Bu çalışmada sıvı deniz yosununun bazı kışlık tahıl türlerinde tohum çimlenmesi ve fide büyümesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada 6 farklı dozda (D0: saf su, D1:1000 ppm L-1, D2:2000 ppm L-1, D3:4000 ppm L-1, D4:8000 ppm L-1, D5:16000 ppm L-1)deniz yosunu kullanıldı. Deneme tesadüf parsellerinde bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Tahıl türlerinin 14 günlük gelişim periyodu boyunca tüm deniz yosunu dozlarında çimlenme oranı (%), radikula. plumulu ve fide uzunluğu (cm), fide yaş ağırlığı (g), fide kuru ağırlığı (g) ve vigor indeksi ölçüldü. Araştırma bulgularına göre tahıl türlerinde çimlenme oranı dışında tahıl türleri, gübre dozları ve tür x doz etkileşimlerinde incelenen tüm özelliklerin ortalama değerleri arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. Tahıllar arasında buğday, radikula uzunluğu, vigor indeksi, fide kuru ağırlığı, plumula uzunluğu ve fide uzunluğu bakımından en yüksek değerleri elde etmiştir. Deniz yosunu gübresinin dozlarından D2 dozu; çimlenme oranı, vigor indeksi, fide kuru ağırlığı, fide yaş ağırlığı, plumula uzunluğu ve fide uzunluğu en yüksek değerlere sahip olurken, D5 dozu en düşük değerlere sahip olmuştur. Türxdoz etkileşimi açısından bakıldığında TxD1 etkileşiminde çimlenme oranı, radikula uzunluğu, vigor indeksi ve fide uzunluğu yüksek bulunmuştur. HxD0 etkileşiminde çimlenme oranı yüksek bulunmuştur. WxD2 etkileşiminde çimlenme oranı, radikula uzunluğu ve vigor indeksi ile fide kuru ağırlığının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak sıvı deniz yosunu ile yapılan çimlendirme çalışmasında buğday için D2 dozları, tritikale için D1 ve D2 dozları, arpa için D0, D1 ve D2 dozları teşvik edici bulunmuştur.
Çimlenme Doz Deniz yosunu Fide gelişimi Serin iklim tahılları
In this study, the effects of liquid seaweed on seed germination and seedling growth in some winter cereal species (triticale, barley, and wheat) were investigated. In the study, 6 different doses (D0: tap water D1:1000 ppm L-1, D2:2000 ppm L-1, D3:4000 ppm L-1, D4:8000 ppm L-1, D5:16000 ppm L-1) of seaweed were used. The experiment was conducted according to the split-plot trial design in random plots with 3 replications. Germination rate (%), radicle plumule and seedling length (cm), seedling fresh weight (g), seedling dry weight (g), and seedling vigor index were measured during the 14-day development period of cereal species at all seaweed doses. According to the study findings, except for germination rate in the cereal species; significant differences were found between the mean values of all the properties examined in the cereal types, fertilizer doses, and species x dose interactions. Wheat among cereals had the highest values regarding radicula length, seedling vigor index, seedling dry weight, plumule length, and seedling length. D2 dose from the doses of seaweed fertilizer form; germination rate, seedling vigor index, seedling dry weight, seedling fresh weight, plumule length, and seedling length were found to have the highest values, while D5 dose was the lowest. In terms of species x dose interaction, Germination rate, radicle length, seedling vigor index, and seedling length were found to be high in TxD1 interaction. Germination rate was found to be high in HxD0 interaction. Germination rate, radicle length, seedling vigor index, and seedling dry weight were found to be high in WxD2 interaction. As a result, in the germination study with liquid seaweed, D2 doses for wheat, D1 and D2 doses for triticale, D0, D1, and D2 doses for barley were found as encouraging.
Germination Dose Seaweed Seedling development Winter cereals
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gübreler ve Uygulaması, Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 15 Ağustos 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 7 Kasım 2024 |
Gönderilme Tarihi | 23 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 27 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.