Bu
çalışmada, beyaz ve siyah mersin (Myrtuscommunis
L.) meyvelerinin bazı biyoteknik (fiziksel, mekanik ve kimyasal) özellikleri
incelenmiştir. Çalışmada beyaz ve siyah mersin meyvelerinin fiziksel
özellikleri (geometrik, hacimsel ve renk karakteristikleri olarak geometrik
ortalama çap, küresellik, yüzey alanı, ağırlık, hacim, meyve ve yığın hacim
ağırlığı), (L, a, b, Kroma, Hue açısı
ve kahverengileşme derecesi renk karakteristikleri) ölçülmüştür. Mekanik
özellikler olarak meyvelerin saptan kopma direnci, delme ve sıkıştırma kuvveti,
deformasyon değerleri, ile kimyasal özellikler ise pH, suda çözünebilir
kuru madde miktarı (SÇKM) ve titre edilebilir asitlik (TEA) miktarı
incelenmiştir. Beyaz ve siyah mersin meyvelerinin sıkıştırma ve delme
testlerinde 20, 40 ve 60 mm min-1 hızlarında elde edilen sıkıştırma ve
delme kuvveti değerleri yükleme hızının artmasıyla birlikteartış göstermiştir.
Beyaz mersin meyvelerinin sırasıyla SÇKM (%13.63) ve TEA (0.510) değerleri,
siyah mersin meyveleri değerlerinden sırasıyla (%5.33 ve 0.205) daha yüksek
belirlenmiştir. pH değeri, siyah
mersin meyvelerinde (5.30), beyaz mersin meyvelerinden (4.48) daha yüksek
bulunmuştur. Beyaz ve siyah mersin meyvelerinin biyoteknik özelliklerine ait
sonuçların, hasat ve hasat sonrası ürün işleme, ürün kalitesi, tüketici
istekleri ve ekonomik değer açısından göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
In
this study, some biotechnical (physical, mechanical and chemical) properties of
white and black myrtle (Myrtus communis
L.) fruits were investigated. Physical properties of white and black myrtle (Myrtus communis L.) fruits as geometric
and volumetric and color characteristics such as geometric mean diameter,
sphericity, surface area, mass, volume, fruit and bulk densities, L, a, b, Chroma, Hue angle, Browning index color
values), mechanical properties as fruit removal force, the puncture-compression
force and deformations values, chemical properties (pH, total soluble solid
content (TSS) and titratable acidity) were examined. The compression and
puncture force values of 20, 40 and 60 mm min-1 of the compression
and puncture tests in White and black myrtle (Myrtus communis L.) fruits increased with increasing loading speed.
The mean values of TSS and TA obtained for White fruit samples were higher than
those for black myrtle fruit samples. The pH value was higher in the black
myrtle fruits than in the white myrtle fruits. The results of the biotechnical
properties of white and black myrtle (Myrtus
communis L.) fruits should be taken into consideration in terms of
processing, quality, consumer requirements and economic value of the product at
the harvest and post-harvest.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | February 28, 2020 |
Submission Date | July 8, 2019 |
Acceptance Date | November 7, 2019 |
Published in Issue | Year 2020Volume: 23 Issue: 1 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149