiz. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 16: 32-40.
  • İlgü, E., & Güneş, H. (2002). Siyah-alaca irkından erkek sığırların özel işletme koşullarındaki besi performansları üzerinde araştırmalar. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 28(2), 313-335.
  • Kara, M.A., Tekeli, A., & Mikail, N. (2020). Üniversite öğrencilerinin tavuk eti tüketim alışkanlıkları: siirt üniversitesi örneği. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 7(3), 327-336.
  • Karacan, R. (2017). Türkiye’de kırmızı et talebinin, beyaz et tüketimi ve gelir dağılımı açısından değerlendirilmesi. Finans Politik ve Ekonomik Yorumlar, 630, 67-73.
  • Kearney, J. (2010). Food consumption trends and drivers. philosophical transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 365(1554), 2793-2807.
  • Keskin, B., & Demirbaş, N. (2012). Türkiye'de kanatlı eti sektöründe ortaya çıkan gelişmeler: sorunlar ve öneriler. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1), 117-130.
  • Kozák, J. (2021). Goose production and goose products. World's Poultry Science Journal, 77(2), 403-414.
  • Kuber, S.S., Bharsakade, R.S., & Ramesh, K. (2017). Analytical hierarchy process (AHP) for selection of residential place. International Journal of Industrial Engineering Research and Development, 8(1), 1-8.
  • Küçükkömürler, S., & Koluman, A. (2021). Tüketicilerin sakatat tüketimi ve tercihi. Journal of Recreation and Tourism Research, 8(1), 120-143.
  • Kwong, C.K., & Bai, H. (2002). A fuzzy AHP approach to the determination of importance weights of customer requirements in quality function deployment. Journal of Intelligent Manufacturing, 13(5), 367-377.
  • Liu B.Y., Wang, Z.Y., Yang, H.M., Wang, J.M. Xu, D., Zhang, R., and Wang, Q. (2011). Influence of rearing system on growth performance, carcass traits, and meat quality of Yangzhou. Poultry Science, 90(3), 653-659.
  • MEGEP, (2011).Yiyecek içecek hizmetleri, Türk Mutfağına Özgü Et ve Sakatat Yemekleri, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, 811ORK057, Ankara.
  • Miran, B. (2007). Temel İstatistik. Ders Kitabı, ISBN:975-93088-00, İzmir.
  • Newbold, P. (1995). Statistics for Business and Economics, Prentice-Hall International, New Jersey.
  • Nowak M., & Trziszka T. (2010). Consumer behaviour on the poultry meat market. Żywność Nauka Technologia Jakość, 1(68), 114-122.
  • Onurlubaş, E., Gökhan Doğan, H., & Gürler, A.Z. (2015). Türkiye’de ev dışı gıda tüketimin durumu ve tüketici eğilimleri. Journal of International Social Research, 8(38), 917-925.
  • Oral, H.H., & Ak, İ. (2020). Doğu anadolu bölgesinde organik kaz eti üretim olanakları. Hayvansal Üretim, 61(2): 151-156.
  • Özyürek, S., Çebi, K., Türkyılmaz, D., Esenbuğa, N., Dağdelen, Ü., & Yaprak, M. (2019). Erzincan ilinde kırmızı et tüketim alışkanlıkları ve tüketicilerin ithal kırmızı ete bakış açılarının değerlendirilmesi. Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12(1), 263-273.
  • Süren, T., & Küçükkömürler, S. (2018). Meat consumption away from home. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6(3), 39-52.
  • Taşçı, F. (2019). Et ve işlenmiş et tüketiminin halk sağlığına etkileri. Bilge International Journal of Science and Technology Research, 3(2), 231-245.
  • Taşkın, T., Engindeniz, S., Gbadamonsi, A.A., Kandemir, Ç., & Koşum, N. (2020). Gençlerin kırmızı et tüketim tercihlerinin analizi: ege üniversitesi öğrencileri örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 57(1), 63-72.
  • TURKSTAT (2024). Production of Animal Products. Turkish Statistical Institute. https://data. tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Hayvansal-Uretim-Istatistikleri-2023-49681 (accessed on 30 March 2024).
  • Uzundumlu, A.S. (2017). Determining fish consumption behaviour among households and the most suitable type of fish in Erzurum province. Iranian Journal of Fisheries Sciences, 16(2), 684-697.
  • Uzundumlu, A.S., Ertek, N., & Kurtoğlu, S. (2019). Erzurum ilinde tüketilen en uygun elma çeşidinin belirlenmesi. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(2), 245-264.
  • Uzundumlu, A.S., Işık, H.B., & Kırlı, M.H. (2011). İstanbul ili küçük çekmece ilçesinde en uygun et tipinin belirlenmesi. Alınteri Ziraai Bilimler Dergisi, 21(B), 40-48.
  • Uzundumlu, A.S. and Dilli, M. (2023) Estimating chicken meat productions of leader countries for 2019-2025 years. Ciência Rural 53(2), 1-12.
  • Uzundumlu, A.S. (2011). Erzurum İlinde İşlenmiş ve İşlenmemiş İçme Sütü Tüketim Davranışlarının İncelenmesi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Türkiye.
  • Wolk, A. (2017). Potential health hazards of eating red meat. Journal of Internal Medicine, 281(2), 106-122.
  • Yaralıoğlu, K. (2001). Performans değerlendirmede analitik hiyerarşi proses, Dokuz Eylül İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16(1), 129-142.
  • Zhang, X. (2004). An evaluation of factors influencing away-from-home consumption of crawfish in the Gulf Region. (Unpublished doctoral dissertation). University of Florida.
Toplam 45 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Tarımsal Yönetimde Pazarlama, Tarım Ekonomisi (Diğer)
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

Adem Aksoy 0000-0003-4342-9272

Ahmet Semih Uzundumlu 0000-0001-9714-2053

Erken Görünüm Tarihi 15 Eylül 2024
Yayımlanma Tarihi
Gönderilme Tarihi 16 Ocak 2024
Kabul Tarihi 29 Mayıs 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024Cilt: 27 Sayı: Ek Sayı 1 (Suppl 1)

Kaynak Göster

APA Aksoy, A., & Uzundumlu, A. S. (2024). Determining the Meat Consumption Preferences of Tourists in the Kars Province. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 27(Ek Sayı 1 (Suppl 1), 254-262. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1420817

21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149