Çalışma, Türkiye'nin Güney Marmara Bölgesindeki süt
üreticilerinin iklim kaynaklı risklere ilişkin algılarını, adaptasyon
stratejilerini ve adaptasyon stratejilerine ilişkin kararlarını etkileyen
faktörleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Veriler, oransal örnekleme yöntemiyle 379 süt üreticisinden toplanmıştır. Anketler Ekim-Aralık 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ve probit model analizi kullanılmıştır. Süt üreticilerinin çoğunluğunun şiddetli fırtınaya ilişkin algısı yüksektir. Yem rasyonunu mevsimsel olarak değiştirmek, süt üreticileri tarafından kullanılan en yaygın adaptasyon stratejisidir. Bu stratejiyi, hayvansal üretim faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, hayvancılık sigortası ve yem bitkilerinin çeşitliliği izlemiştir. Bu adaptasyon stratejileri arasında, yem rasyonun mevsimsel olarak değiştirilmesi, araştırma alanında en çok tercih edilen adaptasyon stratejisi iken yem bitkileri çeşitliliği en az seçilen adaptasyon stratejisi olmuştur. Probit modeli sonuçları, süt üreticilerinin yaşının ve hane büyüklüğünün tüm adaptasyon stratejilerine ilişkin kararlarında negatif ve istatistiksel olarak önemli bir etkisinin olduğunu göstermiştir. Bu çalışmanın sonuçları, çoğu süt üreticisinin sıcaklıklardaki artışı ve yağıştaki azalmayı iklimde gözle görülür değişiklikler olarak algıladığını ortaya koymuştur. İklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle başa çıkmak için az sayıdaki süt üreticisi gelişmiş tarım uygulamalarını kullanmakta ve birçok süt üreticisi basit adaptasyon önlemlerini kullanmaya devam etmektedir. Sonuç olarak, mevcut çalışmanın bulguları tarımsal araştırmalarda politika/karar vericilere, süt hayvancılığında iklim değişikliğinin etkilerine ilişkin uygulamalara ve literatürdeki yeni çalışmalara ışık tutabilir.
Adaptasyon stratejileri Türkiye İklimsel riskler Süt üreticileri Süt sığırcılığı
The study aims to determine dairy farmers' perceptions of
Climate-related risks, their adaptation strategies, and the factors affecting their decisions about adaptation strategies in the Southern Marmara Region of Türkiye. Data was collected from 379 dairy farmers by proportional sampling method. The survey was performed between October and December 2023. Descriptive statistics and probit models were used in the evaluation of the data. The majority of dairy farmers had a high perception of heavy storms. Changing the feed ratio seasonally was the most widespread adaptation strategy employed by dairy farmers. It was followed by diversification of animal production activities (sheep and goat), livestock insurance, and diversity of feed crops. Among these adaptation strategies, changing the feed ratio seasonally was the most preferred adaptation strategy in the study area. In contrast, the diversity of feed crops was the least chosen adaptation strategy. The probit model results showed that dairy farmers' age and household size had a negative and statistically significant impact on their decisions about all adaptation strategies. These results of the study stated that most dairy farmers perceived the rise in temperatures and decline in rainfall as noticeable changes in climate. Few dairy farmers used advanced agricultural applications to deal with the negative impacts of climatic change and many dairy farmers continued use to simple adaptation measures. As a result, the present study findings can shed light on policy/decision makers in agricultural research, practices regarding the climate change impact on dairy farming, and new studies in the literature.
Adaptation strategies Climate-related risks Dairy farmers Dairy farming Türkiye
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Çiftlik İşletmeleri |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 2 Temmuz 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 17 Eylül 2024 |
Gönderilme Tarihi | 4 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 28 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.