Klorofil konsantrasyonu yaprağın fotosentez yapma yeteneğinin bir ölçüsüdür. Bu bitkilerin fizyolojik durumunu ilerletmek için önemlidir. SPAD metreler tarafından sıklıkla yaprak klorofil konsantrasyonunun hızlı bir şekilde tahmin edilebilmektedir. SPAD metreler bitki türlerinin büyüme koşullarındaki değişiklikler dikkate alınarak yaprak klorofil içeriğini doğru bir şekilde ölçmek için kullanılabilirler. Bu çalışmanın amacı, salamura için üzüm yapraklarındaki SPAD değerlerinden klorofil (a*, b*) ve L* (Parlaklık) seviyelerini iki farklı asma büyüme aşaması olan çiçeklenme ve tane tutma sırasında hesaplamaktır. Bu çalışmada, Narince x Isabella kombinasyonundan 189, Narince x Kishmish Vatkana kombinasyonundan 39, Narince x Regent kombinasyonundan ise 218 bitki kullanılmıştır. Ayrıca, yerel gen kaynaklarımızdan Narince, Künefi, Erciş, Dökülgen, Fenerit, Hatun Parmağı, Horoz Karası, Muhammedi, Karaerik ve Vakkas üzüm çeşitleri ile küllemeye duyarlı olarak bilinen Italia ve Kyoho çeşitleri dahil edilmiştir. Bu çalışmada, klorofil içeriği (L*, a* ve b* konsantrasyonları için) çiçeklenmeden tane tutumuna istatistiksel olarak azalmıştır. Genotipler ve dönemler hem ana faktör hemde etkileşim faktörleri için farklılıklar göstermektedir. Burada bildirilen çalışma hibrit ve kültür asması çeşitleri arasında, klorofil a*/b* oranının farklılaştırıldığını göstermektedir. Çalışmanın sonuçlarına göre, L*, a* ve b* konsantrasyonları çiçeklenmeden tane tutumu evresine doğru azalmıştır. Bu çalışma, bitki türlerindeki çeşitli gelişim evrelerinin yaprak klorofil içeriği ile SPAD okumaları arasındaki bağlantıyı etkileyebileceğini göstermektedir.
Chlorophyll concentration is a measure of the leaf's ability to photosynthesize. It is essential for advancing the physiological state of plants. A rapid estimate of in situ leaf chlorophyll concentration is frequently provided by SPAD meters. When utilizing SPAD meters to accurately quantify leaf chlorophyll content, it is important to consider the variations in growth conditions of vegetation species. This study aimed to calculate the chlorophyll (a*, b*) and L* (Lightness) levels from SPAD values in grape leaves for pickling during two vine different growth stages: blooming and set. In this study, 189 plants from Narince x Isabella combination, 39 plants from Narince x Kishmish Vatkana combination, and 218 plants from Narince x Regent combination were used. In addition, Narince, Künefi, Erciş, Dökülgen, Fenerit, Hatun Parmağı, Horoz Karası, Muhammedi, Karaerik, and Vakkas grape varieties from our local germplasm and Italia and Kyoho varieties known to be susceptible to powdery mildew were included. In this study, chlorophyll content has decreased statistically from flowering to setting for L*, a*, and b* concentration. Analyzing two factors (genotypes and periods) have statistical differences for both main and interactions. The study reported here indicates that a statistical separation ratio of chlorophyll a*/b* was discovered. According to the results of the study, concentrations of L*, a*, and b* decreased from flowering to berry set phases. This study points out that various developmental stages in plant species might affect the link between leaf chlorophyll content and SPAD readings.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Şarapçılık ve Bağcılık |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 1 Mayıs 2025 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 30 Aralık 2024 |
Kabul Tarihi | 16 Nisan 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025Cilt: 28 Sayı: 3 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.