Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kefir İlavesinin Yonca Silajlarının Fermantasyon Özellikleri ve Aerobik Stabilitesi Üzerine Etkileri

Yıl 2020, , 536 - 543, 30.04.2020
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.620292

Öz

Bu araştırmada, farklı dozlarda kefir ilavesinin yonca
silajlarında fermantasyon gelişimi ve aerobik stabiliteleri üzerindeki etkileri
araştırılmıştır. Katkı maddelerinin ilavesinden sonra, yaklaşık 500 g örnek
plastik torbalara konularak sıkıştırılmış ve vakumla içindeki hava alınmıştır.
Her grup için 10’ar tane olmak üzere toplam 70 paket silaj laboratuvar
şartlarında (25-30 °C) 45 gün fermantasyona bırakılmıştır. Silolama döneminin
sonunda (45. gün) tüm silajlara 7 gün süre ile aerobik stabilite testi
uygulanmıştır. Araştırmada ayrıca fermantasyonun 45. günü ve aerobik stabilite
dönemi sonrası baskın olan laktik asit bakteri türleri tespit edilmiştir.
Sonuç
olarak, yonca silajına ilave edilen kefir silajların pH, asetik asit, bütrik
asit, propiyonik asit içeriklerini, kuru madde kaybını düşürürken, laktik asit
içeriklerini kontrol grubuna göre arttırmıştır (
P<0.001).
Silajların
lactobacilli ve maya içerikleri
kontrol grubuna göre artarken, küf gelişimini ise tamamen engellemişdir (
P<0.001). Diğer yandan, kefir
ilavesi silajların (
5x105 uygulamaları dışında) pH, maya içeriklerini, CO2 üretimlerini
düşürerek aerobik stabilitelerini ise geliştirmiştir
(P<0.001).

Destekleyen Kurum

Namık Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

NKUBAP.00.24.AR.14.13

Teşekkür

Bu çalışma NKUBAP.00.24.AR.14.13 numarasıyla, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir.

Kaynakça

  • Akyıldız AR 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ankara, 236 s.
  • Anonim 1986. The Analysis of Agricultural Material, Reference Book: 427. London, Pp. 428.
  • Arriola KG, Queiroz OCM, Romero JJ, Casper D, Muniz E, Hamie J, Adesogan AT 2015. Effect of microbial inoculants on the quality and aerobic stability of bermudagrass round-bale haylage. J. Dairy Sci. 98:478–485.
  • Ashbell G, Weinberg ZG, Azrieli A, Hen Y, Horev B 1991. A simple system to determine the aerobic determination of silages. Can. Agric. Eng. 33: 391–395.
  • Basmacıoğlu H, Ergül M 2002. Silaj mikrobiyolojisi. Hayvansal Üretim Dergisi 43(1): 12-24.
  • Cebe Hotun G, Tuna YT, Koç F 2019. Silaj inokulantları kullanarak yapılan araştırmaların meta analitik değerlendirilmesi. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi.2 (2): 21-34.
  • Chen J, Stokes MR, Wallace CR 1994. Effects of enzyme-inoculant systems on preservation and nutritive value of hay crop and corn silages, J. Dairy Sci., 77: 501-512.
  • Daniel JLP, Checolli M, Zwielehner J, Junges D, Fernandes J, Nussio LG 2015. The effects of Lactobacillus kefiri and L. brevis on thefermentation and aerobic stability of sugarcane silage. Animal Feed Science and Technology 205: 69–74.
  • Efe E, Bek Y, Şahin M 2000. SPSS’te çözümleri ile istatistik yöntemler II. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü Yayınları, Kahramanmaraş, 223s.
  • EFSA 2013. Scientific Opinion on the safety and efficacy of Lactobacillus kefiri (DSM 19455) as a silage additive for all animal species. EFSA J. 4, 1–10, http://dx.doi.org/10.2903/j.efsa.2013.3177, Available online: http://www.efsa.europa.eu/en/ efsajournal/ doc/3177.pdf
  • Filya İ 2001. Silaj fermantasyonu. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 32 (1): 87-93.
  • Illek J 2006. Health risk posed by feding low quality silage. 12. International Symposium on Forage Conservation. Brno, Czech Rep. April 3-5, 2006, p: 129-130.
  • Kızılşimşek M, Öztürk Ç, Küsek M, Mokhtar NEP, Ertem P 2016. Doğal vejatasyondan izole edilmiş ve belirli özelliklerine göre seçilmiş olan 10 adet lab izolatının mısır silajının fermantasyon profili ve aerobik stabilitesi üzerine etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25 (Özel sayı-2): 278-284.
  • Kızılşimşek M, Schmidtt RJ Kung LJr 2007. Effects of a mixture of lactic acid bacteria applied as a freeze-dried or fresh culture on the fermentation of alfalfa silage. J. Dairy Science. 90 (12): 5698-5705.
  • Kleinschmit DH, Schmidt RJ, Kung L 2005. The effects of various antifungal additives on the fermentation and aerobic stability of corn silage. J. Dairy Sci. 88:2130–2139.
  • Koç F, Coşkuntuna L 2003. Silo yemlerinde organik asit belirlemede iki farklı metodun karşılaştırılması. Hayvansal Üretim, 44 (2): 37-47.
  • Kung L Jr, Muck RE 1997. Animal Response to Silage Additives. Pages 200–210 in Proc. Silage: Field to Feedbunk North American Conference. NRAES-99. Northeast Regional AgriculturalEngineering Service, Ithaca, NY.
  • McDonald P, Henderson N, Heron S 1991. The Biochemistry of Silage Cambrian Printers Ltd., Aberystwyth, 340p.
  • Muck RE, L Kung Jr 1997. Effects of silage additives on ensiling. Pages 187–199 in Proc. Silage: Field to Feedbunk North American Conference. NRAES-99. Northeast Regional Agricultural Engineering Service, Ithaca, NY.
  • Özpınar A 2012. Kefir ve bozanın in vitro antioksidan aktivitelerinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Phillip LE, Underrhill L, Garino H 1990. Effects of treating lucerne with an inoculum of lactic acid bacteria or formic acid upon chemical changes during fermentation, and upon the nutritive value of the silage for lambs. Grass and Forage Sci., 45 (3): 337–344.
  • Pitt R 1986. Microbial and enzymatic additives for ensiling. 54th, (pp. 137–147). Cornell Nutrition Conference for Feed Manufacturers. Proc Cornell Nutr Conf Feed Manuf 199.
  • Pitt RE 1990. The probability of inoculant effectiveness in alfalfa silages. American Society of Agricultural Engineering. 33:1771- 1778.
  • Playne MJ, McDonald P 1966. The Buffering Constituent of Herbage and of Silage, J. Sci. Food. 17(6): 264-268.
  • Seale DR, Pahlow G, Spoelstra SF, Lindgren S, Dellaglio F, Lowe JF 1990. Methods for The Microbiological Analysis of Silage, Proceeding of The Eurobac Conference, 147. Uppsala.
  • Silva VP, Pereira OG, Leandro E, Silva T Da, Ribeiro K, Mantovani H, Santos S 2016. Effects of lactic acid bacteria with bacteriocinogenic potential on the fermentation profile and chemicalcomposition of alfalfa silage in tropical conditions. J. Dairy Sci. 99:1895–1902.
  • SPSS Inc. 2007. SPSS for Windows, Version 16.0. Chicago, SPSS Inc.
  • Stokes MR 1992. Effects of an enzymes mixture, an inoculant and their interaction on silage fermentation and dairy production. Journal of Dairy Science. 75:764-773.
  • Supelco 1998. Analyzing fatty acids by packed column gas chromatography, Sigma-Aldrich Corp, Bulletin 856, Bellefonte, PA.
  • Zwielehner JC, Schoendorfer K, Schatzmayr G 2014. A meta-analysis of Lactobacillus kefiri DSM 19544 and Lactobacillus brevis DSM 23231 as silage inoculant in whole plant maize silage. In: Proc. Int. Sci. Conf. Probiotics and Prebiotics, Budapest, Hungary, p. 173.

The Effects of Kefir Addition on the Fermentation Characteristics and Aerobic Stability of Alfalfa Silages

Yıl 2020, , 536 - 543, 30.04.2020
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.620292

Öz

In this study, the effects of different doses of kefir
on the fermentation
characteristics
and aerobic stability of alfalfa silages were investigated. After the addition
of the additives, approximately 500 g of sample was placed in plastic bags and
compressed. A total of 70 packages, 10 for each group, were allowed to ferment
for 45 days in laboratory conditions (25-30 °C). The aerobic stability test was
applied to the silages opened on the 45th day for 7 days. Chemical
and microbiological analyzes were performed on the samples opened on the 45th
day of fermentation. In addition, after silage fermentation of 45 days and
aerobic stability period, lactic acid bacteria were identified.
As
a result, added kefir decreased
pH, acetic acid, butyric acid, propionic acid
content, dry matter loss,
whereas increased lactic acid content significantly
compared to control group (P<0.001). Lactobacilli
and yeast contents of silages increased compared to control group, also
completely prevented the growth of mold (P<0.001). On the other hand, kefir
(except 5x105 applications) decreased pH, yeast contents, CO2
production and improved aerobic stability of alfalfa silages (P<0.001).

Proje Numarası

NKUBAP.00.24.AR.14.13

Kaynakça

  • Akyıldız AR 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ankara, 236 s.
  • Anonim 1986. The Analysis of Agricultural Material, Reference Book: 427. London, Pp. 428.
  • Arriola KG, Queiroz OCM, Romero JJ, Casper D, Muniz E, Hamie J, Adesogan AT 2015. Effect of microbial inoculants on the quality and aerobic stability of bermudagrass round-bale haylage. J. Dairy Sci. 98:478–485.
  • Ashbell G, Weinberg ZG, Azrieli A, Hen Y, Horev B 1991. A simple system to determine the aerobic determination of silages. Can. Agric. Eng. 33: 391–395.
  • Basmacıoğlu H, Ergül M 2002. Silaj mikrobiyolojisi. Hayvansal Üretim Dergisi 43(1): 12-24.
  • Cebe Hotun G, Tuna YT, Koç F 2019. Silaj inokulantları kullanarak yapılan araştırmaların meta analitik değerlendirilmesi. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi.2 (2): 21-34.
  • Chen J, Stokes MR, Wallace CR 1994. Effects of enzyme-inoculant systems on preservation and nutritive value of hay crop and corn silages, J. Dairy Sci., 77: 501-512.
  • Daniel JLP, Checolli M, Zwielehner J, Junges D, Fernandes J, Nussio LG 2015. The effects of Lactobacillus kefiri and L. brevis on thefermentation and aerobic stability of sugarcane silage. Animal Feed Science and Technology 205: 69–74.
  • Efe E, Bek Y, Şahin M 2000. SPSS’te çözümleri ile istatistik yöntemler II. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü Yayınları, Kahramanmaraş, 223s.
  • EFSA 2013. Scientific Opinion on the safety and efficacy of Lactobacillus kefiri (DSM 19455) as a silage additive for all animal species. EFSA J. 4, 1–10, http://dx.doi.org/10.2903/j.efsa.2013.3177, Available online: http://www.efsa.europa.eu/en/ efsajournal/ doc/3177.pdf
  • Filya İ 2001. Silaj fermantasyonu. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 32 (1): 87-93.
  • Illek J 2006. Health risk posed by feding low quality silage. 12. International Symposium on Forage Conservation. Brno, Czech Rep. April 3-5, 2006, p: 129-130.
  • Kızılşimşek M, Öztürk Ç, Küsek M, Mokhtar NEP, Ertem P 2016. Doğal vejatasyondan izole edilmiş ve belirli özelliklerine göre seçilmiş olan 10 adet lab izolatının mısır silajının fermantasyon profili ve aerobik stabilitesi üzerine etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25 (Özel sayı-2): 278-284.
  • Kızılşimşek M, Schmidtt RJ Kung LJr 2007. Effects of a mixture of lactic acid bacteria applied as a freeze-dried or fresh culture on the fermentation of alfalfa silage. J. Dairy Science. 90 (12): 5698-5705.
  • Kleinschmit DH, Schmidt RJ, Kung L 2005. The effects of various antifungal additives on the fermentation and aerobic stability of corn silage. J. Dairy Sci. 88:2130–2139.
  • Koç F, Coşkuntuna L 2003. Silo yemlerinde organik asit belirlemede iki farklı metodun karşılaştırılması. Hayvansal Üretim, 44 (2): 37-47.
  • Kung L Jr, Muck RE 1997. Animal Response to Silage Additives. Pages 200–210 in Proc. Silage: Field to Feedbunk North American Conference. NRAES-99. Northeast Regional AgriculturalEngineering Service, Ithaca, NY.
  • McDonald P, Henderson N, Heron S 1991. The Biochemistry of Silage Cambrian Printers Ltd., Aberystwyth, 340p.
  • Muck RE, L Kung Jr 1997. Effects of silage additives on ensiling. Pages 187–199 in Proc. Silage: Field to Feedbunk North American Conference. NRAES-99. Northeast Regional Agricultural Engineering Service, Ithaca, NY.
  • Özpınar A 2012. Kefir ve bozanın in vitro antioksidan aktivitelerinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Phillip LE, Underrhill L, Garino H 1990. Effects of treating lucerne with an inoculum of lactic acid bacteria or formic acid upon chemical changes during fermentation, and upon the nutritive value of the silage for lambs. Grass and Forage Sci., 45 (3): 337–344.
  • Pitt R 1986. Microbial and enzymatic additives for ensiling. 54th, (pp. 137–147). Cornell Nutrition Conference for Feed Manufacturers. Proc Cornell Nutr Conf Feed Manuf 199.
  • Pitt RE 1990. The probability of inoculant effectiveness in alfalfa silages. American Society of Agricultural Engineering. 33:1771- 1778.
  • Playne MJ, McDonald P 1966. The Buffering Constituent of Herbage and of Silage, J. Sci. Food. 17(6): 264-268.
  • Seale DR, Pahlow G, Spoelstra SF, Lindgren S, Dellaglio F, Lowe JF 1990. Methods for The Microbiological Analysis of Silage, Proceeding of The Eurobac Conference, 147. Uppsala.
  • Silva VP, Pereira OG, Leandro E, Silva T Da, Ribeiro K, Mantovani H, Santos S 2016. Effects of lactic acid bacteria with bacteriocinogenic potential on the fermentation profile and chemicalcomposition of alfalfa silage in tropical conditions. J. Dairy Sci. 99:1895–1902.
  • SPSS Inc. 2007. SPSS for Windows, Version 16.0. Chicago, SPSS Inc.
  • Stokes MR 1992. Effects of an enzymes mixture, an inoculant and their interaction on silage fermentation and dairy production. Journal of Dairy Science. 75:764-773.
  • Supelco 1998. Analyzing fatty acids by packed column gas chromatography, Sigma-Aldrich Corp, Bulletin 856, Bellefonte, PA.
  • Zwielehner JC, Schoendorfer K, Schatzmayr G 2014. A meta-analysis of Lactobacillus kefiri DSM 19544 and Lactobacillus brevis DSM 23231 as silage inoculant in whole plant maize silage. In: Proc. Int. Sci. Conf. Probiotics and Prebiotics, Budapest, Hungary, p. 173.
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

Fisun Koç 0000-0002-5978-9232

Bahattin Karapınar 0000-0002-6051-7023

Berrin Okuyucu 0000-0001-8322-5050

Duygu Korucu Erdem 0000-0003-0728-5937

Proje Numarası NKUBAP.00.24.AR.14.13
Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2020
Gönderilme Tarihi 13 Eylül 2019
Kabul Tarihi 8 Kasım 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020

Kaynak Göster

APA Koç, F., Karapınar, B., Okuyucu, B., Korucu Erdem, D. (2020). Kefir İlavesinin Yonca Silajlarının Fermantasyon Özellikleri ve Aerobik Stabilitesi Üzerine Etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 23(2), 536-543. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.620292

21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149