İnsan faaliyetlerinin yol açtığı iklim değişikliği, küresel ısınmayı hızlandırarak küresel ölçekte su kıtlığı ve kuraklığın artmasına neden olmuştur. Türkiye ve Akdeniz havzası gibi bölgelerde değişen iklim modelleri, buğdayın temel bir ürün olduğu tarım gibi kilit sektörleri tehdit etmektedir. Bu çalışmada, Bezostaya-1 ve Karahan-99 adlı iki ekmeklik buğday genotipinin ozmotik stres toleransı, hidroponik koşullar altında süperoksit dismutaz (SOD) enzimleri ve izoenzimleri analiz edilerek araştırılmıştır. Bitkiler, bir kontrol grubu ile birlikte vejetatif ve generatif büyüme aşamalarında ozmotik strese maruz bırakılmıştır. SOD enzim aktiviteleri ve izozim profilleri analiz edilmiştir. Sonuçlar, her iki genotipin ozmotik stres altında farklı Mn-SOD, Cu/Zn-SOD ve Fe-SOD izoenzim aktiviteleri ürettiğini göstermiştir. Cu/Zn-SOD ve Fe-SOD en yüksek aktiviteyi göstererek oksidatif hasarın azaltılmasındaki hayati rollerini vurgulamışlardır. Toplam SOD aktivitesi, özellikle generatif aşamada önemli ölçüde artarak, ozmotik stres altındaki kritik büyüme aşamalarında antioksidan savunma mekanizmalarının önemini vurgulamıştır. Genel olarak çalışma, özellikle değişen iklim koşulları bağlamında buğday genotiplerinin ozmotik strese biyokimyasal olarak nasıl tepki verdiğini anlamanın önemini vurgulamaktadır. Sonuçlar, dayanıklı buğday genotiplerinin geliştirilmesi için değerli bilgiler sağlamaktadır.
Ekmeklik Buğday Ozmotik stres Ozmotik stres mekanizması Süperoksit dismütaz enzim ve izozimleri
20211010
Climate change, driven by human activity, has accelerated global warming, leading to heightened water scarcity and drought globally. In regions like Turkey and the Mediterranean basin, changing climate patterns threaten key sectors such as agriculture, where wheat is a staple crop. This study investigated the osmotic stress tolerance of two bread wheat genotypes, Bezostaya-1 and Karahan-99, by analyzing their superoxide dismutase (SOD) enzymes and isoenzymes under hydroponic conditions. Plants were exposed to osmotic stress at the vegetative and generative growth stages, alongside a control group. SOD enzyme activities and isozyme profiles were analyzed. The results showed that both genotypes produced different activities of Mn-SOD, Cu/Zn-SOD, and Fe-SOD isoenzymes under osmotic stress. Cu/Zn-SOD and Fe-SOD demonstrated peak activity, highlighting their vital role in mitigating oxidative damage. Total SOD activity increased significantly, especially during the generative stage, highlighting the importance of antioxidant defense mechanisms during critical growth phases under osmotic stress. Overall, the study highlights the importance of understanding how wheat genotypes respond biochemically to osmotic stress, particularly in the context of changing climate conditions. The results provide valuable information for the development of resistant wheat genotypes.
Bread wheat Osmotic stress Antioxidant defence mechanisms Superoxide dismutase enzymes and isoenzymes
Superoxide Dismutase and Isozyme Analysis in Some Bread Wheat Genotype Under Osmotic Stress isimli çalışmanın, etik kurul izni gerektirmeyen çalışmalar arasında yer aldığını beyan ederim
Selcuk University Scientific Research Projects Coordination Office
20211010
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bitki Biyokimyası |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 20211010 |
Erken Görünüm Tarihi | 10 Haziran 2025 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 5 Mart 2025 |
Kabul Tarihi | 29 Mayıs 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025Cilt: 28 Sayı: 4 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.