Thymus zygioides is an aromatic species of the family Lamiaceae. In
this study, the essential oil ratio of T.
zygioides species and the diurnal variability of the essential oil
components were investigated. In order to determine the diurnal variation,
harvesting was performed at 3 different hours of the day (08:00; 12:00; 16:00)
during the flowering period. The aim of this study was to determine the most
suitable harvest time during the day. The essential oil from Thymus zygioides collected from Turkey
was obtained, by hydro distillation and analyzed by GC-MS. Statistical analysis
showed significant differences in the essential oil content of plants dried by
diurnal variability. The highest level of essential oils of 1.1 % was
determined in the morning (08:00 am). In addition, we determined that the oils
consisted of mainly thymol (% 21.2), p-cymene (% 18. 5) and γ-terpinen (% 16.2)
at the 08:00 time.
Thymus zygioides, Lamiaceae familyasının
aromatik bir türüdür. Bu araştırmada, T. zygioides türünün
uçucu yağ oranı ve uçucu yağ bileşenlerinin diurnal varyabilitesi
araştırılmıştır. Diurnal varyasyonu belirlemek için çiçeklenme döneminde günün
3 farklı saatinde (08:00; 12:00; 16:00) toplama işlemi yapılmıştır. Bu
araştırma sonucunda gün içinde en uygun hasat saatinin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Uçucu yağ eldesi hidrodistilasyon yöntemi ile belirlendikten
sonra uçucu yağ bileşenleri GC-MS cihazı ile analiz edilmiştir. Uçucu yağ
oranının diurnal varyabilitesi istatistiki olarak önemli bulunmuştur. En yüksek
uçucu yağ oranı sabah (08:00) % 1.1 olarak belirlenmiştir. Ek olarak, sabah
saatlerinde uçucu yağların esas olarak timol (% 21.2), p-simen (% 18.5) ve
γ-terpinen (% 16.2) içerdiği tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2019 |
Submission Date | April 19, 2019 |
Acceptance Date | June 13, 2019 |
Published in Issue | Year 2019Vol 22 (Suppl 1) |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149