It is obvious that healthy eating will only be with healthy foodstuffs, and the foods consumed can affect social life and religious life in addition to physical and mental health. The concentration of radioactivity that may be in basic foodstuffs such as oil can increase the dose rate taken with food. In the study, no measurable U-238, Ra-226, Th-232, K-40, Cs-137 and Cs-134 concentrations were found in olive oils obtained from olives grown in Osmaniye, Düziçi and Erzin regions. The absence of measurable radionuclide concentrations in olive oils is a positive result. It is a desirable property that the olive oil that people consume as food is clean and does not contain radioactivity.
Scientific Research Projects Unit of Osmaniye Korkut Ata University
OKÜBAP-2019-PT3-007
This work was supported by OKÜBAP (Scientific Research Projects Unit of Osmaniye Korkut Ata University) with the project number OKÜBAP-2019-PT3-007.
Sağlıklı beslenmenin, ancak sağlıklı gıda maddeleri ile olacağı aşikar olup tüketilen gıdalar, beden ve ruh sağlığının yanında, sosyal hayatı ve dini yaşamı etkileyebilmektedir.Yağ gibi temel gıda maddelerinde olabilecek radyoaktivite konsantrasyonu, besinler ile alınan doz oranını arttırabilir. Yapılan çalışmada Osmaniye, Düziçi ve Erzin bölgelerinde yetiştiriciliği yapılan zeytinlerden elde edilen zeytinyağlarında, ölçülebilir U-238, Ra-226, Th-232, K-40, Cs-137 ve Cs-134 konsantrasyonuna rastlanılmadı. Zeytin yağlarında ölçülebilir radyonüklid konsantrasyonuna rastlanılmaması olumlu bir sonuçtur. İnsanların gıda olarak tükettiği zeytinyağının temiz ve radyoaktiviteden arı olması istenen bir özelliktir.
OKÜBAP-2019-PT3-007
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article) |
Yazarlar | |
Proje Numarası | OKÜBAP-2019-PT3-007 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2022 |
Gönderilme Tarihi | 31 Mart 2021 |
Kabul Tarihi | 16 Temmuz 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
2022-JIF = 0.500
2022-JCI = 0.170
Uluslararası Hakemli Dergi (International
Peer Reviewed Journal)
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)
Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.