Bu çalışmada, Karadeniz (Sinop-Samsun kıyıları), Marmara Denizi (İstanbul kıyıları) ve Ege Denizi (İzmir kıyıları) olmak üzere 3 farklı denizden avlanan hamsinin mineral madde ve ağır metal içeriklerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Hamsilerin mineral madde ve ağır metal kontaminasyon düzeyleri, indüktif eşleşmiş plazma emisyon spektroskopisi (ICP-MS) ile tespit edilmiştir. Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz’den avlanan hamsilerin ortalama Na, Mg, K, Ca, Mn, Fe, Cu, Zn, Hg ve Pb içerikleri sırasıyla; 911,04, 975,24, 1181,87; 403,85, 420,45, 509,44; 265,55, 3534,09, 4274,65; 1056,81, 978,26, 1265,53; 0,57, 1,39, 1,55; 13,062, 10,29, 17,93; 0,88, 0,77, 1,31; 20,03, 15,79, 30,72; 0,63, 0,16, 0,14 ve <0,00, 0,03, 0,10 mg kg-1 olarak tespit edilmiştir. Farklı denizlerden avlanan balıkların Zn, Fe, As, Rb ve Cd içerikleri birbirlerinden farklıdır (p<0.05). Elde edilen ağır metal verileri genel olarak incelendiğinde, Ege Denizi’nden avlanan hamsilerin Hg içerikleri hariç diğer ağır metal içeriklerinin sağlık açısında sakıncalı olmadıkları belirlenmiştir.
Objective of this study was to determine the mineral and heavy metal contents of anchovy caught from 3 different regions, namely the Black Sea (Sinop-Samsun coast), Sea of Marmara (İstanbul coast) and the Aegean Sea (İzmir coast). Mineral material and heavy metal contamination levels in anchovy were determined by inductively coupled plasma emission spectroscopy (ICP-MS). The average Na, Mg, K, Ca, Mn, Fe, Cu, Zn, Hg and Pb content of the anchovies caught from the Aegean Sea, Sea of Marmara and the Black Sea respectively; 911.04, 975.24, 1181.87; 403.85, 420.45, 509.44; 265.55, 3534.09, 4274.65; 1056.81, 978.26, 1265.53; 0.57, 1.39, 1.55; 13.062, 10.29, 17.93; 0.88, 0.77, 1.31; 20.03, 15.79, 30.72; 0.63, 0.16, 0.14 and <0.00, 0.03, 0.10 mg kg-1. Overall, Zn, Fe, As, Rb, and Cd content of the fish caught from different seas were different from each other (p<0.05). When the heavy metal data obtained were analyzed in general, it was determined that the anchovy caught from the Aegean Sea were not objectionable in terms of health, except for the Hg content.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2021 |
Submission Date | May 22, 2020 |
Acceptance Date | August 17, 2020 |
Published in Issue | Year 2021Volume: 24 Issue: 2 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149